ΦΑΡΜΑΚO

Κόκκινη κάρτα από τον ΕΟΦ για παράλληλες εξαγωγές 73 κωδικών φαρμάκων

Την προσωρινή απαγόρευση που αφορά στις παράλληλες εξαγωγές σε 73 κωδικούς φαρμάκων, αποφάσισε η διοίκηση του ΕΟΦ, προκειμένου να προστατεύσει την δημόσια υγεία και την επάρκεια της αγοράς.

Κόκκινη κάρτα από τον ΕΟΦ για παράλληλες εξαγωγές 73 κωδικών φαρμάκων

Τα προιόντα αυτά, όπως αναφέρει η απόφαση του ΕΟΦ την οποία υπογράφει η πρόεδρος του Οργανισμού κυρία Αικατερίνη Αντωνίου, απαγορεύεται να αποθεματοποιηθούν καθώς υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για την ελληνική αγορά στην παρούσα φάση.

Πρόκειται για ένα έκτακτο μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας, και η απόφαση εφαρμόζεται άμεσα, ενώ κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος της απαγορεύεται κάθε αποθεματοποίηση των εν λόγω προϊόντων. Πρόκειται για φάρμακα του αναπνευστικού, διαβητολογικά, νευρολογικά και ηπαρίνες στην πλειοψηφία τους.

Ο ΕΟΦ υπενθυμίζει ακόμη, ότι η υποχρέωση της διάθεσης αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά ισχύει για όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που εισέρχονται στην Ελλάδα μετά από έγκριση του Ε.Ο.Φ. για έκτακτη εισαγωγή ή κατ' εξαίρεση κυκλοφορία με ξενόγλωσση επισήμανση. Η έκτακτη εισαγωγή μπορεί να πραγματοποιείται από το ΙΦΕΤ Α.Ε. ή φαρμακευτική εταιρεία στο πλαίσιο της μόνιμης ή/και της έκτακτης κάλυψης των αναγκών των ασθενών.

Σε κάθε περίπτωση, η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην εγχώρια αγορά κατά προτεραιότητα από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) σύμφωνα με τη ζήτηση και τη συνταγογράφησή τους, είναι επιβεβλημένη.

Αναφορικά με το θέμα της επάρκειας, η αντιπρόεδρος του ΕΟΦ κυρία Δέσποινα Μακριδάκη, τόνισε την Τρίτη στο onMed, ότι η ελληνική αγορά σε γενικές γραμμές είναι θωρακισμένη και τα φάρμακα επαρκούν για τουλάχιστον 3 μήνες. Βεβαίως όλοι και κυρίως οι ασθενείς και οι θεσμικοί φορείς, προσβλέπουν στην ομαλοποίηση της κατάστασης της τραπεζικής αργίας, η οποία θα φέρει αντίστοιχα και ομαλοποίηση στην αγορά φαρμάκων.

Διαβάστε εδώ την απόφαση για την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών στα σκευάσματα

Διαβάστε ακόμη:

ΕΟΦ: Επάρκεια φαρμάκων για 3 μήνες- Υπό επιτήρηση 4 πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες