ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΠΕΔΥ: Ψηφίζεται η ρύθμιση για τα μισθολογικά, τον Μάρτιο το σ/ν για την ΠΦΥ

Την ερχόμενη εβδομάδα θα ψηφιστεί στη Βουλή η ρύθμιση για την μισθολογική και βαθμολογική εξομοίωσης των γιατρών ΠΑΑ ΠΕΔΥ, όπως δεσμεύτηκε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός στην συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ - ΠΕΔΥ.

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΠΕΔΥ: Ψηφίζεται η ρύθμιση για τα μισθολογικά, τον Μάρτιο το σ/ν για την ΠΦΥ

Παράλληλα, το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα κατατεθεί τον Μάρτιο.

Μπαράζ συναντήσεων και κινητικότητας είχε ο κλάδος, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος και ο γεμικός γραμματέας της ΠΟΣΕΥΠ Γιατρών ΕΟΠΥΥ ΠΕΔΥ κ.κ. Π. Ψυχάρης και Α. Αποστολόπουλος, οι οποίοι κατέστησαν σαφές στον υπουργό, ότι δεν διαπραγματεύονται το θέμα του ωραρίου, το οποίο είναι πάντα πρωινό και οτιδήποτε πέρα από αυτό, θα αποζημιώνεται.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας συναντήθηκε με εκπροσώπους Πανελλαδικών Συλλόγων των Γενικών Ιατρών, που εργάζονται στο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας. Έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα φλέγοντα προβλήματα που υποβαθμίζουν καθημερινά το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Συμφωνήθηκε ότι δεν αρκούν οι διαπιστώσεις και ότι από κοινού πρέπει να αναλάβουμε δράση με ενωτικές διαδικασίες και με στόχο την ενιαία συνδικαλιστική έκφραση.

Το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου, στα πλαίσια της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ΠΙΣ, έγινε πανελλαδική συνάντηση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας μας με συναδέλφους του πρώην ΕΟΠΥΥ και ΠΕΔΥ εκλέκτορες του ΠΙΣ , απολυμένους, με ασφαλιστικά μέτρα και Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης. Στη συνάντηση έγινε ενημέρωση και εξουσιοδοτήθηκε η Εκτελεστική Γραμματεία να θέσει το διεκδικητικό πλαίσιο με άξονα την ενίσχυση του καταρρέοντος Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας και την επίλυση του εργασιακού ζητήματος όλων των ιατρών.

Τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου η Εκτελεστική Γραμματεία συναντήθηκε με τον Υπουργό Υγείας. Τέθηκαν όλα τα θέματα που κοινοποιήθηκαν σε έγγραφό μας στις 29/1/2016 με ΑΠ 171.

Συγκεκριμένα:

- Όσον αφορά το θέμα της μισθολογικής και βαθμολογικής εξομοίωσης των γιατρών ΠΑΑ ΠΕΔΥ, ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα ψηφιστεί την προσεχή εβδομάδα στη Βουλή.

- Για το νέο ωράριο λειτουργίας του ΠΕΔΥ η Ομοσπονδία επανατοποθετήθηκε ρητά: Το ωράριο των γιατρών ΕΣΥ είναι πρωινό και 7ωρο. Πέραν του ωραρίου αυτού η εργασία αποζημιώνεται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ως υπερωριακή ή ως εφημερία. Ο Υπουργός ανέφερε ότι στην παρούσα φάση γίνεται απλή καταγραφή του υπάρχοντος προσωπικού.

- Σχετικά με τους απλήρωτους γιατρούς της 1ης και 2ης ΥΠΕ, που επανήλθαν με δικαστικές αποφάσεις και που εργάζονται μέχρι 20 μήνες, προτείναμε στον Υπουργό ρύθμιση άμεσα μέσω κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε για άλλη μία φορά ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί άμεσα.

- Ενόψει της επανακατάθεσης του Ν/Σ για το παράλληλο πρόγραμμα, θέσαμε εκ νέου την εκκρεμότητα της μισθολογικής και βαθμολογικής εξομοίωσης των 40 περίπου Ιατρών με πιστοποιητικό Γενικής Ιατρικής που είναι ΠΑΑ στο ΠΕΔΥ. Η θέση της Ομοσπονδίας είναι η εξομοίωση με βάση την αναλογικότητα και έχει κατατεθεί ήδη στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων. Ο Υπουργός απάντησε ότι θα εξετάσει το θέμα.

- Η «ιδιαιτερότητα» των γιατρών της 3ης-4ης ΥΠΕ που προσέφυγαν δικαστικά και δεν κρίθηκαν από τις προηγούμενες διοικήσεις αποτελεί παράδειγμα άνισης και παράνομης αντιμετώπισης από την πολιτεία. Ο Υπουργός είπε ότι είναι δίκαιο το αίτημα και πρέπει να επιλυθεί.

- Για το Νομοσχέδιο της ΠΦΥ ο Υπουργός ανέφερε ότι θα κατατεθεί τον προσεχή Μάρτιο. Θα υπάρχει και πολιτική λύση της στελέχωσης με την επαναπρόσληψη των απολυμένων γιατρών και συνολική ρύθμιση μεταβατικότητας. Θα συζητηθεί με την Ομοσπονδία.

- Τέθηκε επιπλέον και το ζήτημα γιατρών της 6ης ΥΠΕ που ενώ έχουν κερδίσει ασφαλιστικά μέτρα, η αντίστοιχη ΥΠΕ δεν τους επανατοποθετεί. Επισημάναμε στον Υπουργό ότι στους εν λόγω συναδέλφους αντιστοιχεί αποζημίωση 300 ευρώ ως ποινική ρήτρα για κάθε μέρα μή απασχόλησής τους.

Διαβάστε ακόμη:

ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ - ΠΕΔΥ: Έξαλλη η Ομοσπονδία με τις απολύσεις γιατρών - Να παρέμβει άμεσα το υπ. Υγείας

ΠΦΥ με 50 Μονάδες Γειτονιάς στα επόμενα δύο χρόνια - Δεκτή η εισήγηση Ξανθού από τον Δραγασάκη

Έχουμε την χειρότερη ΠΦΥ στην Ευρώπη, αλλά και στο εξωτερικό ακόμη αναζητείται...