ΦΑΡΜΑΚO

Νέες τιμές φαρμάκων από την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου

Από την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου θα ισχύσει τελικά μετά από αρκετή καθυστέρηση, το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, το οποίο περιλαμβάνει τιμές για 1.600 γενόσημα, για 100 περίπου καινοτόμα σκευάσματα και για off patent.
Νέες τιμές φαρμάκων από την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου

Από την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου θα ισχύσει τελικά μετά από αρκετή καθυστέρηση,το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, το οποίο περιλαμβάνει τιμές για 1.600 γενόσημα,για 100 περίπου καινοτόμα σκευάσματα και για off patent.

Το δελτίοτιμών ισχύει ήδη για τις φαρμακευτικές εταιρίες από τις 2 Σεπτεμβρίουκαι για τις φαρμακαποθήκες από τις 9 Σεπτεμβρίου. Η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι η ΗΔΙΚΑ(Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) ζήτησε πίστωση χρόνου προκειμένουνα ενσωματώσει τις ασφαλιστικές τιμές βάση των οποίων θα υπολογίζεται ησυμμετοχή των ασθενών για την αγορά φαρμάκων τους. Ωστόσο, καλά πληροφορημένεςπηγές, κάνουν λόγο και για ξεσκαρτάρισμα προιόντων από τις φαρμακευτικές επιχειρήσειςκαι τις φαρμακαποθήκες.

Εν τω μεταξύ αύριο, αναμένεται να ανακοινωθούν οι πέντε πρώτες Ομάδες τωνΘεραπευτικών Πρωτοκόλλων που θα αφορούν στην συνταγογράφηση 20 σκευασμάτων των εξήςκατηγοριών: Οστεοπόρωση, διαβήτης, υπεριλιπιδαιμία, άνοια και επιληψία. Ταπρώτα αυτά Θεραπευτικά Πρωτόκολλα θα ενσωματωθούν στην θετική λίστα πουπρόκειται να ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας και η οποία αναμένεται να λάβειάμεσα ΦΕΚ.

Η Θετική Λίστα – με την οποία θα αποζημιώνονται από την Κοινωνική Ασφάλιση ταφάρμακα- περιλαμβάνει όλα τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά περίπου12.000 τον αριθμό, καθώς και τα καινούρια φάρμακα που θα λάβουν τιμή με το τελευταίο δελτίο τιμών. Τα πρώταπέντε Θεραπευτικά Πρωτόκολλα ισοδυναμούνστο 50% περίπου της μηνιαίας φαρμακευτικής δαπάνης.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι τα καινοτόμα σκευάσματα δεν θα περιλαμβάνονταισε πρώτη φάση στην Θετική λίστα, καθώς εκτιμάται ότι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκωνδεν ήταν έτοιμος ακόμη να δώσει τιμές (άλλωστε η Επιτροπή Λίστας επανασυστάθηκεπρόσφατα), ωστόσο θα ακολουθήσει συμπληρωματική απόφαση για να ενταχθούν.