ΦΑΡΜΑΚO

Το ελληνικό φάρμακο στην β' θέση των εξαγωγών της χώρας - Έκθεση του ΠΣΕ

Την ανάγκη για ένα σταθερό πλαίσιο στο οποίο οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες θα νιώθουν ασφαλείς για να δημιουργήσουν, να εξάγουν και να σχεδιάσουν τα επόμενα επενδυτικά τους σχέδια, τονίζει όχι μόνο ο κλάδος, αλλά και το κορυφαίο θεσμικό όργανο των ελληνικών εξαγωγών της χώρας, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων.

Το ελληνικό φάρμακο στην β' θέση των εξαγωγών της χώρας - Έκθεση του ΠΣΕ

Μάλιστα, τον έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό του κλάδου της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας επιβεβαιώνει πρόσφατη έκθεση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) η οποία επικαλούμενη στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τοποθετεί τα φάρμακα στη δεύτερη θέση μεταξύ των 20 κορυφαίων εξαγώγιμων προϊόντων της Ελλάδας για το 2014 μετά τα ορυκτέλαια πετρελαίου.

Ο βιομηχανικός κλάδος της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων συνέβαλε ουσιαστικά στην ιστορικά καλύτερη επίδοση που εμφάνισαν οι ελληνικές εξαγωγές το τελευταίο τρίμηνο του 2014. Σύμφωνα μάλιστα με την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων για το σύνολο του 2014 οι εξαγωγές φαρμάκων για το 2014 ανέρχονται στα 740,9 εκατ. € και 19.236,9 τόνους.

Σε τοποθέτησή της σχετικά με τα ευρήματα της ανάλυσης, η Πρόεδρος του ΠΣΕ κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη σημείωσε ότι η ανάκαμψη, η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας δεν μπορούν να προκύψουν σε περιβάλλον αποεπένδυσης και αποβιομηχάνισης. Στην κατεύθυνση αυτή, προσέθεσε ότι είναι σημαντική η διασφάλιση ενός σταθερού πολιτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με φιλοαναπτυξιακό φορολογικό πλαίσιο και ουσιαστική ενίσχυση ρευστότητας των πραγματικά παραγωγικών και δυναμικών επιχειρήσεων της χώρας.

Την πρόθεσή του πάντως να υπάρξει ένα σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με καθαρούς όρους και ορίζοντα τετραετίας για τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, επανέλαβε ο υπουργός Υγείας την περασμένη εβδομάδα στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Συνδέσμων (EFPIA) κ. Richard Bergström, παρουσία του Πρόεδρου του ΣΦΕΕ κ. Κ. Φρουζή και του Αντιπροέδρου κ. Π. Αποστολίδη. Σύμφωνα με τον Υπουργό, η συμφωνία αυτή θα περιλαμβάνει τη δέσμευση εκ μέρους των πολυεθνικών ότι τα επόμενα 4 χρόνια θα διενεργηθούν στην χώρα μας κλινικές μελέτες που θα αποφέρουν τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα υλοποιηθούν και επενδύσεις στην παραγωγή και συσκευασία φαρμάκων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και εν μέσω οικονομικής ύφεσης, η εξαγωγική δραστηριότητα της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας είναι εντυπωσιακή, επιβεβαιώνοντας την υψηλή ανταγωνιστικότητα του Ελληνικού Φαρμάκου στο εξωτερικό. Σύμφωνα με την έκθεση του ΠΣΕ, τα τελευταία 4 χρόνια έχουν δημιουργηθεί έξι υπερσύγχρονες παραγωγικές μονάδες, ενώ παρατηρήθηκε συμμετοχή σε 85 ερευνητικά προγράμματα, καθώς επίσης και μια σειρά από επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη που έχουν οδηγήσει στην κατοχύρωση 90 ευρεσιτεχνιών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο βιομηχανικός κλάδος της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων έχει αναγνωριστεί ως κρίσιμη κινητήρια δύναμη για την ποιοτική αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, με την Ελλάδα να αναδεικνύεται σε επενδυτικό προορισμό για το φαρμακευτικό τομέα εξαιτίας πλεονεκτημάτων που αφορούν:

- Στην παραγωγή φαρμάκων σύμφωνη με τα ευρωπαϊκά standards ποιότητας και ασφάλειας
- Στο εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό της
- Στην πολύτιμη τεχνογνωσία που έχει συσσωρεύσει εδώ και 50 χρόνια
- Στη γεωγραφική της θέση

Η ισχυρή εξαγωγική δυναμική των εγχώριων φαρμακοβιομηχανιών φέρνει το ελληνικό επώνυμο φάρμακο σε 80 χώρες σε όλο τον κόσμο. Το βλέμμα προς τα «έξω» αποτέλεσε άλλωστε τη «σανίδα σωτηρίας» για την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία κατά τη διάρκεια της κρίσης, όταν «στέναζε» σε ένα περιβάλλον υποχρηματοδότησης, έλλειψης ρευστότητας και αντιαναπτυξιακών μέτρων, τονίζει με ιδιαίτερη έμφαση η έκθεση του ΠΣΕ.

Αλλά και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε με θερμά λόγια για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία την περασμένη Δευτέρα στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, σημειώνοντας ότι η φαρμακοβιομηχανία, η τεχνολογία, τα κρασιά και οι μπουτίκ μπύρας αποτελούν κλάδους που μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο της ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Δεν απομένει πλέον, παρά τα λόγια τώρα να μετουσιωθούν σε πράξεις!

Διαβάστε ακόμη:

Η φαρμακοβιομηχανία, η τεχνολογία & μερικοί ακόμη κλάδοι, πρωταγωνιστές στη νέα εποχή της ανάπτυξης

Συνάντηση Παν. Κουρουμπλή - ΠΕΦ: Ανάπτυξη, η νέα «σημαία» του κλάδου, κίνητρα σε όλες τις βιομηχανίες

Πρόταση Κουρουμπλή για σταθερό πλαίσιο 4ετίας με την φαρμακοβιομηχανία, εκτός δαπάνης εμβόλια, ΦΠΑ & ΕΚΑΣ

Ο Γ. Βαρουφάκης αποκλείει το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στα φάρμακα