ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Ακόμη υπό... κατασκευή η ηλεκτρονική εφαρμογή γνωμάτευσης για ειδικές θεραπείες παιδιών και εφήβων

Ο ΕΟΠΥΥ εισάγει νέο έντυπο για τις γνωματεύσεις, ωσότου είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα. Τι θα ισχύει από 1ης Φεβρουαρίου.

Ακόμη υπό... κατασκευή η ηλεκτρονική εφαρμογή γνωμάτευσης για ειδικές θεραπείες παιδιών και εφήβων

Με βάση το νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), οι γνωματεύσεις για μια σειρά από ειδικές θεραπείες παιδιών και εφήβων θα πρέπει να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής πλατφόρμας στο σύστημα e-ΔΑΠΥ.

Ωστόσο, η πλατφόρμα αυτή δεν είναι ακόμη έτοιμη και όπως προκύπτει από την επίσημη ενημέρωση του ΕΟΠΥΥ δεν θα είναι έτοιμη ούτε τον ερχόμενο μήνα. Προς το παρόν, είναι έτοιμο μόνο το σχετικό έντυπο, το οποίο αργότερα θα λάβει ηλεκτρονική μορφή.

Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός, από 1ης Φεβρουαρίου και μέχρι να ολοκληρωθεί η διαμόρφωση της ειδικής πλατφόρμας, όλοι οι θεράποντες γιατροί θα πρέπει να «κατεβάζουν» το «Πρότυπο Ιατρικής Γνωμάτευσης Ειδικών Θεραπειών» και να το συμπληρώνουν με τον... παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή χειρόγραφα ώστε να δρομολογείται η αποζημίωση των θεραπειών.

Για τα παιδιά και εφήβους μέχρι 18 ετών, λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, ψυχοθεραπεία, φυσικοθεραπεία ή ειδική διαπαιδαγώγηγη γνωματεύουν γιατροί ορισμένων ειδικοτήτων, από δημόσιο ή στρατιωτικό νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας καθώς και ιδιώτες γιατρούς, πιστοποιημένους στο σύστημα του ΕΟΠΥΥ.

Οι θεραπείες αυτές μπορούν να παραταθούν και σε ασθενείς από 18 εως 21 ετών, με σοβαρά κινητικά, νοητικά και άλλα προβλήματα. Μετά την ηλικία των 21, ακολουθείται η διαδικασία που ισχύει για ειδικές θεραπείες ενηλίκων.

Αν ο μικρός ασθενής χρειάζεται θεραπεία που δεν περιλαμβάνεται στις προβλεπόμενες από τον ΕΚΠΥ κατηγορίες, μπορεί να κατατεθεί σχετικό αίτημα για καθ' υπέρβαση έγκριση.

Ισχύουν, βέβαια, και περιορισμοί ως προς τον μηναίο αριθμό θεραπειών και ανάλογα με το είδος και το συνδυασμό τους.

Αναλυτικές οδηγίες εδώ