ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Τα Διαγνωστικά αναστέλλουν για μία εβδομάδα τις επισχέσεις προς τον ΕΟΠΥΥ

Υπό τη δαμόκλειο σπάθη της απειλής του ΕΟΠΥΥ ότι εφόσον οι πάροχοι προχωρήσουν σε επισχέσεις τότε η διοίκηση του Οργανισμού θα καταγγείλει τις συμβάσεις, τα Ιατρικά Διαγνωστικά Κέντρα, δεν προχωρούν τελικά στην απόφασή τους αυτή για μία εβδομάδα, δηλώνοντας πως στο διάστημα αυτό, θα συνεργαστούν με τους υπόλοιπους παρόχους σε ένα κοινό μέτωπο.

Τα Διαγνωστικά αναστέλλουν για μία εβδομάδα τις επισχέσεις προς τον ΕΟΠΥΥ

Ωστόσο κανονικά ξεκίνησαν από την Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου τις επισχέσεις τους οι μεγάλες Κλινικές (28) οι οποίες βρίσκονται υπό την δύναμη του ΣΕΚ ενώ την Τετάρτη, ξεκινούν επισχέσεις και οι Κλινικές της ΠΕΙΚ (που είναι 92– ενώ συμβάσεις έχουν οι 70) στις οποίες περιλαμβάνονται και οι 41 Ψυχιατρικές Κλινικές.

Αιχμή του δόρατος των αιτημάτων των Κλινικών του ΣΕΚ, είναι η τακτοποίηση όλων των οφειλών - παλιά και νέα ληξιπρόθεσμα (από το 2011) τα οποία ανέρχονται σε 800 εκατ. ευρώ- το clawback και το θέμα των συμβάσεων, οι οποίες λήγουν στο τέλος του χρόνου.

Τα Κέντρα Αποκατάστασης (τα οποία σε όλη την Ελλάδα ανέρχονται σε 25) θα πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση την ερχόμενη Πέμπτη προκειμένου να λάβουν τις αποφάσεις τους.

Το clawback για όλο τον κλάδο των ιδιωτών παρόχων υγείας, αποτελεί δραματικό χαράτσι το οποίο απομειώνει σημαντικά τις αποζημιώσεις του κλάδου. Να σημειωθεί ότι οι Κλινικές για νοσηλεία πληρώνουν clawback 40%, τα διαγνωστικά 48% και οι Μονάδες Αιμοκάθαρσης 15,42%.

Στην τακτική του υπουργού Υγείας κ. Μάκη Βορίδη, ο οποίος έχει πολλές φορές επισημάνει ότι «θα πρέπει να πολεμήσουμε το clawback», έχει ταχθεί και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, η οποία την περασμένη Παρασκευή, σε ανακοίνωσή της, τόνισε ότι «προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ είναι η κατάργηση του clawback για το 2015. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ επιθυμούν να συνεργαστούν με τους επίσημους φορείς και τα συλλογικά όργανα των ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, προς την υιοθέτηση επιμέρους μηχανισμών ελέγχου της υπερβάλλουσας ζήτησης, εξυπηρέτησης και ικανοποίησης των αναγκών των ασφαλισμένων και οικονομικής σταθεροποίησης των παρόχων χωρίς την επιβολή clawback».

Την ίδια ώρα, από την πρώτη στιγμή που η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ άκουσε για επισχέσεις, δήλωσε πως η κίνηση αυτή είναι αντισυμβατική και πως στρέφεται κατά των ασφαλισμένων. Όμως οι πάροχοι υγείας εύλογα αναρωτιούνται: ποιος νοιάζεται περισσότερο για τους ασθενείς και τους ασφαλισμένους;

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων έχει ως εξής:

«Με τον πιο σαφή τρόπο ο ΕΟΠΥΥ επιβεβαιώνει και πάλι την αυταρχική στάση του και την αποικιοκρατική αντιμετώπιση των παρόχων του ιδιωτικού τομέα, εκβιάζοντας τους με διακοπή της σύμβασης, θυμίζοντας απειλές απόλυσης σε απεργούς. Και το κάνει με εξώδικο που έστειλε με πονηρία το βράδυ της Παρασκευής (!), έτσι ώστε να παγιδεύσει και να εκθέσει κατά το δυνατόν περισσότερο τους "συνομιλητές" του.
Κάτω από το κέλυφος νομικών προσχημάτων, εκστομίζει την απειλή του.

Ο Σύνδεσμος είναι υποχρεωμένος να προστατέψει τα μέλη του και γι' αυτό αναστέλλει για μια εβδομάδα την επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ που είχε εξαγγείλει από την Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου .
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας θα συνεργαστεί με τους υπόλοιπους κλάδους του ιδιωτικού τομέα, σε ένα κοινό μέτωπο.
Και, βεβαίως, ο Σύνδεσμος δεν συνομιλεί με τον ΕΟΠΥΥ έως ότου οι εκπρόσωποι του αποδείξουν ότι είναι αξιόπιστοι, ευθείς και ενδιαφέρονται για την ουσία των προβλημάτων, ενώ επιφυλάσσεται να λάβει και όσα άλλα μέτρα κρίνει για τις ευθύνες των αρμοδίων.

Το Συντονιστικό Όργανο των Διανωστικών Κέντρων και Εργαστηρίων».

Διαβάστε ακόμη:

ΕΟΠΥΥ: Η επίσχεση στρέφεται κατά των ασφαλισμένων - να συνεχιστεί ο διάλογος

Στον χορό των επισχέσεων και τα Κέντρα Αποκατάστασης - Η Συνέλευση θα αποφασίσει