ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Έκκληση ρευματοπαθών προς ΕΟΠΥΥ να λυθεί άμεσα το θέμα με τις ενδοφλέβιες θεραπείες

Έκκληση ρευματοπαθών προς ΕΟΠΥΥ να λυθεί άμεσα το θέμα με τις ενδοφλέβιες θεραπείες

Πλήθος επιστολών έχουν λάβει τις τελευταίες ημέρες από Συλλόγους Ασθενών με Ρευματικά Νοσήματα (ΡευμαΖην, ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α., ΙΗΣΩ) ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Σωτήρης Μπερσίμης, και ο Αντιπρόεδρος, κ. Παν. Γεωργακόπουλος, αναφορικά με την οδηγία που εκδόθηκε από τον Οργανισμό και αφορά στη χορήγηση ενδοφλέβιων θεραπειών σε ρευματοπαθείς. 

Οι ασθενείς με σοβαρές ρευματοπάθειες υποβάλλονται σε ενδοφλέβιες θεραπείες σε τακτά χρονικά διαστήματα για την αντιμετώπιση των νοσημάτων τους. Πολλά δημόσια νοσοκομεία της χώρας δεν διαθέτουν ρευματολογικές κλινικές, πολύ δε περισσότερο μονάδες ενδοφλέβιων θεραπειών με την κατάλληλη υποδομή, τονίζουν με έμφαση οι εκπρόσωποι των Συλλόγων ασθενών και συνεχίζουν:

Ασθενείς από την επαρχία χρειάζεται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να εξεταστούν και να κάνουν τη θεραπεία τους σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο.

Επίσης, οι ελάχιστες αυτές δημόσιες ρευματολογικές μονάδες δέχονται μεγάλο όγκο ασθενών, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν όλοι οι ασθενείς να υποβληθούν στη θεραπεία τους και πολλοί εργαζόμενοι ασθενείς να χάνουν μία εργάσιμη ημέρα και αυτό να δημιουργεί πρόβλημα στην εργασία τους.

Με όλες αυτές τις ελλείψεις και μέσα σε αυτό το χάος που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία, οι ρευματοπαθείς ασθενείς επιβάλλεται να επισκέπτονται ιδιώτες γιατρούς και ιδιωτικά θεραπευτήρια για να κάνουν τις ενδοφλέβιες θεραπείες τους, για να μην αναγκάζονται είτε να αλλάζουν τη θεραπεία τους είτε να μένουν εκτός θεραπείας μέχρι να βρεθεί λύση.

Για τους παραπάνω λόγους προτείνεται η διάθεση των φαρμάκων του Ν.3816/2010 κατηγορίας 1Α να γίνεται με τα παρακάτω δικαιολογητικά:

- Για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς της περιοχής των Αθηνών, όπου υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα, όταν οι εγχύσεις πραγματοποιούνται στην Πανεπιστημιακή Κλινική «Ευγενίδειο Θεραπευτήριο», με τη νοσοκομειακή γνωμάτευση του θεράποντος γιατρού, την ηλεκτρονική συνταγή και την υπεύθυνη δήλωση της κλινικής ότι στερείται του φαρμάκου. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι πολύ συχνά τα φαρμακεία των νοσοκομείων, λόγω περιορισμένου προϋπολογισμού, δεν μπορούν να προμηθευτούν τα ΦΥΚ, επομένως η λύση των ιδιωτικών κλινικών είναι η μοναδική επιλογή των ασθενών. Στην περίπτωση αυτή βέβαια η αδυναμία των γιατρών που εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία να συνταγογραφήσουν ακυρώνει αυτή τη δυνατότητα.

- Για τους ιδιώτες γιατρούς, με γνωμάτευση (νοσοκομείου ή ιδιωτικής κλινικής), ηλεκτρονική συνταγή του θεράποντος γιατρού και υπεύθυνη δήλωση της κλινικής όπου θα πραγματοποιηθεί η θεραπεία ότι στερείται του φαρμάκου.

- Για τους γιατρούς που εργάζονται στο ΠΕΔΥ, με τη γνωμάτευση του θεράποντος γιατρού που εργάζεται στο ΠΕΔΥ, την ηλεκτρονική συνταγή και υπεύθυνη δήλωση της κλινικής όπου θα πραγματοποιηθεί η θεραπεία ότι στερείται του φαρμάκου.

Οι Σύλλογοι Ασθενών με Ρευματικά Νοσήματα ζητούν την άμεση επίλυση του προβλήματος ώστε να διευκολύνονται οι ασθενείς.

BEST OF NETWORK

Ρωτήστε τον γιατρό

PlusQueen