ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Ανησυχία για την καθυστέρηση έγκρισης του συστήματος αναίμακτης μέτρησης γλυκόζης

Σφόδρα αγανακτισμένοι και ανήσυχοι εμφανίζονται οι πάσχοντες με σακχαρώδη διαβήτη από την μεγάλη και άνευ λόγου καθυστέρηση του ΕΟΠΥΥ να εγκρίνει την αποζημίωση του συστήματος στιγμιαίας παρακολούθησης γλυκόζης, η οποία καταγράφει ανώδυνα και αναίμακτα τις τιμές σακχάρου.

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Ανησυχία για την καθυστέρηση έγκρισης του συστήματος αναίμακτης μέτρησης γλυκόζης

Η ένταξη αυτής της νέας τεχνολογίας είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα μικρά παιδιά που δεν θα αναγκάζονται να τρυπούν τα δάχτυλά τους αμέτρητες φορές καθημερινά. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο σύστημα αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία της Εθνικής τραπέζης και των δημοσιογράφων.

Χαρακτηριστική είναι η επιστολή γονιών ενός 4χρονου παιδιού που διαγνώστηκε με διαβήτης σε ηλικία μόλις 26 μηνών προς τη Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων – Σωματείων Ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) όπου αναρωτιούνται γιατί πρέπει «στην τρυφερή αυτή ηλικία να υφίσταται μια περιττή σωματική και ψυχική καταπόνηση λόγω των γνωστών πολλαπλών καθημερινών τσιμπημάτων των δαχτύλων του με βελόνα, τα οποία δεν είναι αναγκαίο επακόλουθο της πάθησής του και θα μπορούσαν να έχουν ήδη αντικατασταθεί με το αναίμακτο σύστημα παρακολούθησης που διατίθεται στην αγορά».

Ενώ επισημαίνουν ότι «η κακή οικονομική κατάσταση της οικογένειάς μας δεν μας επιτρέπει να παράσχουμε στο γιο μας την αναγκαία αυτή ανακούφισή του από τα καθημερινά τσιμπήματα στα δάχτυλα με τη βελόνα, στα οποία συνεχίζει να υποβάλλεται, με αποτέλεσμα την άνιση μεταχείρισή του σε σχέση με άλλους ασφαλισμένους, στους οποίους το άνω σύστημα μέτρησης με αισθητήρα χορηγείται ήδη δωρεάν».

Αν και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ από το Μάρτιο του 2017 έχει αποφανθεί θετικά για την αποζημίωσή του συστήματος η διαδικασία παραμένει εδώ και πολλούς μήνες «κολλημένη» στην έκδοση απόφασης της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων του ΕΟΠΥΥ. Μέσα σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί και η καθυστέρηση ανασύστασης της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης που από το Μάρτιο έχει παγώσει.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ υπενθυμίζει σε ανακοίνωσή της ότι τόσο ο υπουργός Υγείας, όσο και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ έχουν δεσμευτεί στις συναντήσεις που είχαν με την Ομοσπονδία πως κάθε νέα τεχνολογία που στόχο έχει την καλύτερη και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της πάθησης, αλλά και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων με διαβήτη, θα εντάσσεται στο σύστημα αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ, καθώς οι νέες αυτές τεχνολογίες είναι προς όφελος της ποιότητας ζωής των ασφαλισμένων, αλλά και προς όφελος του Οργανισμού.

«Αναμένουμε από τους αρμόδιους φορείς να δώσουν επιτέλους μια λύση στο θέμα και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους επισπεύδοντας τη διαδικασία στελέχωσης της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων του ΕΟΠΥΥ, καθώς και να υπάρξει άμεση θετική ανταπόκριση της εν λόγω Επιτροπής για το συγκεκριμένο θέμα προκειμένου επιτέλους να δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης των ατόμων με διαβήτη στη νέα αυτή τεχνολογία» επισημαίνει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Διαβάστε ακόμη:

Διαβήτης τύπου 2: Νέα θεραπευτική επιλογή από MSD & Pfizer

ΗΔΙΚΑ: Ξεκινά η συνταγογράφηση με Θεραπευτικά Πρωτόκολλα για υπέρταση και διαβήτη

ΕΟΠΥΥ: Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές κάτω από τα 400 εκατ. ευρώ στο τέλος Απριλίου