ΦΑΡΜΑΚO

Το ελληνικό φάρμακο εγγύηση για την υγεία και την ανάπτυξη

Σε ένα κατάμεστο θέατρο Badminton, το βράδυ της Τρίτης 18 Νοεμβρίου, ενώπιον 3.000 εργαζομένων στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, εκπροσώπων της κυβέρνησης και των κομμάτων, καθώς και της ιατρικής και φαρμακευτικής κοινότητας, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας κατέστησε σαφές ότι το ελληνικό φάρμακο μπορεί να αποτελέσει λύση για την υγεία, την κοινωνία και την οικονομική ανάπτυξη.

Το ελληνικό φάρμακο εγγύηση για την υγεία και την ανάπτυξη

Κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων όλων των εκπροσώπων των κομμάτων που χαιρέτισαν τη δεύτερη εκδήλωση της ΠΕΦ, αφιερωμένης κυρίως στους εργαζόμενους στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, ήταν η ανάγκη στήριξης της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου και ενίσχυσης του ελληνικού φαρμάκου. Θέληση, όμως, που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να γίνεται πράξη από μεριάς τουλάχιστον της κυβέρνησης.

1pef11

Με συντονιστή της εκδήλωσης το δημοσιογράφο Γιάννη Πολίτη, στο βήμα ανέβηκαν διαδοχικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, Δημήτρης Κρεμαστινός, ο Γιάννης Μπασκόζος εκ μέρους του Τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παναγιώτης Μελάς, η βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Μαρία Ρεπούση. Εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου χαιρετισμό απηύθηνε ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, πατέρας Συμεών.

pef5

Οι κ.κ Τρύφων, Βορίδης, Κάτσος, Λιντζέρης

Στην εκδήλωση επίσης παρευρέθηκαν εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Στεργίου, η κ. Ασημακοπούλου, ο κ. Βλάχος, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κουρουμπλής και από τους ΑΝ.ΕΛ. ο κ. Χαϊκάλης, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Βλασταράκος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Πατούλης, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Λουράντος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας κ. Φρουζής και ο κ. Δ. Φιλιώτης, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Φόρουμ του ΕΒΕΑ. Η παρουσία στην εκδήλωση του Παύλου Γιαννακόπουλου και του Θανάση Γιαννακόπουλου, πατριαρχών της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, αποτέλεσε γεγονός που χαιρετίστηκε και επισημάνθηκε από πολλούς ομιλητές, όπως από τον υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη, και τον πρόεδρο της ΠΕΦ, Θεόδωρο Τρύφωνα.

Ο κ. Κρεμαστινός επεσήμανε κατά τον χαιρετισμό του, ότι το κράτος θα πρέπει να δείξει ιδιαίτερη προσοχή στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, η οποία έχει δώσει ήδη με επιτυχία «εξετάσεις» στο νέο οικονομικό περιβάλλον, με αύξηση των εξαγωγών και της ανταγωνιστικότητάς της. Επίσης, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη στήριξη της έρευνας, ακόμα και με φορολογικά κίνητρα για τις φαρμακευτικές εταιρείες.

pef6

Ο κ. Δημήτρης Κρεμαστινός

Προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε από το βήμα της εκδήλωσης ο κ. Μπασκόζος, όταν η χώρα απαλλαγεί από τα μνημόνια και επαναδιαπραγματευτεί τη δανειακή σύμβαση, είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης: δωρεάν υπηρεσίες υγείας για τους πολίτες, πρόσβαση σε ποιοτικό φάρμακο με μειωμένη συμμετοχή ή και μηδενική για κατηγορίες παθήσεων, με ταυτόχρονη ανάδειξη του κοινωνικού χαρακτήρα του ελληνικού φαρμάκου, ώστε να μπορέσει να παίξει το ρόλο του ο κλάδος ως ατμομηχανή της οικονομίας. Προϋποθέσεις είναι η αναβάθμιση του ΕΟΦ, μία πολιτική τιμών που να παίζει προωθητικό ρόλο για το ελληνικό φάρμακο, καθώς και η παραγωγική ανασυγκρότησης της χώρας με αιχμή και την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, στη βάση του σεβασμού στην οικολογία, την εργασιακή δικαιοσύνη και τη φορολογική ισοτιμία.

pef7

Ο κ. Γιάννης Μπασκόζος

Ο κ. Μελάς αναφέρθηκε στην ανάγκη διαφύλαξης της υγείας του ελληνικού λαού, χαρακτήρισε επιβεβλημένη τη στήριξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και εναντιώθηκε στις μεγάλες και οριζόντιες μειώσεις στις τιμές των ελληνικών φαρμάκων, που ήδη προσφέρονται σε πολύ καλή τιμή, όπως είπε. Τέλος, η κ. Ρεπούση στο σύντομο χαιρετισμό της παρότρυνε την πολιτεία να ξεκινήσει ένα δημιουργικό διάλογο με την ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

pef8

Ο κ. Παναγιώτης Μελάς

pef9

Η κα Μαρία Ρεπούση

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Λιντζέρης, ανέφερε ότι ο Οργανισμός παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό προσπαθεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που διαμορφώνει το νέο παραγωγικό μοντέλο στο οποίο παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, με την ανάπτυξη της εξωστρέφειας. Τόνισε ότι πλέον δεν υπάρχουν εκκρεμότητες ως προς την τιμολόγηση σκευασμάτων, για τα οποία είχαν κατατεθεί αιτήσεις μέχρις τις 15 Οκτωβρίου, ενώ αναφερόμενος στα λάθη στην τιμολόγηση, υποστήριξε ότι είναι απότοκα παλαιότερων Υπουργικών Αποφάσεων. Επίσης, δήλωσε ότι έχουν επισπευθεί εγκριτικές διαδικασίες, καθώς έχουν τακτοποιηθεί οι εκκρεμότητες από το 2011 και το 2012, ενώ σύντομα θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και για τις αιτήσεις του 2013. Όσον αφορά στις άδειες παραγωγής για εξαγωγή, πλέον εκδίδονται εντός 10 ημερών, συμπλήρωσε. Τέλος, αναφέρθηκε στον έλεγχο του ΕΟΦ στα 100 πρώτα σε πωλήσεις γενόσημα στα τελικά σημεία πώλησης, από τον οποίο επιβεβαιώθηκε ότι τα ελληνικά γενόσημα είναι απολύτως ασφαλή.

pef11

Ο κ. Δημήτρης Λιντζέρης

Στόχος για την επόμενη πενταετία είναι το ελληνικό φάρμακο να γίνει το πρώτο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας -αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη δεύτερη θέση- αποκτώντας ακόμα μεγαλύτερη καινοτομία και προστιθέμενη αξία, τόνισε από τη μεριά του ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, Βασίλης Κάτσος. Χρειάζονται κινήσεις από την πολιτεία με ορίζοντα χρόνου και όχι μέτρα όπως οι μειώσεις τιμών με ορίζοντα εξαμήνου. Στην Ελλάδα πολλές φορές πρέπει να πείσουμε για το αυτονόητο, όπως οι υπερβολές του clawback και του rebate, ότι η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική δεν έχει να προσδώσει κάτι στην αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων, ότι η φαρμακευτική δαπάνη στα 2 δισ. ευρώ δεν επαρκεί για τις ανάγκες των ασφαλισμένων, ανέφερε χαρακτηριστικά.

pef12

Ο κ. Βασίλης Κάτσος

Στο βήμα στη συνέχεια ανέβηκε ο αντιπρόεδρος και αν. διευθύνων σύμβουλος της ηγέτιδας ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ΒΙΑΝΕΞ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος.

{youtube}QFf305Rx3QQ{/youtube}

«Είναι ιδιαίτερη η χαρά να συναντιόμαστε ξανά, σε αυτή τη δεύτερη εκδήλωση, με τους εργαζόμενους στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Αξίζουν συγχαρητήρια στην ΠΕΦ για τη διοργάνωση που γίνεται πλέον θεσμός. Όλοι μαζί, οι εταιρείες και οι εργαζόμενοί τους, δίνουμε τη μάχη, ώστε το ελληνικό φάρμακο να αντέξει και να συνεχίσει να προσφέρει στους Έλληνες πολίτες ποιοτικές και αποτελεσματικές θεραπείες.

Από αυτό το βήμα, πέρυσι, απευθύναμε έκκληση στην κυβέρνηση να στηρίξει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Δεν ζητήσαμε τίποτα παράλογο, απλά να μη βάζει πρόσθετα εμπόδια πέραν των συνεπειών της κρίσης. Γιατί θέλουμε να συνεχίσει να συμβάλλει η φαρμακοβιομηχανία με σημαντικό ποσοστό στο ΑΕΠ, να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας και να δημιουργήσουμε νέες. Να μεγαλώσει η εξωστρέφεια των ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών και να αυξηθούν οι εξαγωγές της χώρας συνολικά.

Δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε, καθώς η πραγματικότητα έδειξε ότι η κυβέρνηση συνέχισε την πολιτική λιτότητας των δανειστών και της απαξίωσης της υγείας γενικότερα. Αποτέλεσμα; Ασθενείς σε απόγνωση, νοσοκομεία χωρίς φάρμακα και υλικά, φαρμακεία με άδεια ράφια και μία φαρμακοβιομηχανία που βλέπει το μέλλον «μαύρο». Το εναρκτήριο λάκτισμα για την «κατρακύλα» της υγείας το έδωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, άλλωστε ο χαρακτηρισμός «ανθρωποκτόνος νόμος» που έχει αποδοθεί στη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική, τα λέει όλα. Συνεχιστής αυτής της πολιτικής και ένθερμος υποστηρικτής του Βερολίνου, ο πρώην υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, - ο οποίος πέρυσι μας είπε πολλά, φέτος όμως δεν είναι εδώ για να μας πει γιατί δεν τα πραγματοποίησε- έκανε τα πάντα για να γραφτεί το τέλος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, προς τέρψιν ξένων συμφερόντων.

Έτσι, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αλλεπάλληλες μειώσεις τιμών στα φάρμακα σε επίπεδα που τείνουν να μην ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, τουλάχιστον της Ελλάδας, καθώς η κυβέρνηση μάλλον υπολογίζει με τιμές Ινδίας ή Πακιστάν.

Επίσης, με τα χαράτσια του rebate και του clawback, οι ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις έχουν φτάσει από καιρό σε μη βιώσιμο σημείο.

Στα νοσοκομεία, η κυβέρνηση επιμένει σε ανεφάρμοστα στην πράξη μέτρα, όπως το μοντέλο του ενός προμηθευτή, το οποίο έχει αποδειχτεί αποτυχημένο. Μάλιστα, κάνει ακόμα πιο αναξιόπιστη τη διαδικασία, καθώς πλέον διαγωνισμούς διεξάγουν και οι υγειονομικές περιφέρειες και μεμονωμένα τα νοσοκομεία, με «κλειδωμένες» τιμές, πετώντας στην ουσία τις ελληνικές εταιρείες εκτός διαγωνισμών.

Επιπλέον, η κυβέρνηση διατηρεί την ανεπαρκέστατη φαρμακευτική δαπάνη «κολλημένη» στα 2 δισ. ευρώ, με αρνητικές συνέπειες τις ελλείψεις στα φαρμακεία και τις υψηλές συμμετοχές που υποχρεώνονται να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι. Προσθέτοντας και το φαινόμενο της υποκατάστασης παραδοσιακών και καταξιωμένων φαρμάκων, η ταλαιπωρία για τους ασθενείς αυξάνεται, καθώς υποχρεώνονται να αλλάζουν τις θεραπείες που τόσα χρόνια εμπιστεύονταν. Από την άλλη, η φαρμακοβιομηχανία υποχρεώνεται να πληρώνει δυσβάσταχτες επιστροφές, για πωλήσεις που η πολιτεία εξοφλεί με καθυστέρηση 2 και 2,5 ετών.

«Οι συναλλαγές με το δημόσιο έχουν ρίσκο», θα έλεγε πιθανώς και σε αυτήν την περίπτωση ο υπουργός Υγείας, κ. Μάκης Βορίδης. Με αυτή τη σοβαρότητα φαίνεται πως αντιμετωπίζει τη φαρμακευτική περίθαλψη των Ελλήνων, όπως έκανε άλλωστε και με το σκάνδαλο της μεταβίβασης του νοσηλευτηρίου «Ερρίκος Ντυνάν» στην Τράπεζα Πειραιώς και το φόρτωμα των χρεών στις πλάτες των προμηθευτών. Εμείς θέλουμε αξιόπιστο και σοβαρό δημόσιο, όχι δημόσιο με ρίσκο.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες «πολέμου», η ΒΙΑΝΕΞ παραμένει πιστή στα ιδανικά που πρεσβεύει κατά την 90χρονη πορεία της. Έχουμε πει «όχι» στις απολύσεις και τις μειώσεις μισθών, συνεχίζουμε να προσφέρουμε υψηλών προδιαγραφών ελληνικό φάρμακο, με νέες επενδύσεις, σχεδιασμό νέων προϊόντων και αύξηση της εξωστρέφειας.

Όλα αυτά τα χρόνια λειτουργούμε με γνώμονα την προάσπιση της υγείας των Ελλήνων πολιτών, δίχως να ακούσουμε ούτε ένα «μπράβο».

Είναι ολοφάνερο, πλέον, ότι οι αξίες και οι στόχοι μας δεν συμβαδίζουν με εκείνους της κυβέρνησης που οδηγεί με σχέδιο τους Έλληνες στην εξαθλίωση...

Να είστε βέβαιοι, όμως, ότι ήρθε η ώρα της αλλαγής» κατέληξε ο κ. Γιαννακόπουλος, το λόγο του οποίου διέκοψε αρκετές φορές με επευφημίες το κοινό.

Στους διαγωνισμούς για τις προμήθειες φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία επικεντρώθηκε η ομιλία του Δημήτρη Δέμου, αντιπροέδρου της ΠΕΦ, ο οποίος έκανε λόγο για εμμονή στο μοντέλο του ενός μειοδότη, το οποίο αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, χωρίς μάλιστα να επιβάλλονται κυρώσεις σε περίπτωση που δεν ανταποκριθεί στις προκαθορισμένες παραδόσεις. Μάλιστα, τόνισε ότι αν ολοκληρωθούν με αυτή τη διαδικασία οι τρεις διαγωνισμοί που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, τότε την επόμενη μέρα 2.500 εργαζόμενοι δεν θα έχουν δουλειά.

pef14

Ο κ. Δημήτρης Δέμος

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων, ανακοίνωσε ότι επίκειται συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, για να του επιδοθεί υπόμνημα προτάσεων, με βασικούς άξονες την αναπροσαρμογή της φαρμακευτικής δαπάνης σε ρεαλιστικά επίπεδα, τη μείωση των συντελεστών clawback και rebate, καθώς και να σταματήσουν οι συνεχείς μειώσεις τιμών ειδικά στα φθηνά φάρμακα. Επίσης, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ζητά να τροποποιηθεί η πολιτική για τα γενόσημα, η οποία δημιουργεί σοβαρές παρενέργειες για τις επιχειρήσεις τόσο με το πλαίσιο για τους διαγωνισμούς στα νοσοκομεία, όσο και με την συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία. Ειδικότερα για το θέμα της δραστικής, το μέτρο οδηγεί στην υποκατάσταση και στην είσοδο εισαγόμενων γενοσήμων στην αγορά από μεγαλοεισαγωγείς, με αποτέλεσμα να μη μένει ούτε ευρώ στη χώρα, είπε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια η ΠΕΦ θα ζητήσει συγκεκριμένες τοποθετήσεις επί των προτάσεών της από όλα τα κόμματα.

{youtube}4mxNoWI7bF8{/youtube}

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Τρύφων επανέλαβε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί και πρέπει να πάει μπροστά την ελληνική οικονομία, η οποία συμβάλλει στο ΑΕΠ με πολλαπλασιαστή μεγαλύτερο από αυτόν της ναυτιλίας ή του τουρισμού. Η κυβέρνηση, δε θα πρέπει να λαμβάνει αποφάσεις με τη λογική του κόστους-οφέλους. Τέλος, ανέφερε χαρακτηριστικά, «εμείς δεν πήραμε την έδρα μας να την πάμε στο Λουξεμβούργο, τα ταμεία μας είναι εδώ».

Ακούγοντας τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, τόνισε ότι το κράτος θέλει απέναντί του μία σοβαρή και ζωηρή φαρμακοβιομηχανία. «Πιστεύουμε πολύ στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, την οποία θέλουμε να μακροημερεύει και να είναι κερδοφόρα».

{youtube}HWbftiu7Rmg{/youtube}

Αναφορικά με τη φαρμακευτική δαπάνη των 2 δισ. ευρώ ο κ. Βορίδης υποστήριξε ότι ανέρχεται στο 1% του ΑΕΠ και αγγίζει το μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών και θύμισε ότι το Μεσοπρόθεσμο αρχικά προέβλεπε φαρμακευτική δαπάνη της τάξης του 1,960 δισ. ευρώ. Αναφορικά με τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης, επεσήμανε ότι έχουν ξεκινήσει και λειτουργούν τα διαρθρωτικά μέτρα του Ιουνίου, όπως το πλαφόν στη συνταγογράφηση ώστε να αποφεύγεται η προκλητή ζήτηση, με αποτέλεσμα από 21 εκατ. ευρώ που ήταν η υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης το καλοκαίρι, το Σεπτέμβριο να μειωθεί στα 6 εκατ. ευρώ.

Επίσης, ο κ. Βορίδης δήλωσε κατηγορηματικά ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η κατάργηση του clawback, εφόσον όμως λειτουργήσουν όλα τα διαρθρωτικά μέτρα.

Για τους διαγωνισμούς των νοσοκομείων, σημείωσε ότι έχει λάβει νομικές και κανονιστικές παρατηρήσεις από την ΠΕΦ, τις οποίες θα εξετάσει προσεκτικά. Πάντως, διευκρίνισε ότι «πιστεύουμε πολύ στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, όμως οφείλουμε κάθε φορά να σταθμίζουμε το συμφέρον του φορολογούμενου, του ασφαλισμένου και του ασθενούς».

Την εκδήλωση έκλεισε ο πρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Τρύφων, τιμώντας τους πατριάρχες της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας όπως τους χαρακτήρισε, τους κ.κ. Παύλο και Θανάση Γιαννακόπουλο δημιουργούς της ΒΙΑΝΕΞ, τον κ. Δημήτρη Πενταφράγκα δημιουργό της ΕΛΠΕΝ και τον κ. Σταύρο Δέμο δημιουργό της DEMO. «Εάν δεν ήταν αυτοί, δεν θα ήμασταν όλοι εμείς εδώ τώρα», υπογράμμισε.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η ΠΕΦ χρηματοδοτεί το 3ετές πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για το κοινωνικό σχολείο, όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, με επίκεντρο την αγωγή υγείας στα σχολεία και τη διασύνδεση δομών εκπαίδευσης και υγείας. Το μήνυμα είναι «κανένα παιδί χωρίς φαγητό, κανένα παιδί χωρίς το αναγκαίο φάρμακο» όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Πηγή: newsbomb.gr