ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ: Ο νέος στατιστικός έλεγχος και η έκρηξη των γιατρών για την συκοφάντηση του κλάδου

Και ενώ η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει ξεκινήσει τον έλεγχο των δαπανών σε όλους τους παρόχους υγείας με στόχο να πραγματοποιηθεί επιτέλους η διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ο νέος στατιστικός έλεγχος - έμπνευση και δημιούργημα του προέδρου του Οργανισμού κ. Σωτήρη Μπερσίμη- βρίσκεται στο στόχαστρο από μεγάλη μερίδα παρόχων αλλά και από γιατρούς. 

ΕΟΠΥΥ: Ο νέος στατιστικός έλεγχος και η έκρηξη των γιατρών για την συκοφάντηση του κλάδου

Πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι ο κ. Μπερσίμης, ως στατιστικολόγος επιχειρεί να επεκτείνει την στατιστική στην ιατρική και πως ο νέος τρόπος ελέγχου δεν έχει προηγούμενη εμπειρία καθώς η χώρα μας ακολουθεί ένα δικό της οικονομικό μοντέλο, το οποίο θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε κατά πόσο είναι αποτελεσματικό τελικά.

Την ίδια ώρα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ υπενθυμίζει ότι η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ σε κάθε περίπτωση παράβασης μετά από ενδελεχή έλεγχο, δύναται να επιβάλει πρόστιμο στους παραβάτες μέσω της ΥΠΕΔΥΦΚΑ, να προβεί σε άρση της συνταγογράφησης, να καταγγείλει αζημίως τη σύμβαση, να ενημερώσει τους Ιατρικούς Συλλόγους για άσκηση πειθαρχικών ποινών, κλπ. Αυτό οφείλει να πράξει και όχι να επιδίδεται σε φιέστα περιπτωσιολογίας και κατασυκοφάντησης του ιατρικού κόσμου.

Η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ, παραθέτει στοιχεία που καταδεικνύουν την πραγματικότητα όσον αφορά τα αποτελέσματα ελέγχου:

- Το 2013, οι ιατροί πλήρωσαν με ιδιωτικούς πόρους και έλαβαν πορίσματα ελέγχου από ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, με μεσοσταθμική εξαίρεση δαπανών της τάξεως του 0,5-1%, μικρό ποσοστό στο σύνολο των εξυπηρετούμενων ασφαλισμένων.

Στις 08/09/2015, ο τέως Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ εξέδωσε μία ανακοίνωση για τη συνταγογράφηση φαρμάκων, καθιστώντας σαφές ότι ο αριθμός των ιατρών στους οποίους έχει επιβληθεί ποινή μέχρι 3 μήνες για συνταγογράφηση φαρμάκων είναι πολύ μικρός σε σχέση με το σύνολο των ιατρών που συνταγογραφούν για τις ανάγκες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

Δείτε εδώ το έγγραφο του ΕΟΠΥΥ της 8ης Σεπτεμβρίου 2015

- Τέλος, η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ ενημερώθηκε επίσημα και δημόσια από τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, ότι η εξαιρούμενη δαπάνη για το μήνα Ιανουάριο του 2016 είναι 11.200 ευρώ σε σύνολο 6 εκατ ευρώ περίπου, ποσοστό που αντιπροσωπεύει το 0,15% των δεδουλευμένων επισκέψεων.

Διαβάστε ακόμη:

Έξαλλοι οι πάροχοι με τον νέο τρόπο ελέγχου δαπανών του ΕΟΠΥΥ - Απαράδεκτο χαρτοβασίλειο στην ψηφιακή εποχή

Διαφωνία ΕΟΠΥΥ & Κλινικών για τις νέες συμβάσεις - Αλλαγή στις πληρωμές - Έρχεται ο στατιστικός έλεγχος

ΕΟΠΥΥ και Κλινικές παίζουν ξύλο για τις πληρωμές: Αιτία, ο νέος συγκεντρωτικός τρόπος