ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Επί τάπητος σήμερα στο Υπουργείο το θέμα της επίσχεσης

Λύση στα προβλήματα των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών επιχειρείται να δοθεί στη σημερινή συνάντηση, της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ, με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.

Επί τάπητος σήμερα στο Υπουργείο το θέμα της επίσχεσης

Υπενθυμίζεται ότι οι γιατροί πραγματοποιούν πενθήμερη επίσχεση εργασίας, η οποία θα συνεχιστεί έως κα την Παρασκευή, οπότε θα αποφασίσουν τις επόμενες κινητοποιήσεις τους.

Στο μεταξύ, η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων συνεχίζεται, καθώς πληρώνουν από την τσέπη τους και λαμβάνουν απόδειξη παροχής υπηρεσιών, με την οποία διεκδικούν την αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΥΥ.

«Με μεγάλη συμμετοχή συνεχίζεται σε όλη την Ελλάδα η επίσχεση παροχής υπηρεσιών των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ. Στη σημερινή συνάντηση που θα έχουμε στο υπουργείο Υγείας με τον κ. Ξανθό ελπίζουμε να δοθούν ουσιαστικές λύσεις στα πιεστικά προβλήματα των γιατρών και των ασφαλισμένων», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ.

Οι γιατροί ζητούν άμεση αποπληρωμή των οφειλομένων, υπογραφή νόμιμης τριετούς σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ και ειλικρινή διάλογο, προκειμένου να αναζητηθούν από κοινού λύσεις για τον μέλλον της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Όπως αναφέρει η Ένωση, ο ΕΟΠΥΥ αδυνατεί ή δε θέλει να καταλάβει ότι οι συμβεβλημένοι κλινικοί, κλινικοεργαστηριακοί και εργαστηριακοί γιατροί δεν μπορούν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την πρωτοβάθμια υγεία μένοντας απλήρωτοι επί σειρά ετών.

«Στις κρίσιμες ώρες που βιώνει η πατρίδα μας οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ με αίσθημα ευθύνης εξυπηρετούμε τους πολίτες απλήρωτοι για μήνες και χωρίς επαρκή διασφάλιση της νομιμότητας επί της σύμβασής μας, καθώς δεν έχει εκδοθεί ακόμη σχετικό ΦΕΚ, έχοντας χρηματοδοτήσει τα τελευταία χρόνια με πάνω από 1,5 δις. ευρώ την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας από την τσέπη μας», αναφέρει η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ.

Τέλος, σημειώνει ότι οι «ληξιπρόθεσμες οφειλές που εκκρεμούν από το 2011, απλήρωτες οφειλές του 10% των επισκέψεων από τ0 2012 και τρέχουσες αμοιβές που δεν δρομολογούνται, έχουν φέρει τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ σε οριακά σημεία ρευστότητας. Πολλαπλά κουρέματα, clawback, rebate στις ιατρικές πράξεις και εργαστηριακές εξετάσεις έχουν καταστήσει πρακτικά ζημιογόνα την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων μέσω της σύμβασης».