ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Φυσιοθεραπευτές προς ΕΟΠΥΥ: Ενισχύστε τις φυσιοθεραπείες με αδιάθετα κονδύλια

Λόγω υψηλού clawback, o Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, ζητά άμεση ενίσχυση του κωδικού φυσικοθεραπείας του ΕΟΠΥΥ από αδιάθετα κονδύλια, όπως είναι αυτά που προβλέπονται για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Φυσιοθεραπευτές προς ΕΟΠΥΥ: Ενισχύστε τις φυσιοθεραπείες με αδιάθετα κονδύλια

Το αίτημα έχει διατυπωθεί γραπτώς προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τους φυσιοθεραπευτές, η προϋπολογισθείσα δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τη φυσικοθεραπεία, που ανέρχεται στα 70 εκατομμύρια, υπολείπεται της πραγματικής ανάγκης κατά τουλάχιστον 25 εκατομμύρια. Για καθένα από τα προηγούμενα τρία χρόνια, οι σχετικές δαπάνες είχαν ξεπεράσει τα 90 εκατομμύρια ευρώ.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, οι φυσιοθεραπευτές υποστηρίζουν ότι για το ποσό που υπολείπεται θα υποχρεωθούν να προσφέρουν υπηρεσίες χωρίς αμοιβή, αφού «σύμφωνα με τη νομοθεσία των κλειστών προϋπολογισμών που προβλέπουν rebate και clawbck, η υπέρβαση της δαπάνης του κλειστού προϋπολογισμού μετακυλίεται στις πλάτες των παρόχων». Οι ίδιοι μεταφράζουν τα παραπάνω σε 4,4 μήνες δωρεάν εργασίας!

Όπως επιπλέον αναφέρουν, το Claw-back του α΄ εξαμήνου 2018 αναμένεται να βρεθεί σε υψηλά επίπεδα, προκαλώντας ακόμη περισσότερες δυσκολίες.

Ο Σύλλογος ζητά να αποδεσμευθούν άμεσα αδιάθετα κονδύλια ώστε να ενισχυθούν οι κωδικοί των θεραπειών της ειδικότητάς τους.