ΦΑΡΜΑΚO

Χυμός γκρέιπφρουτ: Με ποια φάρμακα δεν πρέπει να τον συνδυάζετε

Το γκρέιπφρουτ είναι ένα «θαυματουργό» φρούτο με αποδεδειγμένα οφέλη για την καρδιά και τα νεφρά, ενώ παράλληλα δυναμιτίζει το μεταβολισμό και διευκολύνει την απώλεια βάρους.

Χυμός γκρέιπφρουτ: Με ποια φάρμακα δεν πρέπει να τον συνδυάζετε

Αυτό που λίγοι γνωρίζουν όμως είναι ότι δεν πρέπει να συνδυάζεται με ορισμένα φάρμακα.

Τι είναι αυτό που κάνει το γκρέιπφρουτ «ασύμβατο» με τη φαρμακευτική αγωγή και γιατί δεν ισχύει το ίδιο για άλλα εσπεριδοειδή, όπως το πορτοκάλι;

Η απάντηση στο βίντεο που ακολουθεί.

{youtube}5Nxne8QfIhM{/youtube}

Όπως αναφέρει ο αφηγητής, το γκρέιπφρουτ περιέχει μια σύνθετη ουσία που ονομάζεται φουρανοκουμαρίνη, η οποία παρεμβαίνει στη δράση του ενζύμου CYP3A4 που βρίσκεται στο λεπτό έντερο. Αποτέλεσμα της επίδρασης αυτής είναι το λεπτό έντερο να απορροφά μεγαλύτερη ποσότητα ορισμένων συνταγογραφούμενων φαρμάκων, όπως τα φάρμακα κατά της υψηλής χοληστερόλης, κατά της υπέρτασης ή κατά του άγχους.

Ο βασικός ρόλος του ενζύμου CYP3A4 είναι να μεταβάλλει τη χημική σύσταση ορισμένων, πιθανώς επικίνδυνων, ουσιών, πριν αυτά περάσουν στο αίμα ή στο συκώτι. Με τον τρόπο αυτό, είναι πιο εύκολο να τα απομακρύνει και να τα απορρίψει ο οργανισμός μας. Το ένζυμο όμως επιδρά και σε δραστικές φαρμάκων και τις απενεργοποιεί μερικώς, απομακρύνοντάς τες όπως θα έκανε με άλλες ουσίες. Αυτό σημαίνει ότι η δόση του φαρμάκου δεν επιδρά σε ποσοστό 100%.

Η φουρανοκουμαρίνη του γκρέιπφρουτ απενεργοποιεί το CYP3A4. Μόλις μισό ποτήρι χυμού γκρέιπφρουτ είναι αρκετό για να απενεργοποιήσει το ένζυμο κατά 50%.

Αφού λοιπόν το ένζυμο απενεργοποιεί εν μέρει τα φάρμακα και το γκρέιπφρουτ απενεργοποιεί το ένζυμο, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι το γκρέιπφρουτ πρέπει να συνδυάζεται με τα φάρμακα ώστε να ενισχύεται η αποτελεσματικότητά του. Σωστά; Λάθος! Η βασικότερη παράμετρος που εξερευνούν οι επιστήμονες στο πεδίο της Φαρμακολογίας είναι η ασφαλής δοσολογία. Οι ειδικοί λαμβάνουν υπ’ όψιν τις φυσικές βιολογικές διεργασίες που επιτελούνται κατά τη λήψη φαρμάκων, οπότε έχουν συνυπολογίσει την επίδραση του ενζύμου CYP3A4 πριν προτείνουν μια συγκεκριμένη δοσολογία για κάθε φάρμακο. Αυτό που φυσικά δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν είναι εάν ο ασθενής πίνει καθημερινά χυμό γκρέιπφρουτ!

Εάν λοιπόν τα προαναφερθέντα φάρμακα συνδυαστούν με χυμό γκρέιπφρουτ, αυξάνεται η απορρόφηση του φαρμάκου σε επίπεδα επικίνδυνα για τον οργανισμό, ξεπερνώντας αυτό που έχουν ορίσει οι ειδικοί ως «ασφαλή δοσολογία».

Μην ξεχνάτε να διαβάζεται πάντα το φύλλο οδηγιών που συνοδεύει ένα φάρμακο και να ζητάτε από το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας διευκρινίσεις σχετικά με τις οδηγίες λήψης ενός φαρμάκου.

Διαβάστε επίσης:

Τι να πίνετε μετά το σουβλάκι για να μην παχαίνετε!
Το φρούτο που εκτοξεύει το μεταβολισμό και προστατεύει τα νεφρά σας
Ο χυμός που σώζει την καρδιά σας!