ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Οι ασφαλισμένοι έχασαν 1,5 εκατομμύρια δωρεάν επισκέψεις

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) περιγράφει πώς εχει διαμορφωθεί το τοπίο στην περίθλαψη των ασφαλισμένων.

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Οι ασφαλισμένοι έχασαν 1,5 εκατομμύρια δωρεάν επισκέψεις

Όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, από το περασμένο καλοκαίρι έχουν διακοπεί οι συμβάσεις εκατοντάδων γιατρών, γεγονός που σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι έχουν χάσει τις δωρεάν επισκέψεις σε αυτούς. Οι επισκέψεις υπολογίζονται σε 1,5 εκατομμύρια και το κόστος - που πληρώνεται απευθείας από την τσέπη των ασφαλισμένων - στα 15 εκατομμύρια ευρώ!

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ) υποστηρίζει πως ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ και το θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα των 322 εκατομμυρίων ευρώ για το 2018 βασίζεται σε λογιστικές του τύπου: «μείωση του προϋπολογισμού των επισκέψεων του ΕΟΠΥΥ από 110 εκατομμύρια σε 75 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή κατά 35 εκατομμύρια, επιβολή κουρεμάτων rebate και clawback άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, που αποτελεί πλέον αξιοσημείωτη πηγή εσόδων για τον Οργανισμό, από το υστέρημα των γιατρών που εργάζονται μερικές φορές κάτω από τα όρια του ασφαλούς κόστους λειτουργίας των ιατρείων τους».

Κι ενώ η ηγεσία του υπουργείου καταργεί το πλαφόν των 200 επισκέψεων ανά μήνα, οι εκπρόσωποι των γιατρών αναφέρουν ότι ταυτόχρονα, οι ίδιοι γιατροί καλούνται να συνάψουν εκ νέου συμβάσεις οικογενειακού ιατρού, «με τεράστιο εργασιακό φορτίο (και δωρεάν κατ’ οίκον επισκέψεις) και αποζημίωση μόλις 1 ευρώ ανά ασθενή τον μήνα»!

Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ έχει κινήσει δικαστικά μέσα για την επαναφορά των συμβάσεων, ενώ είναι ακόμη σε εξέλιξη και η διαπραγμάτευση με το υπουργείο για τους όρους αυτών των συμβάσεων.

Διαβάστε επίσης:

Πώς χάθηκαν χιλιάδες δωρεάν ιατρικές επισκέψεις για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Πρωτοβάθμια: Νέο σύστημα μόνο στη θεωρία, και στην πράξη ταλαιπωρία!