ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Ράπισμα Πολάκη στους ασφαλισμένους - Αυξάνεται η συμμετοχή σε εργαστηριακές & διαγνωστικές εξετάσεις

Ένα ακόμη ράπισμα στην υγεία και ειδικότερα στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις, αναμένει τους ασφαλισμένους, καθώς με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Παύλου Πολάκη, αυξάνονται δραματικά οι εν λόγω εξετάσεις και ωε εκ τούτου, η συμμετοχή των ασθενών.

Ράπισμα Πολάκη στους ασφαλισμένους - Αυξάνεται η συμμετοχή σε εργαστηριακές & διαγνωστικές εξετάσεις

Ειδικότερα, η απόφαση προβλέπει ότι η συμμετοχή των ασφαλισμένων στις εξετάσεις υπολογίζεται στο 15% επί του κρατικού τιμολογίου και όχι επί της ασφαλιστικής τιμής όπως αυτή είχε προκύψει από την ανακοστολόγηση του περασμένου Δεκεμβρίου στις διαγνωστικές εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ.

Για παράδειγμα, μια γενική αίματος έχει τιμή στο κρατικό τιμολόγιο 2,88 και ασφαλιστική τιμή 1,99 ευρώ. Η συμμετοχή του ασφαλισμένου το προηγούμενο διάστημα υπολογιζόταν επί της ασφαλιστικής τιμής - πλήρωνε δηλαδή 0,30 λεπτά. Πλέον το 15% θα υπολογίζεται επί της τιμής του κρατικού τιμολογίου, δηλαδή στα 2,88 ευρώ, δηλαδή ο ασφαλισμένος θα πληρώνει 0,43 λεπτά. Η εξέταση για το σάκχαρο έχει τιμή στο κρατικό τιμολόγιο στα 2,26 ευρώ επομένως η συμμετοχή του ασφαλισμένου είναι 0,40 λεπτά. Η συμμετοχή του ωστόσο με βάση την ασφαλιστική τιμή διαμορφώνεται στα 0,17 λεπτά (ασφαλιστική τιμή για σάκχαρο 1,15 ευρώ).

Σημειώνεται ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο μειώθηκαν μεσοσταθμικά κατά 43% οι τιμές των 51 πιο κοστοβόρων για τον ΕΟΠΥΥ διαγνωστικών εξετάσεων και κατά 9% των υπολοίπων.

Η πολιτική αυτή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας δεν κάνει τίποτα άλλο, από το να μεταφέρει για ακόμη μία φορά το κόστος των εξετάσεων στους ασφαλισμένους, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η συμμετοχή τους σε μία στιγμή, που οι τελευταίοι έχουν πληρώσει με αίμα τις δαπάνες στην υγεία.

Ουσιαστικά, με την απόφαση αυτή, το υπουργείο Υγείας μετακυλύει στις τσέπες των ασφαλισμένων μέρος της οικονομικής απώλειας των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων από τις πρόσφατες μειώσεις στις τιμές των εξετάσεων.

Διαβάστε ακόμη:

ΕΟΠΥΥ: Στην ασφαλιστική τιμή η έκτπωση στις διαγνωστικές

Αν. Ξανθός: Μεγαλύτερη ροή πόρων στον ΕΟΠΥΥ - Συνεργασία Οργανισμού και ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα