ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Λίγο πριν την στάση πληρωμής ο ΕΟΠΥΥ με οφειλές σε δύο χρόνια στα 7,7 δισ ευρώ

Καμπανάκι κινδύνου για 9,5 εκατ. ασφαλισμένους αποτελεί πλέον ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, βρίσκεται στον προθάλαμο για να κηρύξει στάση πληρωμών.

Λίγο πριν την στάση πληρωμής ο ΕΟΠΥΥ με οφειλές σε δύο χρόνια στα 7,7 δισ ευρώ

Ήδη στα δύο χρόνια λειτουργίας του ο Οργανισμός χρωστά 7,7 δις ευρώ, ενώ το ποσό που έχει λαμβάνειν, ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να βρίσκονται στον αέρα.

Ερωτηθείς για το θέμα αυτό μάλιστα, ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης το πρωί της Δευτέρας σε εκπομπή στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει τις δυσκολίες του, αλλά δεν υπάρχουν βάσιμοι λόγοι ανησυχίας, καθώς ο Οργανισμός προσφέρει υπηρεσίες υγείας, σε όλους τους ασφαλισμένους.

Στο δημοσίευμα με κεντρικό τίτλο: «Φαλίρισαν τον ΕΟΠΥΥ», αναφέρονται ακόμη τα εξής:

Η συνολική κρατική επιχορήγηση του 2014 ανέρχεται στο ποσό των 774 εκατ. ευρώ μειωμένο κατά 234 εκατ. ευρώ από πέρυσι (το 2013 ήταν 1,008 δισ ευρώ και το 2012 είχε ανέλθει σε 1,023 δισ ευρώ). Σημειωτέον, με έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το οποίο δεν έχει ανακληθεί μέχρι σήμερα, το ποσό της κρατικής επιχορήγησης θα περικοπεί περαιτέρω κατά 165 εκατ. ευρώ.

Οι λοιπές απαιτήσεις που δεν έχουν αποδοθεί από τους φορείς στον ΕΟΠΥΥ, ανέρχονται στο ποσό των 150.190.098 ευρώ. Συνολικά, οι οφειλές των φορέων ανέρχονται στο ποσό των 571.688.424 ευρώ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η γερμανική συμβουλευτική εταιρεία GIZ, υπέγραψε πρόσφατα σύμβαση συνεργασίας με το υπουργείο Υγείας ύψους 9.890.504 ευρώ με βασικό αντικείμενο την διοικητική υποστήριξη την παροχή συμβουλών και εκπόνηση μελετών που αφορούν τον ΕΟΠΥΥ και την ΠΦΥ. Παράλληλα, έχουν συσταθεί πλήθος επιτροπών και ομάδων εργασίας με τα ίδια αντικείμενα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία κ. Θανάση Καποτά, ο ΕΟΠΥΥ κινδυνεύει να βρεθεί σε αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεών του. Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο και για λόγους διασφάλισης του δημόσιου συμφέροντος, και εύρυθμης λειτουργίας του Οργανισμού, θεωρήθηκε ότι δύναται ο ΕΟΠΥΥ να αναθέτει σε ιδιωτικούς ελεγκτικούς φορείς τον έλεγχο και την εκκαθάριση των λογαριασμών των παρόχων. Έχουν επιλεγεί 5 κοινοπραξίες εταιρειών στις οποίες έχει παραχωρηθεί δωρεάν δημόσιο κτίριο στην Πεύκη στο οποίο στεγάζονται, τα δε λειτουργικά έξοδα επιβαρύνουν τον ίδιο τον ΕΟΠΥΥ. Να σημειωθεί ότι το ποσό που θα μοιραστούν οι επιλεγείσες κοινοπραξίες υπολογίζεται σε πάνω από 50 εκατ. ευρώ.