ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ: Τα φαρμακεία λειτουργούν απρόσκοπτα

Είχαν προηγηθεί καταγγελίες για ταλαιπωρία ασθενών σε ορισμένες περιοχές.

ΕΟΠΥΥ: Τα φαρμακεία λειτουργούν απρόσκοπτα

Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ «οι ασθενείς ή οι συνοδοί τους που προσέρχονται στα φαρμακεία του Οργανισμού εξυπηρετούνται απρόσκοπτα».

Με αυτό τον τρόπο η διοίκηση του Οργανισμού απαντά στις καταγγελίες για ταλαιπωρία ασθενών, οι οποίοι ταξιδεύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να βρουν φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ και να προμηθευτούν τα φάρμακα που χρειάζονται.

Την καταγγελία διατύπωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), σύμφωνα με την οποία «πολλοί νομοί της χώρας, όπως και τα νησιά δεν διαθέτουν φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και έτσι τα φάρμακα στέλνονται από τα κεντρικά φαρμακεία στις διοικητικές υπηρεσίες κάθε νομού και από εκεί τα παραλαμβάνουν οι ασθενείς. Υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην αποστολή των φαρμάκων και πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να ταξιδεύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα δύο φορές το μήνα να βρουν φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ να προμηθευτούν τα φάρμακά τους».

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ παρουσιάζει διαφορετική εικόνα λειτουργίας των φαρμακείων. Όπως αναφέρεται, συνολικά στη χώρα λειτουργούν 34 φαρμακεία του Οργανισμού, ενώ υπάρχουν και επιπλέον 70 σημεία διανομής - κυρίως σε Κέντρα Υγείας και δημόσιες υπηρεσίες - σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές, στα οποία αποστέλλονται φάρμακα υψηλού κόστους (εκτελεσμένες συνταγές) για τους ασθενείς. «Σε όλα τα φαρμακεία η χορήγηση των φαρμάκων γίνεται είτε απευθείας είτε προγραμματισμένα (για επαναλαμβανόμενες συνταγές), κατά μέσο όρο, σε περίπου μία εβδομάδα ώστε να εξασφαλίζεται συνέχεια της θεραπείας».

Στον ΕΟΠΥΥ υπολογίζουν πως σε μηνιαία βάση εξυπηρετούνται από τα φαρμακεία του Οργανισμού περισσότεροι από 80.000 ασφαλισμένοι και 4.500 ανασφάλιστοι. Η ετήσια δαπάνη για τα φάρμακα που διακινούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ υπερβαίνει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα γίνεται η εισαγωγή σε νοσοκομείο χωρίς βιβλιάριο υγείας