ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Παράθυρο για την επιστροφή 2.700 γιατρών στο ΠΕΔΥ αν κλείσουν τα ιατρεία τους

Παράθυρο για να επιστρέψουν οι περίπου 2.700 γιατροί των πρώην μονάδων ΕΟΠΥΥ που απολύθηκαν πριν από δύο χρόνια, όταν επέλεξαν το ιδιωτικό τους ιατρείο έναντι του ΠΕΔΥ, ανοίγει το υπουργείο Υγείας.

Παράθυρο για την επιστροφή 2.700 γιατρών στο ΠΕΔΥ αν κλείσουν τα ιατρεία τους

Για δεύτερη φορά μετά τον νόμο Γεωργιάδη για τη δημιουργία του ΠΕΔΥ, οι γιατροί καλούνται να κλείσουν τα ιατρεία τους, καθώς οι θέσεις που τους «προσφέρονται» παραμένουν πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Τόσο για αυτούς τους γιατρούς όσο και τους γιατρούς που εντάχθηκαν στο ΠΕΔΥ και διατηρούν το ιατρείο τους με δικαστικές αποφάσεις δίνεται περιθώριο έως το τέλος του έτους να υποβάλουν στις αρμόδιες υγειονομικές περιφέρειες αίτηση για ένταξή τους σε οργανική θέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης αλλιώς θα απολυθούν.

Με άρθρο στο προσχέδιο νόμου για την ψυχική υγεία –που έχει τεθεί από την περασμένη Παρασκευή σε δημόσια διαβούλευση– το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να δώσει μια «πολιτική λύση» στο –δικαστικό πλέον– ζήτημα με τις εργασιακές σχέσεις των περίπου 1.000 γιατρών πρώην ΕΟΠΥΥ που παραμένουν στο ΠΕΔΥ και διατηρούν τα ιδιωτικά τους ιατρεία δυνάμει ασφαλιστικών μέτρων δικαστηρίων. Ωστόσο, ούτε η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρεκκλίνει από την επιλογή Γεωργιάδη ότι στο ΠΕΔΥ οι θέσεις γιατρών είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, απλώς δίνει ένα μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για τους γιατρούς να κάνουν εκ νέου την επιλογή τους.

Έτσι, οι γιατροί που εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία έχουν το περιθώριο έως το τέλος του 2016 να υποβάλουν αίτηση ένταξής τους σε οργανικές θέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου έως το τέλος του 2017 να έχουν αξιολογηθεί και να έχουν καταταχθεί σε θέσεις κλάδου ΕΣΥ. Σε περίπτωση που έχουν ήδη καταταγεί σε θέσεις γιατρών κλάδου ΕΣΥ, θα πρέπει έως το τέλος του 2017 να προσκομίσουν τα έγγραφα που βεβαιώνουν ότι έχουν κλείσει τα ιατρεία τους. Αίτηση για ένταξη στο ΠΕΔΥ με σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης μπορούν να υποβάλουν έως το τέλος του 2016 και οι περίπου 2.700 γιατροί που απολύθηκαν με τη δημιουργία του ΠΕΔΥ, όταν επέλεξαν να διατηρήσουν τα ιατρεία τους.

Η Ομοσπονδία Γιατρών ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ, που θα εξετάσει άμεσα το ζήτημα σε έκτακτη συνεδρίασή της, διατηρεί τις επιφυλάξεις της για τις νέες ρυθμίσεις και κάνει λόγο για «άνευ ουσίας και επιστημονικής λογικής εμμονή εκ νέου σε πλήρη εφαρμογή της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στην πρωτοβάθμια υγεία».

Διαβάστε επίσης:

Διαφωνία ΕΟΠΥΥ & Κλινικών για τις νέες συμβάσεις - Αλλαγή στις πληρωμές - Έρχεται ο στατιστικός έλεγχος

ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ: Ναι στην επίσπευση για τα ληξιπρόθεσμα, αλλά γιατί απλήρωτοι μέσα στο Πάσχα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ