ΦΑΡΜΑΚO

Ενθαρρυντικές οι δοκιμές νέου εμβολίου για την ηπατίτιδα C

Χαμόγελα σε όλους τους ανθρώπους που πάσχουν από ηπατίτιδα C φέρνει μια νέα έρευνα από το Τμήμα Nuffield της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σύμφωνα με την οποία, ένα νέο εμβόλιο έχει δείξει πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα στις μέχρι στιγμής κλινικές δοκιμές.

Ενθαρρυντικές οι δοκιμές νέου εμβολίου για την ηπατίτιδα C

Η ηπατίτιδα C είναι μια ασθένεια του ήπατος που προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας C (HCV). Μεταδίδεται μέσω της επαφής με το αίμα ενός μολυσμένου ατόμου, συνήθως με την κοινή χρήση βελονών, συριγγών ή άλλου εξοπλισμού από χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών, ή μέσω τραυματισμών από μολυσμένη βελόνα.

Τα παιδιά των οποίων οι μητέρες έχουν HCV μπορεί επίσης να νοσήσουν από τον ιό της ηπατίτιδας C. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Περίπου το 75-85% των ατόμων με HCV θα αναπτύξουν χρόνια ηπατίτιδα C. Από αυτά τα άτομα, περίπου το 60-70% θα αναπτύξει χρόνια ηπατική νόσο και το 5-20% θα αναπτύξει κίρρωση του ήπατος σε χρονικό διάστημα 20-30 χρόνων. Περίπου το 1-5% των ατόμων με χρόνια ηπατίτιδα C πεθαίνει από κίρρωση του ήπατος ή καρκίνο του ήπατος.

Για τις ανάγκες της έρευνας, η επικεφαλής, δρ Ellie Barnes, και η ερευνητική της ομάδα εξέτασαν τις περιπτώσεις 15 υγιών εθελοντών. Αρχικά, στους συμμετέχοντες δόθηκε ένα εμβόλιο που "προκαλεί" μια αρχική ανοσοαπόκριση προς τον ιό HCV. Ένα δεύτερο εμβόλιο τους χορηγήθηκε 8 εβδομάδες αργότερα, το οποίο "ενισχύει" ακόμα περισσότερο αυτήν την ανοσοαπόκριση και προστατεύει ενάντια στη μόλυνση.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα εμβόλια αυτά έχουν αναπτυχθεί για να προκαλέσουν μια ισχυρή αντίδραση από τα Τ-κύτταρα, τα οποία είναι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που αποκρούουν τη μόλυνση σε άτομα που είναι σε θέση να αμυνθούν ενάντια στον ιό HCV με φυσικό τρόπο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα δύο εμβόλια προκάλεσαν μια ισχυρή ανοσολογική απόκριση στους συμμετέχοντες, που συνεχίστηκε καθ' όλη την περίοδο των 6 μηνών του πειράματος. Επίσης, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι ανοσολογικές αυτές αποκρίσεις των συμμετεχόντων ήταν συγκρίσιμες με εκείνες που καταγράφηκαν σε άτομα των οποίων ο οργανισμός καταπολεμάει τον ιό HCV με φυσικό τρόπο.

Αυτό είναι το πρώτο ανοσογονικό εμβόλιο Τ-κυττάρων που έχει αναπτυχθεί κατά της ηπατίτιδας C. Διαπιστώθηκε ότι ήταν ασφαλές και χωρίς παρενέργειες σε αυτή την ομάδα των 15 υγιών εθελοντών.

Οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι μια δεύτερη, μεγαλύτερη, κλινική δοκιμή βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στις ΗΠΑ, όπου ελέγχεται πλέον η αποτελεσματικότητα του νέου εμβολίου σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science Translational Medicine.

Διαβάστε επίσης:

Οι λοιμώδεις νόσοι αυξάνονται παγκοσμίως μετά το 1980

Ηπατίτιδα C: Θετική γνωμοδότηση για θεραπεία από την ΕΕ

Ηπατίτιδα: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Ηπατίτιδα C: Έγκριση της ΕΕ σε σκεύασμα της Bristol Myers Squibb