ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ

Ούτε φυσικοθεραπείες για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ στις 23 και 24 Μαΐου

Με τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς και τα διαγνωστικά κέντρα συντάσσονται και οι φυσικοθεραπευτές και με απόφαση του Πανελλήνιου Συλλόγου τους, δεν θα παρέχουν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους, την Πέμπτη 23 Μαΐου και την Παρασκευή 24 Μαΐου 2019.

Ούτε φυσικοθεραπείες για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ στις 23 και 24 Μαΐου

Από την Διονυσία Προκόπη

Αίτημα του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) είναι η αποζημίωση όλων των συνεδριών φυσικοθεραπείας που παρέχουν.

«Η αδιανόητη επιβολή αυτόματων επιστροφών (clawback και rebate) για υπηρεσίες όπως οι φυσικοθεραπείες, που επιβλήθηκε το 2013 υπό το καθεστώς της "τρομοκρατίας" για την αποφυγή της χρεωκοπίας της χώρας, συνεχίζεται μέχρι σήμερα και αυτό αποτελεί παραβίαση κάθε έννοιας ευρωπαϊκού δικαίου. Από το 2013 μέχρι και το α΄ εξάμηνο του 2018, 125.000.000 ευρώ δεν καταβλήθηκαν ποτέ στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές» τονίζει ο ΠΣΦ.

Σύμφωνα με τους φυσικοθεραπευτές, η τιμή αποζημίωσης της συνεδρίας των 15 ευρώ που αναγράφεται στο παραπεμπτικό φυσικοθεραπείας, είναι εικονική. Η πραγματική αμοιβή που θα μπει στην τσέπη του φυσικοθεραπευτή είναι 6 ευρώ. Αυτό με άλλα λόγια σημαίνει ότι τουλάχιστον 5 μήνες το χρόνο, ο φυσικοθεραπευτής εργάζεται δωρεάν, χωρίς αμοιβή. Επομένως, το εργαστήριο φυσικοθεραπείας κινδυνεύει με οριστικό λουκέτο και οι φυσικοθεραπευτές με ανεργία και αύξηση της μετανάστευσης.

Ο πρόεδρος του ΠΣΦ, Πέτρος Λυμπερίδης δήλωσε: «Η Ελλάδα έχει εξέλθει των μνημονίων, γι’ αυτό και ζητάμε την άρση της “εξωφρενικής” επιβολής αυτόματων επιστροφών clawback και rebate, για υπηρεσίες φυσικοθεραπείας, εδώ και τώρα. Όποια συνεδρία φυσικοθεραπείας παρέχεται στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, πρέπει να αποζημιώνεται. Ζητάμε ετήσιο προϋπολογισμό από το κράτος, για τις υπηρεσίες φυσικοθεραπείας, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των Ελλήνων πολιτών. Για τους λόγους αυτούς, δεν παρέχουμε υπηρεσίες την Πέμπτη 23 Μαΐου και την Παρασκευή 24 Μαΐου 2019».

Πηγή: Newsbomb.gr