ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ: απειλεί με διακοπή των συμβάσεων τις Κλινικές και χαρακτηρίζει την στάση τους αντικοινωνική

Τη λύπη του για την απόφαση των εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών (Π.Ε.Ι.Κ.) να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας, εκφράζει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, σημειώνοντας, ότι η απόφαση αυτή στρέφεται πρωτίστως κατά των ασφαλισμένων του Οργανισμού, οι οποίοι πλήττονται με αποτέλεσμα να υποστούν επιβάρυνση και ταλαιπωρία για ακόμη μία φορά. Παράλληλα ο ΕΟΠΥΥ σημειώνει ότι η κίνηση αυτή, θα προκαλέσει την άμεση διακοπή των συμβάσεων με τον Οργανισμό. 

ΕΟΠΥΥ: απειλεί με διακοπή των συμβάσεων τις Κλινικές και χαρακτηρίζει την στάση τους αντικοινωνική

Όπως αναφέρει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ σε ανακοίνωσή της, οι λόγοι που επικαλείται η ΠΕΙΚ για την επίσχεση εργασίας είναι αβάσιμοι και επομένως, προσχηματικοί. Συγκεκριμένα, ο μεγαλύτερος όγκος των ληξιπρόθεσμων οφειλών 2007-2011, έχει εξοφληθεί και τα υπόλοιπα αφορούν στην εκκαθάριση που πρέπει να γίνει από τα συγκεκριμένα ταμεία (ΙΚΑ και ΟΓΑ).

Επίσης, για τις απαιτήσεις των μελών της ΠΕΙΚ για Σεπτέμβριο- Δεκέμβριο του 2013 όπως και για το 10% των απαιτήσεων του 2012 που δεν έχουν εξοφληθεί, έχουν ήδη ενημερωθεί όλοι ότι θα συμψηφιστούν με το rebate και το clawback του 2013, όπως ρητά προβλέπεται από τον νόμο 4172/2013, ενώ έχουν ήδη λάβει ατομική και έγγραφη ενημέρωση για το ακριβές ύψος της οφειλής.
Το υπόλοιπο προς αποπληρωμή ποσό που θα προκύψει μετά τον συμψηφισμό, θα καταβληθεί μετά το τέλος του κλινικού και οικονομικού ελέγχου που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Επίσης γνωρίζουν ότι για τις τρέχουσες υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ έχει ήδη δοθεί εντολή οριστικοποίησης και αποπληρωμής του Μαρτίου του 2014.
Με βάση, όλα τα ανωτέρω, η επιμονή για επίσχεση εργασίας είναι αντικοινωνική και αντισυμβατική.

Όσες κλινικές επιλέξουν να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας προς τον Οργανισμό, πρέπει να γνωρίζουν ότι προβαίνουν σε μονομερή άρνηση παροχής υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., συμπεριφορά η οποία συνιστά παραβίαση ουσιωδών όρων της σύμβασης και θα επιφέρει την άμεση διακοπή της σύμβασης τους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ» .

Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. καταλήγει ανακοίνωση, για άλλη μία φορά «κάνει έκκληση προς όλους να επανέλθουν στο διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη για τις νέες συμβάσεις, έτσι ώστε από κοινού να διαμορφωθεί το νέο πλαίσιο και να κατανεμηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, πράγματι, μικρότερος συγκριτικά με το παρελθόν, προϋπολογισμός. Ο διάλογος και η συνεννόηση επιβάλλονται για λόγους οι οποίοι υπερβαίνουν την οικονομική συγκυρία και αποσκοπούν, πρωτίστως, στη διασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας και εδραίωση σχέσεων εμπιστοσύνης με όλους τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ