ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Στο στόχαστρο των Ψυχιατρικών Κλινικών ο ΕΟΠΥΥ για το θέμα των πληρωμών

Στο στόχαστρο θέτει για πολλοστή φορά τον ΕΟΠΥΥ η Ένωση Ψυχιατρικών Κλινικών Ελλάδος αναφορικά με το θέμα των πληρωμών, σημειώνοντας ότι, για ακόμη μία φορά, είναι έκδηλη η βούληση του Οργανισμού να αντιμετωπίζει με δύο μέτρα και δύο σταθμά τους παρόχους με τους οποίους συνεργάζεται.

Στο στόχαστρο των Ψυχιατρικών Κλινικών ο ΕΟΠΥΥ για το θέμα των πληρωμών

Η λογική προσέγγιση υπαγορεύει, στο θέμα των πληρωμών, να πληρώνονται όλοι οι πάροχοι για ισάριθμους μήνες κάθε έτος, τονίζει και συνεχίζει:

Για τα πρότυπα όμως του ΕΟΠΥΥ, κάτι τέτοιο δεν αποτελεί προαπαιτούμενο.

Για τα πρότυπα του ΕΟΠΥΥ είναι απολύτως φυσιολογικό να πληρώνει για 6 μήνες τον χρόνο μια κατηγορία παρόχων και για 7 ή και 8 μήνες τον χρόνο μια άλλη κατηγορία, ενδεχομένως με την αιτιολογία ότι δεν επαρκούν τα χρήματα του προϋπολογισμού ανά κατηγορία παρόχου.

Τούτο όμως γεννά τα εξής ερωτήματα:

1. Ποιος είναι υπεύθυνος για την διαμόρφωση του προϋπολογισμού; Δεν είναι ο ίδιος ο ΕΟΠΥΥ;

2. Με ποιον τρόπο συντάσσεται ο προϋπολογισμός; Η διασφάλιση της ισονομίας και της δίκαιης μεταχείρισης των παρόχων δεν αποτελούν κριτήρια για την διαμόρφωση του;

3. Γιατί δεν ανακοινώνει ο ΕΟΠΥΥ επίσημα (όπως στο παρελθόν στις περιπτώσεις που πλήρωνε το σύνολο των παρόχων) την πρόθεση του να πληρώσει μόνο μερίδα των συνεργαζόμενων παρόχων;