ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Διαγνωστικές εξετάσεις: Νέα εμμονή των Θεσμών με μειώσεις που μπλοκάρουν την αγορά

Μία ακόμη υπουργική απόφαση η οποία αναμένεται να αναστατώσει την αγορά εκτιμάται ότι θα εκδοθεί σήμερα, η οποία αφορά στην μείωση των διαγνωστικών εξετάσεων σε 40% ίσως και 48%.

Διαγνωστικές εξετάσεις: Νέα εμμονή των Θεσμών με μειώσεις που μπλοκάρουν την αγορά

Η πρόταση μπήκε στο τραπέζι την τελευταία στιγμή από τους Θεσμούς, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, και μάλιστα επιτακτικά, τονίζοντας ότι εάν δεν γίνει αυτό δεν θα μπορέσει να εκταμιευτεί η πολυαναμενόμενη υποδόση του ενός δις ευρώ.

Η εμμονή των Θεσμών, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, αναμένεται να δημιουργήσει αποσυντονισμό και κακή λειτουργία της αγοράς, καθώς και φαινόμενα ολιγοπωλίων, ενώ στη δίνη θα βρεθούν για ακόμη μία φορά οι μικρές μονάδες.

Εν τω μεταξύ, σε σχόλιό της σχετικά με το θέμα αυτό, η πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, κυρία Άννα Μαστοράκου, αναφέρει:

«Το σκάκι που παίζεται αυτές τις ημέρες είναι πολύ κρίσιμο για το μέλλον της ΠΦΥ στη χώρα μας και το παιχνίδι πολύ πιο μεγάλο απ' ό,τι θα μπορούσε να φανταστεί κανείς.

Από έγκυρες πληροφορίες, στην Τουρκία, όπου ο Υπουργός Υγείας έχει αμέτρητες μετοχές σε διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές, απαγορεύτηκε στους ιατρούς να διατηρούν ιδιωτικά ιατρεία. Έχουν πλέον δύο επιλογές, ή κρατικοί υπάλληλοι ή ιδιωτικοί υπάλληλοι με μισθό 900 ευρώ!

Η ΠΟΣΙΠΥ, ομοσπονδία των εργαστηριακών ιατρών, κατέθεσε υπόμνημα εδώ και δέκα ημέρες στο ΥΥΚΑ και στον ΕΟΠΥΥ, με αναλυτικά κόστη στη χώρα μας και τις συνέπειες στην εγχώρια αγορά με το κλείσιμο όλων των ιδιωτικών εργαστηρίων. Η μάχη των μαχών! Η κυβέρνηση έχει όλα τα όπλα να στηρίξει το ατομικό ιατρείο. Οι μάσκες έπεσαν όσον αφορά τους δανειστές, κάτι που συζητήθηκε στη συνάντηση της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ με την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ. Καταθέσαμε την πάγια θέση μας, ότι πρέπει να διασωθεί η λειτουργία των ατομικών ιατρείων έναντι στην επέλαση των επιχειρηματιών, διότι μόνο οι ιατροί (κλινικοί, εργαστηριακοί) με την ορθή άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος μπορούν να προασπίσουν την ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών».