ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Αναλώσιμα & ληξιπρόθεσμα επί τάπητος μεταξύ ΕΟΠΥΥ και Φαρμακευτικών Συλλόγων

Το σοβαρό ζήτημα της αποζημίωσης των αναλωσίμων και ειδικότερα αυτών που αφορούν την χορήγηση αναλωσίμων Σακχαρώδη Διαβήτη, Σκευασμάτων ειδικής Διατροφής, Ορθοπεδικών/ Αναπνευστικών Συσκευών, καθώς και το θέμα πληρωμής των ληξιπροθέσμων οφειλών, συζητήθηκε χθες, σε τρίωρη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου ΕΟΠΥΥ και των τεσσάρων μεγαλύτερων Φαρμακευτικών Συλλόγων της χώρας (Αττικής, Αχαϊας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά).

Αναλώσιμα & ληξιπρόθεσμα επί τάπητος μεταξύ ΕΟΠΥΥ και Φαρμακευτικών Συλλόγων

Από τους φαρμακοποιούς τέθηκαν αναλυτικά όλα τα προβλήματα σχετικά με την περικοπή γνωματεύσεων αναλωσίμων και την πληρωμή τους, η οποία καθυστερεί εξαιρετικά. Έγινε κατανοητό προς τον Οργανισμό ότι τα περιθώρια έχουν στενέψει και οι φαρμακοποιοί δεν μπορούν να συνεχίσουν την ίδια πιστωτική πολιτική προς τον Οργανισμό, παρά την έγκαιρη πληρωμή των φαρμάκων.

Από τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ δόθηκαν οι εξής διαβεβαιώσεις, όπως ενημερώνουν οι φαρμακοποιοί:

1. Η ροή πληρωμής των αναλωσίμων θα είναι συνεχής, με την πληρωμή του Ιανουαρίου να ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες.

2. Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι θα πραγματοποιούν την συλλογή και αποστολή προς τον ΕΟΠΥΥ, των ενστάσεων των φαρμακοποιών που δεν θα αποδεχθούν τις περικοπές για τις οποίες θα ενημερωθούν από τις ΠΕΔΙ. Από τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ δόθηκε η διαβεβαίωση, πώς οι ενστάσεις για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, θα εξεταστούν άμεσα με σκοπό να διεκπεραιωθούν γρήγορα οι πληρωμές. Για την διαδικασία των ενστάσεων και τι θα αφορούν αυτές, θα ενημερωθείτε άμεσα και αναλυτικά από τους τοπικούς Φαρμακευτικούς Συλλόγους.

Επίσης συζητήθηκαν και δόθηκαν λύσεις στα θέματα:

- Αποστολή αρχείων σε διανεμητικούς λογαριασμούς

- Αποστολή εμβασμάτων πληρωμής από τον ΕΟΠΥΥ

Όσον αφορά στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, δόθηκε η διαβεβαίωση από τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρη Μπερσίμη και την Οικονομική Διεύθυνση του ΕΟΠΥΥ, πώς από την στιγμή που ξεπεράστηκε το πρόβλημα που είχε προκύψει μεταξύ ΕΦΚΑ και ΕΟΠΥΥ, τις επόμενες ημέρες θα σταλεί στην Επίτροπο το σύνολο ληξιπρόθεσμων οφειλών για τις οποίες οι Πρόεδροι των Φαρμακευτικών Συλλόγων έχουν υπογράψει τα αντίστοιχα δικαιολογητικά.

Για το θέμα της αλλαγής του τρόπου αποστολής των συνταγών φαρμάκων προς τον ΕΟΠΥΥ Αθήνας, ο οποίος επρόκειτο να αλλάξει από 1/7/2017 και να πραγματοποιείται με χρέωση των φαρμακοποιών, στη συζήτηση που έγινε ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ενημέρωσε τους Συλλόγους, για την πρόθεση του Οργανισμού να δοθεί παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου.

«Επειδή υποσχέσεις έχουμε δεχθεί και στο παρελθόν, αλλά έχουμε διδαχθεί ότι πολλές φορές η γραφειοκρατία είναι ικανή να καταστρέψει κάθε καλή διάθεση για συνεργασία, επιφυλασσόμαστε, σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα να προσφύγουμε στις Γενικές μας Συνελεύσεις ώστε να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις μας», αναφέρουν χαρακτηριστικά, οι πρόεδροι των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος, Θεσσαλονίκης Αργυρόπουλος Αργύρης (αντιπρόεδρος), Πειραιά Κωνσταντίνος Κούβαρης και Αχαϊας
Ανδρέας Σοφιανόπουλος.

Διαβάστε ακόμη:

Ιατροτεχνολογικά προϊόντα: Παράνομες περικοπές γνωματεύσεων - Τι καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί