ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ: Αποζημίωση ασθενών μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη

Στην αποζημίωση και κάλυψη των εξόδων ειδικής θεραπείας αναγκάζεται να προχωρήσει ο ΕΟΠΥΥ, μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.

ΕΟΠΥΥ: Αποζημίωση ασθενών μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη

Ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ κατέφυγαν στον Συνήγορο, όταν ο ΕΟΠΥΥ αρνήθηκε να καλύψει τα επιπλέον χρήματα που ακτέβαλαν σε
ιδιωτική κλινική για να υποβληθούν σε στερεοτακτική ακτινοχειρουργική θεραπεία. Πρόκειται για μία εξελιγμένη, ακριβή αλλά αρκετά αποτελεσματική θεραπεία αντιμετώπισης παθήσεων του εγκεφάλου (αδενώματα, όγκοι εγκεφάλου, δυσπλασίες, νευραλγάι τριδύμου, επιληψία κ.λπ.).

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αρνήθηκε να αποδώσει στην ιδιωτική κλινική τα ποσά που προβλέπονταν από το νομικό πλαίσιο το οποίο βρισκόταν σε ισχύ κατά τη διενέργεια των συγκεκριμένων ιατρικών πράξεων, επειδή στην πορεία, υπήρξε ανακοστολόγηση της θεραπείας αυτής με μικρότερη αποζημίωση βάσει νέας υπουργικής απόφασης.

Με βάση το σκεπτικό του ΕΟΠΥΥ, οι ασφαλισμένοι αν και υποβλήθηκαν στην στερεοτακτική ακτινοχειρουργική θεραπεία θεραπεία πριν ισχύσουν οι νέες τιμές, δεν θα έπρεπε να αποζημιωθούν με βάση το προηγούμενο καθεστώς.

Ωστόσο, ο Συνήγορος του Πολίτη υποστήριξε ότι η επίκληση εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ της νέας κοστολόγησης, η οποία όμως δεν είχε τεθεί σε εφαρμογή όταν οι ασφαλισμένοι υποβλήθηκαν στη συγκεκριμένη θεραπεία, δεν ευσταθεί και ζήτησε να επανεξεταστεί η άρνηση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού.