ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Εξώδικο από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ για το νέο σύστημα επισκέψεων

Σε εξώδικη διαμαρτυρία κατά της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ προχώρησαν οι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό γιατροί, αντιδρώντας στην επικείμενη εφαρμογή του νέου συστήματος επισκέψεων από την 1η Οκτωβρίου.

Εξώδικο από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ για το νέο σύστημα επισκέψεων

Σύμφωνα με εγκύκλιο του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρη Μπερσίμη, ο μέσος ημερήσιος αριθμός επισκέψεων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό γιατρούς, θα είναι 20 και ο χρόνος της καθεμίας καθορίζεται, σύμφωνα με τους «κανόνες ορθής ιατρικής πρακτικής», στα 15 λεπτά. Καθορίζεται επίσης το 100 ως μέγιστος εβδομαδιαίος αριθμός επισκέψεων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό γιατρούς.

Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ αναφέρει ότι «σε πάνω από 30 νομούς της χώρας που διαθέτουν αραιό δίκτυο συμβεβλημένων γιατρών, το μηνιαίο ατομικό πλαφόν των 200 επισκέψεων αδυνατεί να εξυπηρετήσει την αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών ΠΦΥ και ο εξυπηρετούμενος πληθυσμός, κυρίως από αγροτικές περιοχές, προγραμματίζει εγκαίρως επίσκεψη στον γιατρό της επιλογής του στις αρχές κάθε μήνα. Ένας κλινικός γιατρός μπορεί να εξετάσει, εφόσον υπάρχει ανάγκη, πάνω από τον μέσο όρο των 20 ασθενών την ημέρα ή σε σύνολο 100 την εβδομάδα. Σύμφωνα με αυτή τη λογική ο 101ος ασθενής κάθε εβδομάδας θα εξυπηρετείται ιδιωτικά και επ' αμοιβή».

Για το χρόνο επίσκεψης, αναφέρει ότι «ο μέσος ενδεικτικός χρόνος επίσκεψης των 15 λεπτών θεσπίζει αντιεπιστημονικούς και ανισότιμους κανόνες στην άσκηση της ιατρικής με χρονόμετρο(!) και θα δημιουργήσει σημαντικές δυσλειτουργίες στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων».

Προσθέτει ότι «τα ιατρεία που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ είναι ιδιωτικά και το ωράριό τους καθορίζεται από τους γιατρούς, με γνώμονα τις ανάγκες των ασθενών (ασφαλισμένων ή μη) που τα επιλέγουν. Αν όμως επιμένετε τόσο πολύ στην υποβολή ενδεικτικού ωραρίου, θα πρέπει να ενημερωθούν και οι ασφαλισμένοι ότι εκτός του δηλωθέντος ωραρίου αυτού η επίσκεψη θα είναι ιδιωτική και επ' αμοιβή, με ευθύνη δική σας».

Οι γιατροί εκφράζουν ενστάσεις και για την οδηγία της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ για τη συνταγογράφηση φαρμάκων με τη δραστική τους ουσία και ζητούν την απόσυρσή της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ