ΦΑΡΜΑΚO

Με το «έτσι θέλω» μας χορηγούν ανώνυμα γενόσημα στα δημόσια νοσοκομεία

Η τρόικα δεν εγκαταλείπει το σχέδιο χτυπήματος της ΔημόσιαςΥγείας των Ελλήνων μέχρι να ικανοποιηθούν στο έπακρο οι απαιτήσεις της, παρά τογεγονός ότι ο ελληνικός λαός αντιστέκεται στην επιβολή των φθηνών, ανώνυμωνγενόσημων.

Επειδή το ποσοστό χρήσης των ανώνυμων σκευασμάτων, που τόσαέχουν ειπωθεί για την αξιοπιστία τους, βρίσκεται ακόμα σε
Με το «έτσι θέλω» μας χορηγούν ανώνυμα γενόσημα στα δημόσια νοσοκομεία

Η τρόικα δεν εγκαταλείπει το σχέδιο χτυπήματος της ΔημόσιαςΥγείας των Ελλήνων μέχρι να ικανοποιηθούν στο έπακρο οι απαιτήσεις της, παρά τογεγονός ότι ο ελληνικός λαός αντιστέκεται στην επιβολή των φθηνών, ανώνυμωνγενόσημων.

Επειδή το ποσοστό χρήσης των ανώνυμων σκευασμάτων, που τόσαέχουν ειπωθεί για την αξιοπιστία τους, βρίσκεται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα στηνΕλλάδα, ετοιμάζεται νέα εκστρατεία προώθησής τους, κατ' εντολή των διεθνώνδανειστών.Τα στοιχεία δείχνουν ότι ούτε το μέτρο της συνταγογράφησηςδραστικής ουσίας, που υποχρεώνει τους γιατρούς να συνταγογραφούν το φθηνότεροσκεύασμα για τη θεραπεία των ασθενών, έχει φέρει τα επιθυμητά για την τρόικααποτελέσματα. Οι πολίτες προτιμούν να επιβαρύνονται με τη χρηματική διαφορά,για να συνεχίσουν να καταναλώνουν τα επώνυμα, ποιοτικά σκευάσματα που τόσαχρόνια εμπιστεύονταν και να αποφύγουν τα φθηνά, ανώνυμα γενόσημα, παρά τογεγονός ότι το εισόδημά τους έχει μειωθεί δραματικά λόγω της οικονομικής κρίσηςκαι των μέτρων λιτότητας που έχουν επιβληθεί από τις ελληνικές κυβερνήσεις όλοτο προηγούμενο διάστημα.Μόλις το 23% των ασθενών αναγκάζεται να καταφύγει σταανώνυμα σκευάσματα, που πολλές φορές διεθνώς έχει αμφισβητηθεί η ποιότητά τους,τη στιγμή που διακηρυγμένος στόχος της τρόικας είναι το ποσοστό αυτό να φτάσειτο 60% μέχρι το τέλος του 2013!Επειδή λοιπόν, ο μεμονωμένος ασθενής απορρίπτει τασκευάσματα αυτά, ως όχημα επιβολής των ανώνυμων γενόσημων με το «έτσι θέλω», ητρόικα έχει βρει τα δημόσια νοσοκομεία. Στο «ελεγχόμενο περιβάλλον» τωννοσοκομείων, τα φθηνά γενόσημα κερδίζουν έδαφος, στο πλαίσιο της περιστολής τωνδαπανών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, κατά μέσο όρο πάνω από το 56% του όγκου τωνφαρμάκων που χορηγούνται στους νοσηλευόμενους ασθενείς στα τμήματα και τιςκλινικές του ΕΣΥ είναι γενόσημα, όταν ο στόχος ήταν να φτάσει το 50%.Μεγαλύτερη είναι η απορρόφηση των φθηνών γενόσημων στανοσοκομεία της περιφέρειας, ενώ μικρότερη στα πανεπιστημιακά και τα παιδιατρικάνοσοκομεία.

Είναι προφανές ότι η τρόικα βάζει τα ανώνυμα γενόσημα απότην «πίσω πόρτα», εκεί που ο ασθενής δεν έχει τη δυνατότητα επιλογής και θέτεισε καθεστώς «ομηρίας» τα δημόσια νοσοκομεία, να χορηγούν φάρμακα, για τα οποίαέχει ξεσηκωθεί κύμα αντιδράσεων σε χώρες όπως οι ΗΠΑ ή η Γερμανία, όπου ηπολιτική της δραστικής ουσίας εφαρμόζεται επί χρόνια και έχουν γίνει φανερές οισυνέπειες.
Ακόμα και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης,φέρεται να προειδοποίησε τους εκπροσώπους των δανειστών ότι περαιτέρω περιστολήτης φαρμακευτικής δαπάνης «οδηγεί σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης και πλέονδεν μπορούμε να μιλάμε για φαρμακευτική περίθαλψη».
Δυστυχώς, όμως, αυτός είναι ο στόχος της τρόικας και τωνσυμφερόντων που πιθανά εξυπηρετεί και στον τομέα του φαρμάκου: αμφιβόλουποιότητας φθηνά γενόσημα για τον ελληνικό λαό, ώστε να πλουτίζουν γιγάντιεςπολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες, που παράγουν τα σκευάσματά τους στην Ινδία καιάλλες ασιατικές χώρες. Η στιγμή είναι κρίσιμη για να εμποδιστεί η πορεία προςτην ολοκληρωτική καταστροφή της δημόσιας υγείας.