ΦΑΡΜΑΚO

Νέες τιμές φαρμάκων από τις 16/9, χωρίς όμως την τιμή αποζημίωσης

Νέο δελτίο τιμών φαρμάκων θα ισχύσει από την ερχόμενη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου για τα φαρμακεία, χωρίς ωστόσο και αυτή την φορά να προβλέπεται η αποζημίωση των σκευασμάτων (τιμές δηλαδή τις οποίες αποζημιώνει το ασφαλιστικό σύστημα), κάτι για το οποίο πιέζει όλος ο κλάδος, τόσο οι φαρμακοβιομήχανοι, όσο και οι φαρμακοποιοί.
Νέες τιμές φαρμάκων από τις 16/9, χωρίς όμως την τιμή αποζημίωσης

Νέο δελτίο τιμών φαρμάκων θα ισχύσει από την ερχόμενη Δευτέρα 16Σεπτεμβρίου για τα φαρμακεία, χωρίς ωστόσο και αυτή την φορά να προβλέπεται ηαποζημίωση των σκευασμάτων (τιμές δηλαδή τις οποίες αποζημιώνει το ασφαλιστικόσύστημα), κάτι για το οποίο πιέζει όλος ο κλάδος, τόσο οι φαρμακοβιομήχανοι,όσο και οι φαρμακοποιοί.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η παρουσία των τιμώναποζημίωσης στους πίνακες των Δελτίων Τιμών, θα διευκόλυνε σε πολύ μεγάλο βαθμότη στατιστική επεξεργασία καθώς θα αποκάλυπτε πόση τελικά θα είναι η επιβάρυνση(ή η ελάφρυνση) της τσέπης του ασφαλισμένου. Γι΄ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη,εκτιμούν οι εν λόγω παράγοντες, το υπουργείο Υγείας να αποφασίσει και νασυμπεριλαμβάνει οπωσδήποτε και τις τιμές αποζημίωσης κάθε φαρμάκου, κάθε φοράπου αναρτάται Δελτίο Τιμών φαρμάκων.

Το νέο δελτίο τιμών, αφορά την τιμολόγηση τριών κατηγοριών καισυγκεκριμένα:

- την ανατιμολόγηση των πρωτοτύπων (on patent φάρμακα αναφοράςχωρίς αντίγραφα), στη βάση του μέσου όρου των τριών χαμηλότερων τιμώνκυκλοφορίας σε 27 Ευρωπαϊκές χώρες.

- την τιμολόγηση περίπου 1.600 νέων κωδικών αντιγράφων(γενοσήμων) φαρμακευτικών σκευασμάτων, τα οποία εισέρχονται για πρώτη φορά στηνΕλληνική αγορά, μετά από έγκριση του ΕΟΦ.

- την τιμολόγηση περίπου 100 νέων, καινοτόμων

- πρωτοτύπωνφαρμακευτικών σκευασμάτων, που επίσης εισέρχονται για πρώτη φορά στην Ελληνικήαγορά και τα περισσότερα από αυτά αφορούν σοβαρά ή/και σπάνια νοσήματα.

Από την ανακοστολόγηση των πρωτοτύπων, σύμφωνα με το υπουργείοΥγείας, προκύπτει μικρή μείωση των τιμών στα περισσότερα από τα μισάανακοστολογημένα φάρμακα. Η τιμολόγηση των νέων καινοτόμων φαρμάκων μπορεί ναεπιφέρει εξοικονόμηση στο θεραπευτικό κόστος, εφ’όσον σεαυτά περιλαμβάνονται ορισμένα σκευάσματα που αποδεδειγμένα μειώνουν τοθεραπευτικό κόστος και άλλα, τα οποία υποχρεωτικά εισάγονταν έως σήμερα μέσωτου ΙΦΕΤ, σε υψηλότερες τιμές.

Αναλυτικά, στις διαφορές τιμών στα φάρμακα (όχι στα υψηλούκόστους), σημειώνονται αυξήσεις τιμών σε 207 φάρμακα και μειώσεις τιμών σε 326.

Στις διαφορές τιμών φαρμάκων υψηλού κόστους, 3816 καταγράφονταιαυξήσεις τιμών σε 62 φάρμακα και μειώσεις τιμών σε 228. Μεταβολή τιμών,υφίστανται 823 φάρμακα και συγκεκριμένα αύξηση τιμών 269 φάρμακα και μείωσητιμών σε 554 σκευάσματα. Τέλος, 1676 φάρμακα (γενόσημα) τιμολογούνται καιεισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά.