ΦΑΡΜΑΚO

ΜΗΣΥΦΑ: 250 εκατ. ευρώ από την απελευθέρωσή τους

Με 250 περίπου εκατ. ευρώ, μπορεί να τονωθεί η πραγματική οικονομία, εάν απελευθερωθεί η αγορά των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, πολιτική, η οποία θα βοηθήσει σημαντικά, τόσο τους ίδιους τους ασθενείς να διαχειριστούν θέματα αυτοθεραπείας, όσο και τα οικονομικά του συστήματος.

 

ΜΗΣΥΦΑ: 250 εκατ. ευρώ από την απελευθέρωσή τους

Με 250 περίπου εκατ.ευρώ, μπορεί να τονωθεί η πραγματική οικονομία, εάν απελευθερωθεί η αγορά τωνΜη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, πολιτική, η οποία θα βοηθήσεισημαντικά, τόσο τους ίδιους τους ασθενείς να διαχειριστούν θέματα αυτοθεραπείας,όσο και τα οικονομικά του συστήματος.

Αρκεί το βήμα αυτό, όπωςτονίζουν όλες οι πλευρές, να γίνει σταδιακάκαι με μία λελογισμένη κερδοφορία και οι φαρμακοποιοί να μπορέσουν ναδιαδραματίσουν έναν ουσιαστικό ρόλο στο κομμάτι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ενα άλλο θέμα επίσης που απαιτεί προσοχή, είναι αυτό των παρενεργειών και γι αυτό τον λόγο, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, όπως τόνισε πριν από μερικές ημέρες ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης, θα αποφανθεί ποιά σκευάσματα θα διατίθενται τελικά από τα Σούπερ Μάρκετ, προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση παρενεργειών από την αλόγιστη και μη ελεγχόμενη χρήση σκευασμάτων που δεν συνταγογραφούνται.

Να θυμίσουμε ακόμη, ότι πριν από μερικούς μήνες, σε μίασημειολογική κίνηση, οι επικεφαλής των δύο Συνδέσμων, του ΠανελληνίουΦαρμακευτικού Συλλόγου καιτης ΕΦΕΧ (Εταιρεία Φαρμάκων ΕυρείαςΧρήσης), υπέγραψαν αμοιβαία συμφωνία αρχών, σύμφωνα με την οποία αναγνωρίζουντην ανάγκη της κοινωνίας για πρόσβαση σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο πρωτοβάθμιαςφροντίδας υγείας, αναγνωρίζουν την αξία της αυτοφροντίδας/αυτοθεραπείας καισυμφωνούν να εργασθούν μαζί με κοινές αρχές για την επίτευξη κοινών δράσεων προςόφελος των πολιτών και της δημόσιας υγείας.


Να σημειωθεί ότι αντίστοιχη συμφωνία μεταξύ φαρμακοποιών Ευρώπης και Ευρωπαϊκού ΣυνδέσμουΦαρμάκων Ευρείας Χρήσης υπάρχεικαι στην ΕΕ.

Βεβαίως η εν λόγωσυμφωνία των δύο παραπάνω πλευρών, δεν έμεινε ασχολίαστη, καθώς ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών είχε στηλιτεύσει με σκληρά λόγια τηνπολιτική του ΕΦΕΧ, κάνοντας λόγο για «ύποπτες συμφωνίες που θέτουν σε κίνδυνοτη δημόσια υγεία» και πως «με προφανή μοναδικό σκοπό την αύξηση πωλήσεων καιτο κέρδος, σε μία εποχή που η κοινωνία πλήττεται βάναυσα, ο Σύνδεσμος Εταιρειών ΦαρμάκωνΕυρείας Χρήσης δημοσιοποίησετην πρόθεσή του να ''εξασφαλίσει'' στους πολίτες πρόσβαση σε ''υψηλούεπιπέδου'' πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας».

Ο ΙΣΑ υποστηρίζει ότιακόμη και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, ακόμη και τα παραφαρμακευτικά είδη,ακόμη και τα προϊόντα ομοιοπαθητικής και εναλλακτικής προσέγγισης, αποτελούνουσίες που στον οργανισμό μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες ή αλλεργικέςαντιδράσεις ή αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα.


Αναφορικά με τα ΜΗΣΥΦΑ, (ή Μη Συνταγογραφούμενα φάρμακα, ή Over the counter ) αυτά, ανέρχονται σήμερα σε 1.284 σκευάσματα περίπου 115διαφορετικών δραστικών ουσιών, διαφορετικών φαρμακοτεχνικών μορφών και αλάτωναυτών και των συνδυασμών τους.

Το 2012 εμφάνισαν στηχώρα μας, συνολικές πωλήσεις περίπου 145 εκατ. ευρώ (5% της συνολικήςφαρμακευτικής δαπάνης σε αξίες) ή 85 εκατ. τεμάχια (22,5% της συνολικής δαπάνηςσε τεμάχια). Αυτό σημαίνει ότι τα ΜΗΣΥΦΑ ως σκευάσματα έχουν μέση λιανική τιμήκατά προσέγγιση 1,70 ευρώ /τεμάχιο μία από τις οικονομικότερες διεθνώς. Από τα360 εκατ. τεμάχια φαρμάκων που πωλούνται συνολικά από τα φαρμακεία, τα ΜΗΣΥΦΑκαι τα σκευάσματα που βρίσκονται στην αρνητική λίστα (που δεν αποζημιώνονταιαπό την κοινωνική ασφάλιση) αντιπροσωπεύουν 90 εκατ. τεμάχια. Τα ΜΗΣΥΦΑ αποδίδουν έσοδα 5,53 εκατ.ευρώ περίπου ετησίως σε ΦΠΑ στο ελληνικό Δημόσιο.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδοκαι σε χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Αυστρία(συνολικά σε 13 χώρες) τα ΜΗΣΥΦΑ χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία.Στην Ελλάδα, οι τιμές των εν λόγω σκευασμάτων ορίζονται με κρατική διατίμησηδιεθνώς όμως και σε χώρες όπως Μεγ. Βρετανία και ΗΠΑ, η τιμή τους ορίζεταιελεύθερα.


Αναφορικά με την απελευθέρωση των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ, ο πρόεδρος της ΕΦΕΧ κ. Βασίλης Σερέτης αναφέρεται στην ανάγκη«αναπροσαρμογής των τιμών και λελογισμένης κερδοφορίας, πάντα όμως υπό τοπρίσμα της παραγωγής ορθής πρακτικής και φαρμακοεπαγρύπνησης».

Το μέλος τουδιοικητικού συμβουλίου του ΦαρμακευτικούΣυλλόγου Αττικής κ. Γιάννης Δαγρές πάντως, επισημαίνει ότι οι τιμές τωνΜΗΣΥΦΑ σε όλες τις χώρες του εξωτερικού είναι από ακριβότερες, έως πολύακριβότερες ανά χάπι. Για ένα τζελ voltaren, στην Αγγλία οι ασθενείς θα πληρώσουν 2,5 φορές παραπάνωαπό ό,τι στην Ελλάδα. Επιπλέον, για να αγοράσει κάποιος ΜΗΣΥΦΑ σε ΗΠΑ και Βρετανία σε ικανοποιητικές τιμές, υποχρεούται να αγοράσει πολύ μεγάλεςποσότητες χαπιών (προσφορές).
Αναφορικά με ζητήματα δημόσιας υγείας, ο κ. Δαγρές σημειώνει ότι το 1990 στη Βρετανία αυξήθηκαν οιεισαγωγές στα νοσοκομεία εξαιτίας της αυξημένης και ανεξέλεγκτης χρήσης τωνΜΗΣΥΦΑ. Στις ΗΠΑ και τον Καναδά, όπου η αγορά των ΜΗΣΥΦΑ είναι ελεύθερη,καταγράφονται ετησίως περίπου 15.000 θάνατοι μόνο από δραστικές ουσίες, όπως ηασπιρίνη και η ιβουπροφένη (μη στεροειδές-αντιφλεγμονώδες).