ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλειας Ασθενείας: Σύμμαχος όσων Ελλήνων ταξιδεύουν στο εξωτερικό

Έναν σημαντικό σύμμαχο, σε ζητήματα υγείας και περίθαλψης θα έχουν όσοι πολίτες ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Πρόκειται για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ), την οποία μπορούν να χρησιμοποιούν οι Έλληνες σε περίπτωση που επισκέπτονται όχι μόνο Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και την Ελβετία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ισλανδία.

Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλειας Ασθενείας: Σύμμαχος όσων Ελλήνων ταξιδεύουν στο εξωτερικό

Η κάρτα παρέχει στους κατόχους της τη δυνατότητα νοσηλείας σε δημόσιας δομές υγείας των χωρών της Ευρώπης, με τους ίδιους όρους και με το ίδιο κόστος που ισχύει για τους υπηκόους της χώρας – προορισμού.

Ο ΕΟΠΥΥ με στόχο την ενημέρωση των πολιτών έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του ειδική ενότητα για την ΕΚΑΑ. Αξίζει να σημειωθεί δε, στην 347η Συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής υπό την Ολλανδική Προεδρία (20-21 Ιουνίου), η χρήση του ιστοτόπου του ΕΟΠΥΥ παρουσιάστηκε ως καλή πρακτική (best practice) για τη διάχυση της πληροφόρησης πρόσβασης των δικαιούχων ασφαλισμένων ευρωπαϊκών φορέων στο σύστημα υγείας της Ελλάδας στα αγγλικά (που έχει πραγματοποιηθεί από τη Διεύθυνση Διεθνών Ασφαλιστικών Σχέσεων). Η ενότητα παρέχει πληροφορίες για τις παροχές της κάρτας, την διαδικασία έκδοσής της κ.α.

Ωστόσο, η εν λόγω Κάρτα, όπως ανακοινώνει στην ιστοσελίδα του ο ΕΟΠΥΥ:

- δεν υποκαθιστά την ταξιδιωτική ασφάλιση. Δεν καλύπτει την ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη, ούτε δαπάνες όπως το αεροπορικό εισιτήριο επιστροφής στη χώρα σας ή την απώλεια/κλοπή περιουσιακών στοιχείων,
- δεν καλύπτει τις δαπάνες σας, αν ταξιδεύετε ειδικά για να λάβετε ιατρική περίθαλψη,
- δεν εγγυάται τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών, δεδομένου ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης κάθε χώρας διαφέρουν, υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν στη χώρα σας μπορεί να μην παρέχονται δωρεάν σε μια άλλη.

Αρμόδιος φορέας για την έκδοση ΕΚΑΑ δεν είναι ο ΕΟΠΥΥ αλλά ο Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης στον οποίο ανήκουν οι ασφαλισμένοι.

Δείτε αναλυτικά εδώ τι αναφέρει ο ΕΟΠΥΥ σχετικά με την Κάρτα.