ΦΑΡΜΑΚO

Λίστες στα φαρμακεία για τα φάρμακα υψηλού κόστους, λόγω πλαφόν

Λίστες ασθενών θα αναγκαστούν να δημιουργήσουν οι φαρμακοποιοί προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετούν τους ασθενείς που χρειάζονται φάρμακα, τα οποία εμπίμπτουν στην κατηγορία των φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ).

Λίστες στα φαρμακεία για τα φάρμακα υψηλού κόστους, λόγω πλαφόν

Από την περασμένη Παρασκευή, εφαρμόζεται η απόφαση για τη διάθεση φαρμάκων υψηλού κόστους και από τα φαρμακεία, η οποία θέτει ως όριο πωλήσεων, τα 20.000 ευρώ το μήνα, ανά άδεια φαρμακείου.

Έτσι, τα ιδιωτικά φαρμακεία μπορούν να διαθέτουν κανονικά τα φάρμακα υψηλού κόστους του ν. 3816, αλλά υπάρχει άλλος ένας περιορισμός: περιορίζει τις πωλήσεις των φαρμάκων που κοστίζουν πάνω από 3.000 ευρώ και η προμήθεια αυτών των σκευασμάτων θα γίνεται από τα φαρμακεία των νοσοκομείων ή από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Το μέσο κόστος των φαρμάκων υψηλού κόστους υπολογίζεται περίπου στα 230 ευρώ, οπότε οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να υπολογίζουν τις συνταγές των ασθενών, προκειμένου να μην υπερβούν τα 30.000 ευρώ.

Πολλοί φαρμακοποιοί έχουν ήδη ειδοποιήσει τους πελάτες τους που παίρνουν τέτοιου είδους φάρμακα ότι θα μπορούν να τους εξυπηρετούν πλέον από το φαρμακείο τους.

Οι φαρμακοποιοί με αυτό τον τρόπο θα παραγγέλνουν τα σκεύασματα και τις αναγκαίες ποσότητες φαρμάκων έτσι ώστε να μην υπερβαίνουν το πλαφόν των 20.000 ευρώ, αλλά και να μπορούν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς.