ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Αιχμηρή η Ν.Δ. για την μείωση 300 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ

Νέα βάρη αναμένουν τους πολίτες μετά το κόψιμο 300 εκατομμυρίων από τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, όπως τονίζει ο Βουλευτής Επικρατείας Ν.Δ. Τομεάρχης Υγείας Βασίλης Οικονόμου.

Αιχμηρή η Ν.Δ. για την μείωση 300 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ

Η δήθεν αριστερή κυβέρνηση έχει βαλθεί να μην αφήσει τίποτα όρθιο στο πέρασμα της και από τον ευαίσθητο τομέα της υγείας, αναφέρει ο τομεάρχης της Ν.Δ. σχολιάζοντας τον προϋπολογισμό για την επόμενη χρονιά που κατέθεσε η κυβέρνηση και συνεχίζει:

«Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2017, η κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου, μειώνει τον προϋπολογισμό του Εθνικού Οργανισμού Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) κατά 300 εκατομμύρια ευρώ. Μειώνει δηλαδή την λειτουργική επάρκεια ενός Οργανισμού που σηκώνει το κύριο βάρος της περίθαλψης των πολιτών.

Η "αριστερή " κυβέρνηση όμως προχωρά και ένα βήμα παραπέρα, εκτιμώντας ότι τα έσοδα του Οργανισμού θα αυξηθούν και οι απλήρωτες υποχρεώσεις του θα μειωθούν. Με άλλα λόγια επενδύουν σε δεδομένα που δύσκολα θα βγουν, με τελικό θύμα τον Έλληνα φορολογούμενο πολίτη, επιχειρώντας ένα άλμα στο κενό.

Ο προϋπολογισμός του 2017 περιλαμβάνει μαύρα μαντάτα για τον ευαίσθητο τομέα της υγείας. Η δήθεν αριστερή κυβέρνηση προβλέπει μείωση στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας κατά 4% περίπου και στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ κατά 38,1 %.

Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά το υπουργείο Υγείας, ο προϋπολογισμός του για το 2017 μειώνεται στα 4,198 δισ. ευρώ, από 4,351 δισ. ευρώ το 2016, δηλαδή κόβονται 159 εκατομμύρια ευρώ από την Υγεία.

Για τον ΕΟΠΠΥ, η φετινή επιχορήγηση είναι μειωμένη κατά 38,1%, μόλις στα 326 εκ. ευρώ, αντί των 526 εκ. ευρώ επιχορήγησης που αναμένεται να πάρει ως το τέλος της χρονιάς. Τα νοσοκομεία αναμένεται να επιχορηγηθούν φέτος με 1,5 δισ. Ευρώ, ενώ το ίδιο ποσό (1,5 δις ευρώ) θα δοθεί και το 2017 παρ’ όλα τα δυσβάσταχτα προβλήματα στα νοσοκομεία που έχουν συσσωρευτεί από την πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα πρέπει να αφήσει κατά μέρους την προπαγάνδα γιατί τα γραπτά τους, δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος. Τουλάχιστον να μην υποτιμούν την νοημοσύνη των πολιτών.

Απαιτείται δουλειά, καθημερινή τριβή με τα μεγάλα προβλήματα της υγείας, χαμηλοί τόνοι και όχι λογικές "αμφιθεάτρου" . Η υγεία αποτελεί πρώτη ιεράρχηση για την ΝΔ, αφού για εμάς η ανάπτυξη θα στηρίζεται σε ένα δίκαιο κοινωνικό κράτος, μακριά από ιδεοληψίες, ερασιτεχνισμούς και αναχρονιστικές λογικές, στις οποίες έχει επιδοθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ».

Καλούμε την κυβέρνηση να αφήσει τα απατηλά όνειρα και να προσγειωθεί στην πραγματικότητα, επισημαίνει ο κ. Οικονόμου και καταλήγει:

«Ζητάμε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να μας εξηγήσει από που "αντλεί" την αισιοδοξία της για την "αναμενόμενη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών του ΕΟΠΥΥ" όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο του Προϋπολογισμού. Η υγεία δεν αποτελεί πεδίο για μαθητευόμενους μάγους και εκκολαπτόμενους ταχυδακτυλουργούς. Ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος απαιτεί λειτουργικές, αποτελεσματικές και προσβάσιμες υπηρεσίες και δομές υγείας. Μόνη λύση είναι η αλλαγή διακυβέρνησης του τόπου, μοναδική διέξοδος είναι η συμφωνίας αλήθειας του Κυριάκου Μητσοτάκη.