ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ: Στόχος για μείωση 50% ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι το καλοκαίρι

Στο μισό αναμένεται να πέσουν ως το τέλος Ιουνίου –σε σύγκριση με τις αρχές του νέου έτους– οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ, ενώ από τις αρχές του νέου έτους εκτιμάται πως θα τεθούν σε ισχύ και οι συμβάσεις, τις οποίες διαπραγματεύεται ο Οργανισμός με παρόχους υπηρεσιών Υγείας, που μέχρι σήμερα δεν είχαν, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρης Μπερσίμης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Πρακτορείο 104,9 FM.

ΕΟΠΥΥ: Στόχος για μείωση 50% ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι το καλοκαίρι

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην κατάργηση της προπληρωμής και την ηλεκτρονική έγκριση από τους ελεγκτές που προωθεί η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Μπερσίμης εξήγησε: «Πρακτικά αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη τώρα και θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Ο στόχος είναι από τις αρχές του έτους να δουλεύει πλέον με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή να έχουμε συμβάσεις με όλους τους παρόχους και πλέον να μην απαιτείται η προπληρωμή των όποιων παροχών από τους πολίτες».

Είναι μια διαδικασία που θα διευκολύνει τον πολίτη, σημείωσε ο κ. Μπερσίμης, καθώς στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ «θεωρούμε καθήκον μας να κάνουμε οτιδήποτε ώστε να διευκολύνουμε σε μια τέτοια περίοδο την προσβασιμότητα και την ευκολία του πολίτη».

Σε ό,τι αφορά στο «νοικοκύρεμα» των οικονομικών του Οργανισμού, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ σημείωσε: «Μέσα στο τελευταίο έτος, που έχουμε αναλάβει τη διοίκηση, αυτό που έχει δρομολογηθεί είναι σε μεγάλο βαθμό η ομαλοποίηση των πληρωμών, με αποτέλεσμα πλέον ο οργανισμός ουσιαστικά να έχει μηδενίσει την παραγωγή ληξιπρόθεσμων, δηλαδή τις πληρωμές μετά τις 90 μέρες και αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του οργανισμού, από το 1,8 δισ. στις αρχές του έτους να φθάσει στο 1,2, και συνεχίζεται η μείωση».

Επισήμανε, δε, ότι «αυτή τη στιγμή όλες οι κατηγορίες παρόχων πληρώνονται πρακτικά στις 90 μέρες, δηλαδή δεν παράγονται ληξιπρόθεσμα» κι αυτό σημαίνει «μαζί με ένα πρόγραμμα αποπληρωμής παλαιότερων οφειλών, πως αυτή τη στιγμή σιγά σιγά μηδενίζονται όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές». Εκτίμησε, μάλιστα, ότι «έως 30/6 το 1,2 δισ. θα είναι ίσως και το μισό».

Διαβάστε επίσης:

ΕΟΠΥΥ: Κατάργηση της προπληρωμής και ηλεκτρονική έγκριση από τους ελεγκτές

Ο ΕΟΠΥΥ αυξάνει το όριο δαπανών για τις παροχές υπηρεσιών υγείας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ