ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Τέλος οι δωρεάν εξετάσεις από τους γιατρούς της Πάτρας & Εξώδικο στον ΕΟΠΥΥ

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκονται οι γιατροί της Πάτρας, οι οποίοι συνεπεία ελλείψεων υλικών και ρευστότητας, παύουν να προσφέρουν δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι θα πρέπει εφεξής να πληρώνουν από την τσέπη τους τις σχετικές δαπάνες.

Τέλος οι δωρεάν εξετάσεις από τους γιατρούς της Πάτρας & Εξώδικο στον ΕΟΠΥΥ

Παράλληλα ο Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας (ΙΣΠ), απέστειλε εξώδικο στην διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

Όπως εξηγεί στην εξώδική δήλωση ο ΙΣΠ στα «αντισυνταγματικά» claw-back και rebate για τα οποία ήδη έχει κινηθεί δικαστικά ο Σύλλογος, στην επιβολή του απαράδεκτου «πλαφόν» και των ελεγκτικών εταιρειών προστέθηκε και η τραπεζική αργία με την επιβολή των capitals control οι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό πάροχοι υπηρεσιών υγείας γιατροί μέλη του Συλλόγου έχουν περιέλθει σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας.

Όπως αναφέρουν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ πάροχοι υπηρεσιών υγείας ιατροί / μέλη του ΙΣΠ μας, εργαστήρια, κέντρα κλπ. αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα ρευστότητας λόγω της απαίτησης των προμηθευτών για πληρωμή «τοις μετρητοίς» , σε συνδυασμό με τη ουσιαστική στάση πληρωμών από πλευράς του Οργανισμού, ο οποίος δεν έχει κάν εξαγγείλει χρονοδιάγραμμα πληρωμών.

Ως εκ τούτου οι πάροχοι γιατροί, μέλη του ΙΣΠ δηλώνουν αδυναμία εξυπηρέτησης των πολιτών μέσω ΕΟΠΥΥ για τους λόγους, οι οποίοι συνιστούν «κατάσταση ανωτέρας βίας» και είναι οι εξής:

1.Έλλειψη ρευστότητας στην προμήθεια ευρέος φάσματος αναλωσίμων υλικών (σύριγγες, σωληνάρια αιμοληψίας, στριπς, φωτογραφικά φιλμ ακτινολογικών μηχανημάτων, κλπ) και στην συντήρηση του εξειδικευμένου ιατρικού εξοπλισμού για τη λειτουργία των ιατρείων, εργαστηρίων κλπ..

2.Απαίτηση προμηθευτών για πληρωμές της μετρητοίς ή με αντικαταβολή. 3.- Εκτόξευση του κόστους αγοράς υλικών σε έλλειψη.

4. Σημειώματα του Οργανισμού σας με υψηλές παρακρατήσεις αυτόματης επιστροφής και επιστροφής (clawback, rebate) και πλαφόν, με αποτέλεσμα να αποβαίνει ασυμβίβαστη με όρους ποιότητας παροχής υπηρεσιών και ζημιογόνα η εκτέλεση ιατρικών πράξεων και εργαστηριακών εξετάσεων.

5. Αβεβαιότητα στις πληρωμές, δεδομένου ότι ο Οργανισμός σας έχει ελάχιστο ρευστό στο ταμείο του, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εγγύηση αποπληρωμής των συμβατικών του υποχρεώσεων.

Λόγω λοιπόν της «κατάστασης ανωτέρας βίας» που έχει δημιουργηθεί από όλες τις παραπάνω αιτίες, ο ΙΣΠ δηλώνει ότι «δικαιολογημένα οι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό σας ιατροί, εργαστήρια, κέντρα κλπ. αδυνατούν να εξυπηρετούν, εφεξής και μέχρι ότου η κατάσταση αυτή ανωτέρας βίας αρθεί, ασφαλισμένους του Οργανισμού σας, διότι αντιμετωπίζουν άμεσα το φάσμα της οικονομικής καταστροφής, του κλεισίματος των εργαστηρίων και ιατρείων τους και της απόλυσης του προσωπικού τους, αφού έχουν εξαναγκαστεί να λειτουργούν σε συνθήκες κάτω του κόστους και αδυνατούν να αντιμετωπίζουν τις δαπάνες λειτουργίες και πληρωμής των εργαζομένων.»

Κατόπιν αυτού οι γιατροί μέλη του ΙΣΠ θα δέχονται ασφαλισμένους αλλά θα εισπράττουν τις νόμιμες αμοιβές για την ιατρική επίσκεψη, εκδίδοντας δελτίο παροχής υπηρεσιών, ώστε να μπορούν να εισπράττουν στη συνέχεια τα ποσά από τον ΕΟΠΥΥ.