ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ: Σε επισχέσεις από σήμερα και για 5 ημέρες οι γιατροί του - Ζητούν πληρωμή ληξιπρόθεσμων, συμβάσεις & «φως» για την ΠΦΥ

Σε επισχέσεις προχωρούν από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή οι συμβεβλημένοι 5.500 γιατροί του ΕΟΠΥΥ, γεγονός που σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν από την τσέπη τους τις επισκέψεις, θα λαμβάνουν απόδειξη παροχής υπηρεσιών και θα μπορούν στη συνέχεια να διεκδικούν την αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΥΥ.

ΕΟΠΥΥ: Σε επισχέσεις από σήμερα και για 5 ημέρες οι γιατροί του - Ζητούν πληρωμή ληξιπρόθεσμων, συμβάσεις & «φως» για την ΠΦΥ

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Όπως αναφέρει στο onMed ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών του ΕΟΠΥΥ κ. Γιώργος Ελευθερίου, ο κλάδος βρίσκεται σε απόγνωση και η επίσχεση αυτή, όσο δύσκολη και εάν είναι για τους ασφαλισμένους, γίνεται με τεράστιο αίσθημα ευθύνης και περυσυλλογής από τους γιατρούς, καθώς έχουμε ξεπεράσει πλέον τα όριά μας.

Οι τεράστιες ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τον κλάδο- που οφείλονται από το 2011- και οι συμβάσεις των γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ που έχουν λήξει από τον Ιούνιο του 2015 αποτελούν τους βασικούς λόγους που οδηγούν τους συμβεβλημένους γιατρούς στις επισχέσεις. Εκτός όμως από τους δύο παραπάνω λόγους, ένας πολύ βασικός, σύμφωνα με τον κ.Ελευθερίου, είναι το γεγονός ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, έχει αφεθεί στο έλεός της, με αποτέλεσμα ο κλάδος να ανησυχεί σφόδρα για την επόμενη ημέρα, η οποία δεν δείχνει «σημάδια» σιγουριάς και ωριμότητας, αλλά μεγάλης αβεβαιότητας τόσο για τους γιατρους όσο και για τους ασθενείς.

Οι συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, συνεχίζει ο πρόεδρος της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ μπορεί να έχουν παραταθεί προφορικά για τρεις μήνες με την διοίκηση του Οργανισμού, ωστόσο η ρύθμιση δεν έχει πάρει ακόμη ΦΕΚ.

Για τα ληξιπρόθεσμα αναφέρει ο κ.Ελευθερίου υπάρχει ξεκάθαρα θέμα νομιμότητας πληρωμών. Ο συνομιλητής μας, μας θυμίζει ότι ήδη από το Β' Μνημόνιο υπήρχε κονδύλι δεσμευμένο στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να πληρωθούν οι γιατροί, το οποιο ωστόσο χρησιμοποιήθηκε για άλλους σκοπούς. Επίσης,συνεχίζει, ένα ακόμη κονδύλι ύψους 24 εκατ. ευρώ για τους εργαστηριακούς γιατρούς ουδέποτε δόθηκε και κατευθύνθηκε για το ΕΣΥ. Επιπλέον, λέει ο κ. Ελευθερίου, οι εργαστηριακοί γιατροί,είναι περισσότερο επιβαρυμένοι από εμάς καθώς πληρώνουν rebate και clawback.

Οι 5.500 συμβεβλημένοι γιατροί και οι 2.500 εργαστηριακοί, βρίσκονται σε απόγνωση πλέον, καθώς βλέπουν ότι βασικά και καίρια αιτήματα - που αφορούν στην βιωσιμότητά τους- δεν ικανοποιούνται, την ώρα μάλιστα που έχουν βάλει τεράστια πλάτη για να χρηματοδοτήσουν οι ίδιοι το σύστημα υγείας. Επιπλέον, βλέπουν ότι αποδυναμώνεται ξεκάθαρα η ΠΦΥ και όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης, ας μας πουν τι ακριβώς τι θέλουν και ας μας καταθέσουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο.

Να σημειωθεί, ότι ήδη το 90% των ιατρικών επισκέψεων καλύπτεται από τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ αλλά η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα, υπογραμμίζει ο κ. Ελευθερίου.

Οι γιατροί τέλος, έχουν ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή ενώ την ερχόμενη Παρασκευή θα συνεδριάσουν για να εκτιμήσουν την περαιτέρω στάση τους.

Διαβάστε ακόμη:

Σε επίσχεση οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ από την ερχόμενη Δευτέρα και για 5 ημέρες - Οι οφειλές - τσουνάμι, από το 2011