ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

ΕΣΑμεΑ: Να αποσυρθεί η απόφαση Πολάκη που αυξάνει τις διαγνωστικές εξετάσεις

Φωτιά φαίνεται ότι έχει βάλει η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Παύλου Πολάκη, αναφορικά με την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων για τις εργαστηριακές εξετάσεις.

ΕΣΑμεΑ: Να αποσυρθεί η απόφαση Πολάκη που αυξάνει τις διαγνωστικές εξετάσεις

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, ζητά την απόσυρση της εν λόγω απόφασης, υποστηρίζοντας ότι «ακυρώνει τις όποιες πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ανακούφιση των πιο ευάλωτων πολιτών από την ανθρωπιστική κρίση».

Σε επιστολή διαμαρτυρίας προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία καταγγέλλει την απόφαση του κ. Πολάκη, τονίζοντας ότι οι ασφαλισμένοι υποχρεώνονται να πληρώνουν το 15% της αξίας της εργαστηριακής εξέτασης όχι στην ασφαλιστική τιμή που ήταν μέχρι τώρα, αλλά στην τιμή του κρατικού τιμολογίου, η οποία είναι υψηλότερη από την ασφαλιστική που έχει διαπραγματευτεί ο ΕΟΠΥΥ με τους ιδιώτες παρόχους.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση «με την απόφαση αυτή που υπογράφεται από τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Πολάκη, για μία εξέταση π.χ. που η ασφαλιστική τιμή είναι 5 ευρω και η τιμή κρατικού τιμολογίου είναι 10 ευρω, ο ασφαλισμένος αντί να πληρώσει συμμετοχή 0,75 ευρω που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική τιμή θα πληρώσει 1,5 ευρω βάσει της τιμής του κρατικού τιμολογίου. Με αυτή την απόφαση το ιδιωτικό εργαστήριο το οποίο κατά κανόνα αποτελεί πολυεθνική εταιρεία θα επιστρέψει στον ΕΟΠΥΥ τα 0,75 ευρω. Και τίθεται το ερώτημα, η αύξηση του ποσού των 0,75 ευρω ποιος θα την καρπωθεί;».

Η Ε.Σ.Α.μεΑ., εκπροσωπώντας τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που διαβιούν στη χώρα, εκφράζει την αγανάκτησή της «για μία απόφαση που ευνοεί τα συμφέροντα του κλάδου των διαγνωστικών εργαστηρίων, τα οποία είναι κατά βάση συγκεντρωμένα σε λίγα χέρια, αφού μέσω αυτής της απόφασης το claw back μετακυλύεται από τους επιχειρηματίες στις πλάτες των ασφαλισμένων».

Διαβάστε ακόμη:

Ράπισμα Πολάκη στους ασφαλισμένους - Αυξάνεται η συμμετοχή σε εργαστηριακές & διαγνωστικές εξετάσεις

ΕΟΠΥΥ: Στην ασφαλιστική τιμή η έκτπωση στις διαγνωστικές

Αν. Ξανθός: Μεγαλύτερη ροή πόρων στον ΕΟΠΥΥ - Συνεργασία Οργανισμού και ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα