ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Καταδικασμένο το ΠΕΔΥ και μαζί με αυτό και οι ασθενείς - Σχεδόν το 100% των μονάδων υπολειτουργούν

Εντελώς στον αέρα βρίσκονται από ιατρική κάλυψη πλέον οι ασθενείς, καθώς εκτός από το ΕΣΥ το οποίο καταρρέει συνεπεία υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία, αφού οι μονάδεςς ΠΕΔΥ είτε υπολειτουργούν, είτε δεν λειτουργούν καθόλου.

Καταδικασμένο το ΠΕΔΥ και μαζί με αυτό και οι ασθενείς - Σχεδόν το 100% των μονάδων υπολειτουργούν

Ήδη, οι εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ καταγγέλλουν ότι το 40% των δημοσίων μονάδων είναι κλειστές, ενώ το 100% υπολειτουργούν. Η κατάσταση επομένως είναι οριακή, ενώ για ακόμη μία φορά, θα πρέπει να προβληματίσει το γεγονός, ότι από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε το ΠΕΔΥ, φάνηκε ότι πορευόταν γυμνό (καθώς είχαν ενταχθεί λίγοι γιατροί ενώ έλλειπαν και βασικές ειδικότητες) και πως τελικά αυτός ο τόπος, δεν μπορεί να έχει Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όσες ανακοινώσεις και εάν έχουν κάνει οι εκάστοτε κυβερνώντες και όσο και εάν την δικαιούται ο Έλληνας πολίτης.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ) «Πολλά εργαστήρια έχουν κλείσει και τα περισσότερα υπολειτουργούν όχι μόνο λόγω έλλειψης γιατρών, αλλά και λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων».

Η Ομοσπονδία περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στις δομές του ΕΟΠΥΥ -και πρώην ΙΚΑ- που αποτελούν ουσιαστικά το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας, μετά τον κύκλο των συναντήσεων που είχε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Οι δομές εξωνοσοκομειακής φροντίδας, δηλαδή τα Κέντρα Υγείας και τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ, εντάχθηκαν το 2014 στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ). Σύμφωνα, με την κατάσταση που περιγράφουν οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ, σήμερα στο ΠΕΔΥ απασχολούνται 2.200 γιατροί -εκ των οποίων οι μισοί με δικαστικές αποφάσεις. Άλλοι τόσοι υπέβαλαν την παραίτησή τους για να ιδιωτεύσουν καθώς έπρεπε να επιλέξουν μεταξύ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΠΕΔΥ ή στα ιδιωτικά τους ιατρεία - μέχρι και το 2014 μπορούσαν να διατηρούν και τις δύο θέσεις.

Το 40% των δημόσιων μονάδων παραμένουν κλειστές, ενώ το 100% υπολειτουργούν, αναφέρει η ΠΟΣΕΥΠ- ΕΟΠΥΥ. Σε μεγάλες περιοχές της χώρας δεν υπάρχουν συμβεβλημένοι γιατροί, καθώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν συνάπτουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.

Πολλά εργαστήρια έχουν κλείσει και τα περισσότερα υπολειτουργούν όχι μόνο λόγω έλλειψης γιατρών, αλλά και λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων. Τα παραπεμπτικά εκτελούνται ιδιωτικά σε ποσοστό 95%, με τις ιδιωτικές μονάδες υγείας να έχουν υποκαταστήσει τις δημόσιες δομές.

Η ΠΟΣΕΥΠ - ΕΟΠΥΥ ζητεί να έχουν όλοι οι κάτοικοι της χώρας πρόσβαση στις δημόσιες δομές και να λειτουργήσουν κανονικά όλες οι μονάδες, με όλες τις ειδικότητες, με προτεραιότητα στην επαναλειτουργία των οδοντοτεχνικών εργαστηρίων και των Κέντρων Φυσιοθεραπείας.

Το μέλλον ωστόσο, δεν προοιωνίζεται θετικό, καθώς στον υπό ψήφιση νέο προϋπολογισμό προβλέπεται για το ΠΕΔΥ κονδύλι 92 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή είχαν διατεθεί και με τον προϋπολογισμό του 2015.

Η Ομοσπονδία ζητεί επίσης να εξομοιωθούν μισθολογικά και βαθμολογικά οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ με αυτούς του ΕΣΥ καθώς και να πληρωθούν άμεσα οι γιατροί που κέρδισαν ασφαλιστικά μέτρα και εργάζονται στο ΠΕΔΥ.

Διαβάστε ακόμη:

Δ. Κοντός: Τρία βασικά βήματα για να μειωθεί η δαπάνη & να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του ΕΟΠΥΥ

Ξεκινά άμεσα η συζήτηση για το άνοιγμα των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με όλους τους γιατρούς - Θετικό βήμα το χαρακτηρίζει ο Οργανισμός