ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Παπακώστα: Στον Καιάδα η Ειδική Αγωγή από τον ΕΟΠΥΥ

Ερώτηση για τις πρόσφατες αλλαγές στην χρηματοδότηση της Ειδικής Αγωγής από τον ΕΟΠΥΥ κατέθεσε σήμερα η Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου.

Παπακώστα: Στον Καιάδα η Ειδική Αγωγή από τον ΕΟΠΥΥ

Στο κείμενο της Ερώτησης η Βουλευτής αναφέρεται στην κλειστή δαπάνη στον κλάδο της Ειδικής Αγωγής, η οποία θεσπίστηκε με τον ν. 4447/2016. Συνέπεια της εν λόγω εφαρμογής θα είναι η οριζόντια περικοπή όταν η απαιτούμενη δαπάνη θα ξεπερνά την προβλεπόμενη, με αποτέλεσμα, το ποσό που θα υπολείπεται να αφαιρείται από τις αμοιβές των παρόχων υπηρεσιών, στην προκειμένη περίπτωση από τους λογοθεραπευτές, τους εργοθεραπευτές, τους ψυχοθεραπευτές κλπ.

Η Κατερίνα Παπακώστα εστιάζει στο γεγονός πως η περικοπή των διαθέσιμων κονδυλίων για την Ειδική Αγωγή θα αναγκάσει τους γονείς των παιδιών με αναπηρία να πληρώνουν τα Κέντρα Ειδικής Αγωγής, παρόλο που οι οικονομικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν. Επιπλέον, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την δημιουργία ενός φαύλου κύκλου, όπου οι επαγγελματίες Ειδικής Αγωγής θα υποαμοίβονται εξαιτίας της μειωμένης παροχής του ΕΟΠΥΥ, ενώ οι γονείς των παιδιών δεν θα μπορούν να αναλάβουν το κόστος των υπηρεσιών που παρέχονται στα παιδιά τους.

Η Κατερίνα Παπακώστα κάνει ειδική αναφορά στο γεγονός πως οι επαγγελματίες τους χώρου κλήθηκαν στις 22/12/2016 από τον ΕΟΠΥΥ να συμμετάσχουν σε μία προσχηματική διαπραγμάτευση τεσσάρων ημερών, εκ των οποίων οι τρεις αποτελούν αργίες, για την κατάρτιση συμβάσεων. Αναφέρει επιπλέον, πως οι οικογένειες που κάνουν χρήση των υπηρεσιών των Κέντρων Ειδικής Αγωγής βρίσκονται σε δύσκολη θέση, καθώς ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει σε αρκετούς ασφαλισμένους την συμμετοχή πολλών μηνών. Επιπροσθέτως, υπεύθυνοι αρκετών Κέντρων κρατούν επιφυλακτική στάση απέναντι στις αλλαγές που αποφασίστηκαν, καθώς αμφιβάλλουν κατά πόσο θα εξοφλούνται εντός τριών μηνών, ενώ η μείωση του προϋπολογισμού για την Ειδική Αγωγή θα επιφέρει σημαντικές μειώσεις στις αμοιβές τους.

Η Κατερίνα Παπακώστα υπογραμμίζει πως οι αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής επισημαίνουν συνεχώς την ανάγκη περαιτέρω στήριξης των ατόμων με αναπηρία και ιδίως των παιδιών με αναπηρία. Διαπιστώνει, πως η απόφαση του Υπουργείου Υγείας έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, ο οποίος εξήγγειλε τον μόνιμο διορισμό εκπαιδευτικών για την έμπρακτη υποστήριξη των σχολείων Ειδικής Αγωγής.

Η Βουλευτής ρωτά αν το Υπουργείο Υγείας δεν θεωρεί πως υπάρχει ανάγκη επέκτασης της στήριξης προς τα παιδιά που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες των Κέντρων Ειδικής Αγωγής και αν προτίθεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να παρατείνει το ισχύον καθεστώς και να προχωρήσει σε πραγματικές διαπραγματεύσεις με τους γονείς των παιδιών με αναπηρία και τους επαγγελματίες της Ειδικής Αγωγής. Τέλος, ρωτά αν θα γίνει νέα διαπραγμάτευση με τους επαγγελματίες της Ειδικής Αγωγής, προκειμένου να επιλυθούν τα νομικά και θεσμικά ζητήματα που υπάρχουν στις συμβάσεις που οφείλουν να συνάψουν με τον ΕΟΠΥΥ.