ΦΑΡΜΑΚO

Θέλουν την πλήρη εξάρτηση των Ελλήνων από τα ανώνυμα γενόσημα

Σε συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης θα βρεθούν χιλιάδες Έλληνεςασθενείς και χαμηλοσυνταξιούχοι από το Σεπτέμβριο, καθώς τα σχέδια της τρόικας,τα οποία αναπόφευκτα οδηγούν σε ταφόπλακα στην υγεία, ολοκληρώνονται με τησυνηγορία της ελληνικής κυβέρνησης.

Θέλουν την πλήρη εξάρτηση των Ελλήνων από τα ανώνυμα γενόσημα

Σε συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης θα βρεθούν χιλιάδες Έλληνεςασθενείς και χαμηλοσυνταξιούχοι από το Σεπτέμβριο, καθώς τα σχέδια της τρόικας,τα οποία αναπόφευκτα οδηγούν σε ταφόπλακα στην υγεία, ολοκληρώνονται με τησυνηγορία της ελληνικής κυβέρνησης.

Ζητούμενο για τους δανειστές είναι η μείωση των δαπανών στοχώρο της υγείας με κάθε κόστος για τους Έλληνες πολίτες, ακολουθώντας την ίδιαεγκληματική πολιτική που αποσαθρώνει τα όποια εργασιακά δικαιώματα είχαναπομείνει και εξανεμίζει κάθε ίχνος αισιοδοξίας για ανάκαμψη της ελληνικήςοικονομίας.

Οι συνέπειες, όμως, στο χώρο της υγείας θα είναι μηαναστρέψιμες, καθώς πλήθος ισχυρισμών υπάρχουν πως θα τεθούν εν κινδύνω ζωέςχιλιάδων ασθενών που πάσχουν από χρόνιες και σοβαρές παθήσεις.
Το Σεπτέμβριο, υπάρχει κίνδυνος τα ράφια των φαρμακείων ναείναι άδεια από τα ποιοτικά, επώνυμα φάρμακα, τα οποία μέχρι σήμερα οι ασθενείςεμπιστεύονταν και βασίζονταν για τη θεραπεία τους. Αντί αυτών, φθηνά γενόσημααπό τρίτες χώρες θα έχουν πάρει τη θέση τους, για τα οποία πλήθος αντιρρήσεωνκαι αμφιβολιών έχουν ανακύψει παγκοσμίως.
Είναι διακηρυγμένος στόχος των διεθνών δανειστών να αυξηθείτο μερίδιο της αγοράς προς όφελος των φθηνών ανώνυμων γενόσημων. Μέχρι το τέλοςτου χρόνου, τα σκευάσματα αυτά θα πρέπει, με βάση τους στόχους που θέτει τοΔΝΤ, να καλύπτουν το 60% της αγοράς. Η εισβολή των ανώνυμων φθηνών γενόσημωνστην ελληνική αγορά δεν θα μείνει εκεί, καθώς το 60% προφανώς αποτελείπροσωρινό στόχο, αν σκεφτεί κανείς ότι στην αμερικανική αγορά το αντίστοιχοποσοστό φτάνει το 80%.
Δούρειος ίππος για την κυριαρχία των ανώνυμων γενόσημων στηναγορά είναι οι οριζόντιες και άκριτες μειώσεις τιμών στα φάρμακα, γεγονός πουυποδεικνύει ότι, είτε θα αυξηθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων είτε θααναγκαστούν οι φαρμακευτικές εταιρίες να αποσύρουν τα φθηνά φάρμακα, αφού τοκέρδος θα είναι πενιχρό. Ήδη αναμένεται το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων στα τέληΙουλίου, το οποίο λέγεται πως θα περιλαμβάνει ανακοστολογημένα 700 νέαγενόσημα. Ειδικά για τη λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων, το κριτήριο πουεπιβάλλουν επιτακτικά οι δανειστές είναι αυτό της οικονομικής αποδοτικότητας,που πολλές φορές λειτουργεί σε βάρος της ποιότητας του φαρμάκου, όπως έχειαποδειχτεί σε πάμπολλες περιπτώσεις ανώνυμων γενόσημων στο εξωτερικό.
Μεταξύ των υποδείξεων του ΔΝΤ υπάρχει μια ρύθμιση που ισχύειστις ΗΠΑ και θα φέρει το τελειωτικό πλήγμα στην ελληνική φαρμακοβιομηχανίαεπώνυμων, ποιοτικών γενόσημων. Σύμφωνα με αυτή, τα τρία πρώτα νέα γενόσημαδοσμένης δραστικής ουσίας που θα παίρνουν άδεια να κυκλοφορήσουν στην αγορά, θακατοχυρώνουν μία τιμή αποκτώντας πλεονέκτημα. Για κάθε άλλο γενόσημο της ίδιαςδραστικής ουσίας που έπεται, θα υπάρχει περαιτέρω μείωση 10% στην τιμή του.
Με απλά λόγια, οι δανειστές αποσκοπούν στο να δώσουνπροβάδισμα στις γιγάντιες πολυεθνικές ανώνυμων γενόσημων του εξωτερικού (πολλέςεκ των οποίων παράγουν τα σκευάσματά τους στην Ινδία και άλλες ασιατικέςχώρες), οι οποίες εξασφαλίζουν άδειες κυκλοφορίας για τα προϊόντα τους σεσύντομο χρονικό διάστημα, τη στιγμή που οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίεςαναγκάζονται να περιμένουν 3 με 4 χρόνια την αντίστοιχη άδεια από τον ΕΟΦ.Δηλαδή ελλοχεύει τεράστιος κίνδυνος να βγουν στην κυριολεξία εκτός αγοράς ταελληνικά, ποιοτικά, επώνυμα γενόσημα.
Αν η ρύθμιση αυτή υιοθετηθεί, ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνησήτου κατηγορούνται από πολλούς πως θα έχουν βάλει το τελευταίο καρφί στο φέρετροτων ελληνικών, παραδοσιακών επιχειρήσεων που έχουν απομείνει στο χώρο τουφαρμάκου, οι οποίες είτε θα περάσουν στα χέρια ξένων funds, είτε θα κλείσουν λόγωτου αθέμιτου ανταγωνισμού και των συμπιεσμένων αμοιβών.
Επειδή μέχρι σήμερα οι ελληνικές κυβερνήσεις δέχονταιυποτακτικά τις απαιτήσεις της τρόικας, η ανησυχία είναι εύλογη και μεγάλη.Όμως, οι κυβερνώντες θα πρέπει να απαντήσουν στο ηθικό δίλημμα που τίθεται: θαενεργήσουν μία ακόμα φορά προς όφελος κυρίως ξένων συμφερόντων ή θαπροστατεύσουν την υγεία και τις χιλιάδες οικογένειες εργαζομένων στην ήδηχειμαζόμενη ελληνική φαρμακοβιομηχανία; Ο πρώτος δρόμος οδηγεί σε βέβαιοθάνατο, δηλαδή οικονομική καταστροφή και νέες απώλειες θέσεων εργασίας, τηστιγμή που η υγεία των Ελλήνων πολιτών θα είναι πλήρως εξαρτημένη από ταανώνυμα, διαρκώς αμφισβητούμενα γενόσημα.