ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Οικονομική ενίσχυση εξετάσεων λόγω υψηλού clawback ζητούν οι καρδιολόγοι

Οικονομική ενίσχυση για υπερήχους και άλλες εξετάσεις ζητούν οι ελευθερο-επαγγελαματίες καρδιολόγοι, που εκτιμούν οτι το clawback θα φτάσει στο 40%.

Οικονομική ενίσχυση εξετάσεων λόγω υψηλού clawback ζητούν οι καρδιολόγοι

Όπως ανακοίνωσε η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος (ΕΕΚΕ), το clawback του 2018 μπορεί να ξεπεράσει και το 40% ιδίως για τους υπερήχους, που είναι η βασική καρδιολογική εξέταση.

Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης κ. Φώτιο Πατσουράκο, «συνεπάγεται την οριστική καταστροφή των καρδιολόγων, αφού αυτό θα προστεθεί στο ήδη υπάρχον και παρακρατούμενο Clawback των προηγούμενων ετών».

Κατόπιν τούτων, οι ελευθερο-επαγγελματίες καρδιολόγοι ζητούν την οικονομική ενίσχυση των κωδικών των υπερήχων, αλλά ενδεχομένως και άλλων κωδικών που έχουν υψηλό clawback ,αναλογικά με το ύψος του clawback.

Μία πρόταση, η οποία περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, είναι να διατεθούν σε αυτούς τους κωδικούς τα ποσά που δεν έχουν διατεθεί στους οικογενειακούς ιατρούς.

Με δεδομένο ότι από τον Αύγουστο έχουν καταργηθεί οι συμβάσεις παθολόγων, γενικών γιατρών και παιδιάτρων, οι καρδιολόγοι εκτιμούν οτι πάνω από 20.000.000 ευρώ μπορούν να διατεθούν χωρίς υπέρβαση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.

Η Ένωση προτείνει επίσης το clawback παρελθόντων ετών που κρατείται από τον ΕΟΠΥΥ να μην παρακρατηθεί από τις δαπάνες του Αυγούστου. Οι προτάσεις έχουν ήδη κατατεθεί γραπτώς στο υπουργείο Υγείας.