ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Τι συζητήθηκε στη συνάντηση ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ & Α. Ξανθού για τη λειτουργία των ΥΠΕ

Σε καλό κλίμα συνεργασίας πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Α. Ξανθού, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ, Π. Ψυχάρη, αναφορικά με τη λειτουργία των ΥΠΕ.

Τι συζητήθηκε στη συνάντηση ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ & Α. Ξανθού για τη λειτουργία των ΥΠΕ

Όπως διαπιστώθηκε, οι Υγειονομικές Περιφέρειες δεν λειτουργούν μέσα σε ενιαίο πλαίσιο ερμηνεύοντας διαφορετικά η καθεμιά, το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και τους κανονισμούς.

Συγκεκριμένα, στην 3η και στην 4η ΥΠΕ δεν έχουν συμπεριληφθεί στα ΦΕΚ όσοι έχουν δικαστικές αποφάσεις.

Η 6η ΥΠΕ αναγνώρισε την προϋπηρεσία σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης, η 3η ενώ αναγνωρίζει το Επίδομα Βιβλιοθήκης και το Νοσοκομειακό, δεν αναγνωρίζει την προϋπηρεσία στο ΙΚΑ και στον ΕΟΠΥΥ, αναγνωρίζοντας παράλληλα την υπηρεσία του αγροτικού και της ειδικότητας.

Άλλες ΥΠΕ δεν έχουν ακόμη λάβει θέση για το μισθολόγιο των ΠΑΑ αναμένοντας νομοθετική ρύθμιση.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, η Ομοσπονδία έχει εκπονήσει σχέδιο αναγνώρισης της προϋπηρεσίας σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης και αναμένεται μέσω τροπολογίας η ασφαλής επίλυση του ζητήματος.

«Αναμένουμε άμεσα από τις υπηρεσίες του Υπουργείου τη θέση, όσον αφορά την αναγνώριση της προϋπηρεσίας, όπως προέκυψε στην 6η ΥΠΕ και τη εφαρμογή του άρθρου 15 του Νόμου 3205/2004 περί προϋπηρεσίας και μισθολογικής εξέλιξης. Στην περίπτωση που μπορεί να παρακαμφθεί η νομοθετική ρύθμιση τότε πρέπει να ισχύσει πανελλαδικά και όχι μεμονωμένα», σημειώνεται.

Παράλληλα, η ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ, επισημαίνει ότι εκκρεμεί και η αλλαγή των κριτηρίων αξιολόγησης όσον αφορά την θέση του διευθυντή (20ετία).

«Το επιστημονικό προσωπικό της ΠΦΥ πρέπει να μην απαξιώνεται συνεχώς και η τακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι καιρός να αλλάξει. Συνάδελφοι που εντάχτηκαν σε συγκεκριμένη εργασιακή σχέση, έχουν δικαίωμα να διεκδικούν αυτά που τους αναλογούν», σημειώνεται.

Προς την κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος, η Ομοσπονδία πρότεινε στον Αναπληρωτή Υπουργό την πολιτική ανάληψη ευθύνης για τον συντονισμό των ΥΠΕ από πολιτικό πρόσωπο με την συμβολή και βοήθεια της ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ.

«Το εργασιακό ζήτημα των συναδέλφων με δικαστικές αποφάσεις απαιτεί πολιτική βούληση και ρύθμιση μέσω μεταβατικού σταδίου, όπως έχει δημόσια τοποθετηθεί η ηγεσία του Υπουργείου. Ένα σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας δεν χρειάζεται δικαστικές αποφάσεις για να λειτουργήσει, αλλά πολιτικό προγραμματισμό σε άμεση συνεργασία με τους φορείς των εργαζομένων».

«Τα αιτήματα της Ομοσπονδίας πρέπει μέσα στον Αύγουστο να υλοποιηθούν. Αρχές του Σεπτέμβρη θα συγκληθεί η Ολομέλεια της ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ για λήψη αποφάσεων, αν το Υπουργείο και οι ΥΠΕ μέχρι τότε δεν ανταποκριθούν στις αυτονόητες υποχρεώσεις τους. Η περίοδος χάριτος έχει τελειώσει», καταλήγει η ανακοίνωση.