ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

ΠΙΣ: Άνοιγμα σε όλους τους γιατρούς & τρίμηνη παράταση στις συμβάσεις προτείνει στον ΕΟΠΥΥ

Τρίμηνη παράταση στις συμβάσεις των συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και άνοιγμα σε όλους τους γιατρούς χωρίς αποκλεισμούς, αποφασίστηκε αργά την Πέμπτη, στην συνάντηση μεταξύ διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και εκπροσώπων του ΠΙΣ.

ΠΙΣ: Άνοιγμα σε όλους τους γιατρούς & τρίμηνη παράταση στις συμβάσεις προτείνει στον ΕΟΠΥΥ

Το διάστημα αυτό των τριών μηνών, κρίνεται σκόπιμο, όπως σχολιάζει στο on Med ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχάλης Βλασταράκος, προκειμένου να γίνει με ηρεμία και νηφαλιότητα η διαπραγμάτευση στο θέμα των συμβάσεων. Όμως είναι γεγονός, ότι ιδιαίτερα ευνοεί στην φάση αυτή και η περιρρέουσα πολιτική κατάσταση.

Από την πλευρά του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών απορρίπτει το προσχέδιο της σύμβασης, σημειώνοντας ότι αυτό περιέχει μόνο υποχρεώσεις, δεσμεύσεις και ποινές για τους ιατρούς και καμία δέσμευση για τον ΕΟΠΥΥ. Για τους λόγους αυτούς, χαρακτηρίζει τη σύμβαση «αποικιοκρατική» και καλεί τον ΕΟΠΥΥ σε διάλογο με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, τους Ιατρικούς Συλλόγους και φορείς «για την κατάρτιση μίας δίκαιης σύμβασης προς όφελος όλων»

Ειδικότερα, από την συνάντηση που είχαν ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ. Μ. Βλασταράκος και ο Γενικός Γραμματέας κ. Κωνσταντίνος Αλεξανδρόπουλος, με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρη Κοντό, συζητήθηκαν τα εξής:

1. Έχει γίνει αποδεκτή από τον ΕΟΠΥΥ η Συλλογική Διαπραγμάτευση για τις Συμβάσεις με τον Π.Ι.Σ.
2. Άνοιγμα του δικτύου των συμβεβλημένων ιατρών, χωρίς αποκλεισμούς.
3. Προκήρυξη των επισκέψεων, με βάση τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού. Η εκτίμηση των αναγκών θα γίνει με τη συνεργασία του ΠΙΣ.
4. Δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμφωνία για τη κοστολόγηση των ιατρικών επισκέψεων και πράξεων, που είναι θεσμική αρμοδιότητα των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών.

Βούληση και των δύο πλευρών, όπως προέκυψε από την συνάντηση, είναι να συνεχιστεί η διαβούλευση ώστε να επιτευχθεί συμφωνία που θα διασφαλίζει τις ανάγκες των ασφαλισμένων αλλά και την αξιοπρεπή ιατρική λειτουργία. Για το λόγο αυτό, συμφωνήθηκε να προταθεί προς το Υπουργείο Υγείας η τρίμηνη παράταση των υφιστάμενων συμβάσεων, ώστε να υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης.

Διαβάστε ακόμη:

ΙΣΑ: Όχι στο προσχέδιο των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ