ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

40 εκατ. ευρώ η ετήσια δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τους ασφαλισμένους σε γιατρούς του εξωτερικού

Ποσό της τάξης των 40 εκατ. ευρώ πληρώνει κάθε χρόνο ο ΕΟΠΥΥ για τους ασφαλισμένους του που ταξιδεύουν στο εξωτερικό,  προκειμένου να καλύψει ιατρικές δαπάνες.

40 εκατ. ευρώ η ετήσια δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τους ασφαλισμένους σε γιατρούς του εξωτερικού

Αυτό ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο απερχόμενος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός, καταθέτοντας τα απολογιστικά στοιχεία του Οργανισμού.

Ο ΕΟΠΥΥ υλοποιεί όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε οι έλληνες ασφαλισμένοι που ταξιδεύουν σε χώρες της Ε.Ε. να δεχτούν υπηρεσίες έκτακτης και αναγκαίας περίθαλψης από ευρωπαϊκούς φορείς με την Ευρωπαϊκή Κάρτα ασφάλισης ασθενείας, και κατά αντίστοιχο τρόπο οργανώνει την παροχή υπηρεσιών σε ευρωπαϊους ασφαλισμένους στη χώρα μας, ανέφερε.

Επίσης, συμπλήρωσε, συμμετέχει, στο Ευρωπαϊκό μη κερδοσκοπικό Δίκτυο για την καταπολέμηση της Απάτης και της Διαφθοράς στο χώρο της Υγείας – EHFCN και σε Ομάδα Εργασίας του Υπουργείου Υγείας για την εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς στον τομέα της Υγείας.

Ο ΕΟΠΥΥ έχει συνάψει συμφωνία πλαίσιο με το RIZIN- INAMI-NIHDI (Οργανισμός Περίθαλψης Υγείας του Βελγίου) για την παροχή τεχνογνωσίας και την ανταλλαγή καλών πρακτικών, δίχως να προκαλείται καμία δαπάνη για τον προϋπολογισμό του Οργανισμού.

Τέλος, ο ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τον απερχόμενο πρόεδρο, ανταποκρίνεται σε αρμοδιότητες και ρόλους έναντι των Ευρωπαϊκών Οργάνων, που προκύπτουν από την εφαρμογή των αντίστοιχων Κανονισμών ή Οδηγιών σε επίπεδο εθνικής εκπροσώπησης όσον αφορά στη χορήγηση παροχών ασθενείας σε είδος σε όλους τους διακινούμενους Ευρωπαίους ασφαλισμένους, καθώς και στη διαχείριση του μηχανισμού απόδοσης δαπανών υγειονομικής περίθαλψης από και προς τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις χώρες του ΕΟΧ και την Ελβετία