ΦΑΡΜΑΚO

ΠΦΣ: Τα διαιτητικά προϊόντα ξανά στα φαρμακεία και στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση

Την ένταξη των διαιτητικών τροφίμων για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς στην Ηλεκτρονική συνταγογράφηση ζητά από την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

ΠΦΣ: Τα διαιτητικά προϊόντα ξανά στα φαρμακεία και στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση

Να σημειωθεί, όπως αναφέρει ο ΠΦΣ, στο άρθρο της υποπαραγράφου ΣΤ.1 «Άρση εμποδίων στον ανταγωνισμό στον κλάδο του λιανικού εμπορίου - ρυθμίσεις φαρμάκων και φαρμακείων» περ. 14 του Ν. 4254/2014 καταργήθηκε η παράγραφος 2 του άρθρου 6 της ΥΑ Υ3/3211/2000 «Διαιτητικά τρόφιμα για ιατρικούς σκοπούς» (Β' 1185), η οποία όριζε ότι η διάθεση των διαιτητικών τροφίμων για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς γινόταν μόνο μέσω των φαρμακείων.

Η διάταξη αυτή, σύμφωνα με τον ΠΦΣ, κινείται στην ίδια κατεύθυνση με την αντίστοιχη που προβλέπει την διάθεση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων απευθείας και από τις εταιρείες.

Ο ΠΦΣ υπενθυμίζει στο σημείο αυτό, τις υποθέσεις που «είδαν» το φως της δημοσιότητας το αμέσως προηγούμενο διάστημα, και αφορούσαν σε υπερκοστολογήσεις υλικών (πχ. επιθεμάτων) ή και εξάντληση του πλαφόν εξαιτίας της απευθείας διάθεσης αυτών των προϊόντων από τις εταιρείες. Εύλογα λοιπόν δημιουργείται το ερώτημα, ποιά είναι η πρόθεση του Οργανισμού, αλλά και του Υπουργείου, επιτρέποντας την διάθεση των ειδικών διαιτητικών προϊόντων και από άλλα κανάλια πλην των φαρμακείων, τονίζει ο ΠΦΣ και προσθέτει:

«η λειτουργία της εφαρμογής της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης διασφαλίζει πλέον σε σημαντικό βαθμό την διαφάνεια στις συναλλαγές των ασφαλισμένων με τους παρόχους υγείας και συντελεί στον εξορθολογισμό των δαπανών. Η πρότασή του Π.Φ.Σ. είναι να ενταχθούν τα διαιτητικά τρόφιμα για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς στην Ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η διάθεσή τους να γίνεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία, όπως ισχύει ως σήμερα».

Διαβάστε ακόμη:

Ο Κάρολος Παπούλιας στηρίζει τα φαρμακεία και την ανθούσα ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Ναι στα αντιβιοτικά, με την συμβουλή όμως πάντα του γιατρού