ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Μεθόδευση ΕΟΠΥΥ για την ειδική αγωγή καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών

Μεθόδευση ΕΟΠΥΥ για την ειδική αγωγή καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών

Δεν έχουν τελειωμό οι μεθοδεύσεις του ΕΟΠΥΥ για την ειδική αγωγή, όπως καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών ΠΣΕ-ΝΠΔΔ. 

Σύμφωνα με τους εργοθεραπευτές, μετά από όλα όσα έχουν συμβεί στον πολύπαθο αυτόν χώρο το τελευταίο χρονικό διάστημα με τον νέο ΕΚΠΥ, μία νέα εγκύκλιος μια νέα εγκύκλιος για την εκτέλεση των ηλεκτρονικών γνωματεύσεων της ειδικής αγωγής, στην οποία οι ίδιοι δεν συμμετείχαν.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν, ο ΕΟΠΥΥ προέβη στην έκδοση της εγκυκλίου αυτής σε «πονηρή» ημερομηνία και συγκεκριμένα στις 18/4/2019, ημέρα Παρασκευή και μάλιστα στο τέλος της εργάσιμης ημέρας, με ημερομηνία εφαρμογής τη 10η Μαΐου, ενώ μεσολαβούν οι αργίες του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, αφήνοντας σχεδόν μηδενικό χρόνο αντίδρασης.»

Όπως επισημαίνουν, η έκδοση της εγκυκλίου από τον ΕΟΠΥΥ αιφνιδίασε πλήρως γονείς ασθενών που χρήζουν ειδικής αγωγής και εργοθεραπευτές, καθώς δεν είχε προηγηθεί καμιά διαβούλευση και συμμετοχή συλλογικών οργάνων, ως είθισται.

«Είναι απίστευτο ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας να εκδίδει μια εγκύκλιο σε στυλ «αποφασίζουμε και διατάσσουμε», εκτός αν αυτοί που τη συνέταξαν εμπνεύστηκαν από την επέτειο της 21ης Απριλίου», σημειώνουν με νόημα.

Σύμφωνα με τους εργοθεραπευτές , η νέα εγκύκλιος βρίθει ασαφειών, κάτι που «αποτελεί σύνηθες φαινόμενο για την πλειονότητα των ανακοινώσεων του ΕΟΠΥΥ.»

Σχετικά με την αναφορά της εγκυκλίου περί υποχρέωσης πιστοποίησης των θεραπευτών προκειμένου να λάβουν κλειδάριθμο και να συμμετάσχουν στο σύστημα, ο ΠΣΕ τάσσεται κατηγορηματικά υπέρ αυτής, με την προϋπόθεση ότι θα πραγματοποιηθεί στη βάση των προτάσεων που θα διαμορφώσει ο Σύλλογος και βάσει διαλόγου, που δεν έγινε για μια ακόμη φορά. Άλλωστε, πλην της διαφάνειας, η πιστοποίηση αυτή μπορεί να εξασφαλίσει την εξάλειψη του φαινομένου της αντιποίησης του επαγγέλματος του εργοθεραπευτή.

Ο ΠΣΕ δηλώνει απερίφραστα ότι δεν αποδέχεται σε γιορτινές μέρες και με τους ασφαλισμένους ακόμα απλήρωτους, να δίνεται «δώρο» μια τέτοια εγκύκλιος, που μεγαλώνει ακόμα περισσότερο το ήδη υπάρχον χάος στην ειδική αγωγή, καθώς και το άγχος των γονέων.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών καλεί τα μέλη του να μην προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια, προτού υπάρξει διάλογος πάνω στις σαφείς θέσεις που θα διατυπώσει ο Σύλλογος μέσα από τις εσωτερικές του διεργασίες.

Διαβάστε επίσης:

Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας: Ο εμβολιασμός σώζει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο