ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Συνταγές σε νεκρούς έγραφαν 51 γιατροί, πρόστιμα και σε φαρμακοποιούς

Το ποσό των 150.000 ευρώ υπερβαίνει η ζημία του ελληνικού Δημοσίου από τη συνταγογράφηση φαρμάκων σε νεκρούς, όπως προκύπτει από έρευνα που διενεργήθηκε από την Οικονομική Αστυνομία.

Συνταγές σε νεκρούς έγραφαν 51 γιατροί, πρόστιμα και σε φαρμακοποιούς

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας διενήργησε για περισσότερο από έναν χρόνο σχετική έρευνα, η οποία υπεβλήθη πριν από μερικές ημέρες στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Κατά την έρευνα διαπιστώθηκε «η δυνατότητα συνταγογράφησης σε ασφαλισμένους που είχαν αποβιώσει, εφόσον οι Αριθμοί Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) τους δεν είχαν διαγραφεί/αφαιρεθεί από το σύστημα «e-syntagografisi» και εξακριβώθηκε ότι 51 γιατροί είχαν συνταγογραφήσει σε αποβιώσαντες ασφαλισμένους ή συνταξιούχους του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (Ν.Α.Τ.) το διάστημα Ιουνίου - Αυγούστου 2012».

Επίσης διαπιστώθηκε ότι 2.585 συνταγές, τουλάχιστον 2.585, είχαν συνταγογραφηθεί σε αποβιώσαντες συνταξιούχους του ΙΚΑ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Για τους ασφαλισμένους του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (Ν.Α.Τ.) ήδη διενεργούνται αυτοτελείς Προκαταρκτικές Εξετάσεις από Πταισματοδίκες Αθηνών - Πειραιώς, ενώ για τους αντίστοιχους του Ι.Κ.Α. λόγω του μεγάλου τους αριθμού, η διαδικασία είναι σε εξέλιξη.

Έπειτα από έγγραφες καταγγελίες ασφαλισμένων, εξακριβώθηκε ότι υπήρξαν συνταγογραφήσεις εν αγνοία τους και οι σχετικές καταγγελίες απεστάλησαν και ήδη διερευνώνται από την Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υπηρεσιών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α.), σημειώνεται ακόμη στην ανακοίνωση.

Διαπιστώθηκε ακόμη περίπτωση συνταγογράφησης σε βιβλιάριο ασφαλισμένου, το οποίο είχε κλαπεί, καθώς και η παράτυπη έκδοση παραπεμπτικού φυσιοθεραπειών ασθενούς Ι.Κ.Α. στη Ζάκυνθο, από πρώην ορθοπεδικό ιατρό Νοσοκομείου της Αττικής, το οποίο έφερε σφραγίδα του ιατρού στην οποία δεν υπήρχαν τα στοιχεία Α.Φ.Μ. και της διεύθυνσης του, ενώ στα ηλεκτρονικά αρχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.ΔΙ.Κ.Α.), ο ιατρός εμφανιζόταν ως νοσοκομειακός ιατρός και το σύστημα δεν του είχε «κλειδώσει» τη χρήση αναγραφής συνταγών.

Από τον ίδιο έλεγχο διαπιστώθηκε επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι συγκεκριμένοι γιατροί σε νησί του Αιγαίου συνταγογραφούσαν, χωρίς να ελέγχουν την ασφαλιστική ικανότητα των ασθενών τους.

Δεν επικολλούσαν τις ταινίες γνησιότητας

Επίσης από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι σε δύο φαρμακεία δεν επικολλούνταν οι ταινίες γνησιότητας στις συνταγές που εκτελούσαν οι φαρμακοποιοί.

Ο ΕΟΠΥΥ έχει ήδη προβεί στη χρηματική περικοπή των δαπανών στις αντίστοιχες συνταγές που δεν ήταν επικολλημένες οι ταινίες γνησιότητας.

Επιπλέον σε ένα από τα συγκεκριμένα φαρμακεία προέκυψε επιπλέον λανθασμένη διατίμηση φαρμακευτικών σκευασμάτων, δηλαδή η τιμή πώλησης ήταν υψηλότερη από τη μέγιστη επιτρεπόμενη. Η ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α. εξέδωσε για το λόγο αυτό απόφαση επιβολής χρηματικού προστίμου, ύψους 16.002,38 ευρώ, ενώ για το δεύτερο φαρμακείο δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα, προκειμένου να ασκηθεί ο πειθαρχικός έλεγχος.

Τέλος, εξακριβώθηκε ότι συνταγές φαρμάκων ασθενών είχαν εκτελεσθεί παραπάνω της μίας φοράς είτε από διαφορετικά φαρμακεία, είτε από το ίδιο φαρμακείο. Σε τέσσερα από τα εμπλεκόμενα φαρμακεία επεβλήθησαν με αποφάσεις της ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α. χρηματικά πρόστιμα και διοικητικές κυρώσεις.

Συγκεκριμένα, ανά περίπτωση, επιβλήθηκαν:

- πρόστιμο ύψους 9.879,65 ευρώ και προσωρινός αποκλεισμός του φαρμακείου από την εκτέλεση συνταγών για χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών,

- πρόστιμο ύψους 5.669,97 ευρώ και προσωρινός αποκλεισμός του φαρμακείου από την εκτέλεση των συνταγών για χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών

- πρόστιμο ύψους 4.459,06 ευρώ

- πρόστιμο ύψους 6.888,48 ευρώ

Η έρευνα για τα υπόλοιπα φαρμακεία συνεχίζεται.