ΦΑΡΜΑΚO

14ο Healthworld: Το φάρμακο, προνομιακό πεδίο για την ανασυγκρότηση της χώρας

Την ανάγκη να υπάρξει ένας οδικός χάρτης, ένα Στρατηγικό Σχέδιο για την Υγεία, ώστε οι κινήσεις όλων όσοι εμπλεκόμαστε να συντονίζονται και τελικά να αποδίδουν για το σύνολο, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλης Αποστολίδης από το βήμα του 14oυ Eτήσιου Συνεδρίου Healthworld με τίτλο: «does health matter?», που πραγματοποιείται την Δευτέρα και την Tρίτη στο ξενοδοχείο Intercontinental.

14ο Healthworld: Το φάρμακο, προνομιακό πεδίο για την ανασυγκρότηση της χώρας

Κύριο θέμα συζήτησης του διήμερου συνεδρίου, αποτελεί η σημασία ενός βιώσιμου Συστήματος Υγειονομικής Περίθαλψης για τους πολίτες, την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας και στόχος του: η πραγματοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων ώστε να βελτιωθεί η σημερινή κατάσταση και να φθάσουμε σε ένα υγιές Σύστημα Υγείας για μια υγιή κοινωνία. Το μήνυμα που πέρασαν πάντως οι περισσότεροι ομιλητές κατά την πρώτην ημέρα, είναι ότι το φάρμακο, αποτελεί προνομιακό πεδίο για την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας.

O κ. Πασχάλης Αποστολίδης, σημείωσε την αυτονόητη αναγκαιότητα ο τομέας της Υγείας να βρει τις νέες ισορροπίες του με συνεννόηση και συνεργασία, και πως σε αυτήν την σύνθεση δυνάμεων ο ΣΦΕΕ επενδύει σταθερά, διατυπώνοντας με κάθε ευκαιρία την προσήλωση του Κλάδου στην προστασία της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της ύφεσης. Συνεχίζοντας την τοποθέτηση του ο κ. Αποστολίδης είπε «Πιστεύουμε ότι πλέον χρειάζεται να υπάρξει ένας οδικός χάρτης, ένα Στρατηγικό Σχέδιο για την Υγεία, ώστε οι κινήσεις όλων μας όσοι εμπλεκόμαστε να συντονίζονται και τελικά να αποδίδουν για το σύνολο. Θέτοντας έτσι τα θεμέλια ενός βιώσιμου και σύγχρονου συστήματος Υγείας, που θα παρέχει βελτιωμένες υπηρεσίες Υγείας για όλους. Σε αυτό το στόχο ελπίζουμε ότι θα επενδύσει και η Πολιτεία από την πλευρά της τερματίζοντας τις όποιες παθογένειες εμποδίζουν την ένωση δυνάμεων. Με αφετηρία τον εξορθολογισμό της χρηματοδότησης του συστήματος Υγείας, ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια φροντίδα, τη διευθέτηση των χρεών του Δημοσίου προς τις εταιρείες αλλά και τη διαμόρφωση ελκυστικού πλαισίου για επενδύσεις».

Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ η συνέργεια του τοπικού με το διεθνή επιχειρηματικό παράγοντα διαμορφώνει έναν ισχυρό ενιαίο φαρμακευτικό κλάδο με ανεκτίμητη προστιθέμενη αξία τόσο στο πεδίο της Υγείας, όσο και στο χώρο της Ανάπτυξης και πως ο κλάδος του φαρμάκου είναι ένας κλάδος στον οποίο η χώρα είναι πραγματικά καλή και μπορεί να γίνει ουσιαστικά ανταγωνιστική και σχετικά άμεσα. «...Αξιοποιώντας τις δυνατότητες και το υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ισότιμη πρόσβαση όλων στις καινοτόμες θεραπείες και τα φάρμακα. Το Φάρμακο είναι εδώ, για να σταθεί η ελληνική οικονομία στα πόδια της και να αισθανθεί ασφαλής η κοινωνία, αρκεί να μη χάσουμε άλλο χρόνο».

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κατέθεσε επίσης μία σειρά από νούμερα, που αποτυπώνουν την δυναμική του κλάδου:

1. κάθε θέση εργασίας στον κλάδο υποστηρίζει και επηρεάζει περίπου 6 θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία.

2. κάθε φορά που εγκρίνεται μια κλινική μελέτη «εισάγονται» στην Ελλάδα περίπου 250.000 €

3. για κάθε επιπλέον επένδυση 10 εκατ. € υπάρχει συνολική αύξηση του ΑΕΠ κατά 22 εκ. €, επιπλέον αύξηση κατά 5,18 εκ. στα έσοδα του Κράτους και δημιουργία 436 νέων θέσεων εργασίας

4. οι φαρμακευτικές εταιρίες είναι μακράν πρώτες στην επένδυση στην έρευνα, πανευρωπαϊκά ο Κλάδος επενδύει σε έρευνα το 20% του τζίρου του κάθε χρόνο

5. η χώρα διαθέτει ένα από τα κορυφαία επιστημονικά δυναμικά στον κόσμο.

O Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Σίμος Αναστασόπουλος κατά την διάρκεια του χαιρετισμού του δήλωσε: "Τα τελευταία χρόνια της κρίσης, έχει διατυπωθεί με κάθε τρόπο, και σε κάθε τόνο, η ανάγκη για άμεση Ανασυγκρότηση του Υγειονομικού Τομέα, ώστε να δημιουργηθεί ένα σταθερό Περιβάλλον Υγείας, που θα επιτρέπει σε όλους τους φορείς της Υγείας να λειτουργούν αποδοτικά και με συνέπεια χωρίς την ανασφάλεια που προέρχεται από τον μεγάλο αριθμό των παρεμβάσεων της πολιτείας και τη συχνότητα των αλλαγών. Η κοινή διαπίστωση όμως, όπως και τα θέματα που απασχολούν και σήμερα τον δημόσιο διάλογο, είναι μια δραματική διαπίστωση ότι οι δημόσιες πολιτικές αναλώθηκαν σε μνημονιακές νομοθετικές παρεμβάσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα χωρίς να δώσουν λύση στα χρόνια προβλήματα του χώρου της Υγείας. Θα πρέπει να ληφθούν τα μέτρα εκείνα που θα διασφαλίσουν επάρκεια Υγειονομικής περίθαλψης, σε βάθος χρόνου, χωρίς να διαλύουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Μέτρα που μέσα από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα εξοικονομούν πόρους, απαραίτητους για την επιβίωση του Συστήματος Υγείας, χωρίς να εξαντλούνται και πάλι στον συνήθη ύποπτο, τις τιμές των φαρμάκων".

Στην συνέχεια του χαιρετισμού του, αναφέρθηκε στην φαρμακοβιομηχανία η οποία έχεις αναγνωριστεί ως ένας από τους τομείς που θα στηρίξουν το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας. Συγκεκριμένα ανέφερε "Πρέπει να επεξεργάζονται αναπτυξιακές πολιτικές αντί να επανέρχονται οι μνημονιακές οριζόντιες μειώσεις τιμών που έχουν οδηγήσει τη φαρμακευτική δαπάνη σε επίπεδα μη βιώσιμα για τις επιχειρήσεις και επικίνδυνα για την υγεία του πολίτη. Αντί για οριζόντιες αδιέξοδες βραχυπρόθεσμες λύσεις, η Δημόσια Διοίκηση πρέπει πλέον να επεξεργασθεί σχέδιο περιορισμού του όγκου της φαρμακευτικής κατανάλωσης και παροχής κινήτρων για την ανάπτυξη της παραγωγής στην Ελλάδα". Κλείνοντας ανέφερε "Το κατεξοχήν πρόβλημα της κοινωνίας και της Οικονομίας είναι σήμερα η ανεργία και η συνεπαγόμενη απώλεια των εξειδικευμένων επιστημόνων, των ταλαντούχων νέων, που μεταναστεύουν για να κερδίσουν τα προς το ζην. Το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο επιμένει στην ανάγκη να προχωρήσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν το Οικονομικό περιβάλλον και να ληφθούν άμεσα μέτρα που θα σταθεροποιήσουν την κατάσταση στο χώρο της Υγείας, θα διασφαλίσουν την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στον πολίτη και θα διαμορφώσουν ένα περιβάλλον προσέλκυσης των επενδύσεων που έχει ανάγκη η Ελλάδα".

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός από το βήμα του 14ου Συνεδρίου Healthworld, με την σειρά του αναφέρθηκε στην ταξικότητα της κοινωνικής κρίσης στην Ελλάδα και το ότι ο χώρος της υγείας ευνοεί την κοινωνική αναδιανομή και για αυτό πρέπει να υπάρξει μεροληψία υπέρ της δημόσιας περίθαλψης για τους φτωχούς και ανασφάλιστους της μνημονιακής λαίλαπας. Επεσήμανε την ανάγκη διαμόρφωσης προτάσεων για την διασφάλιση της διαφάνειας και της βιωσιμότητας του συστήματος. "Επιβάλλεται ανακαθορισμός των Ορίων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ΕΣΥ και πανεπιστημίου καθώς και των σχέσεων με τους προμηθευτές". Σημείωσε επίσης, ότι ο χώρος του φαρμάκου είναι ένα προνομιακό πεδίο για την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση της χώρας. Τέλος, υποσχέθηκε κυβερνητικές πρωτοβουλίες με "καθαρά χαρτιά" βασισμένες σε σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας, για τη δημιουργία κλίματος ελπίδας για το μέλλον της Υγείας.

Στο χαιρετισμό του, ο ομ. καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος έκανε λόγο για "γερή δόση Κεϋνσιανισμού" που είναι απαραίτητη και μάλιστα προτείνεται και από την άλλη όχθη του Ατλαντικού, για τη στροφή από τις πολιτικές λιτότητας. Αναφέρθηκε επίσης στην καθολική κάλυψη και πρόσβαση του πληθυσμού στις αναγκαίες υπηρεσίες υγείας, σημειώνοντας πως πρέπει να βρεθεί ταυτόχρονα στέρεη χρηματοδοτική βάση, ενώ τόνισε πως πρέπει να γίνει προσπάθεια διαχείρισης των μειζόνων παραγόντων κινδύνου καθώς κατέχουμε πρώτες θέσεις στο κάπνισμα, την παχυσαρκία, την έλλειψη άσκησης και την κακή διατροφή.

Το συνέδριο, το οποίο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του ΣΦΕΕ, έχει καθιερωθεί ως κορυφαίο forum κατάθεσης αξιοποιήσιμων προτάσεων και αναζήτησης λύσεων στα καυτά προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο υγείας.