ΦΑΡΜΑΚO

Roche: Οταν η πρωτοπορία συναντά την εξατομίκευση!

Όπως οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί μεταξύ τους,έτσι είναι και οι ασθένειες. Γι’ αυτό η ίδια αγωγή δεν ταιριάζει πάντα σε όλους. Το όραμά μας για Εξατομικευμένη Θεραπεία γίνεται πραγματικότητα
Roche: Οταν η πρωτοπορία συναντά την εξατομίκευση!

Όπως οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί μεταξύ τους,έτσι είναι και οι ασθένειες. Γι’ αυτό η ίδια αγωγή δεν ταιριάζει πάντα σε όλους.

Το όραμά μας για Εξατομικευμένη Θεραπεία γίνεται πραγματικότητα.

Οι άνθρωποι αντιδρούν διαφορετικά σε συγκεκριμένεςθεραπείες, λόγω της μεταβλητότητας των γονιδίων τους. Έτσι, δύο ασθενείς πουφαινομενικά πάσχουν από την ίδια ασθένεια και υποβάλλονται στην ίδιαφαρμακευτική αγωγή, είναι δυνατόν να αντιδρούν με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Οένας ενδέχεται να ωφελείται πλήρως από την αγωγή, ενώ ο άλλος να εκδηλώνειανεπιθύμητες ενέργειες ή να μην απολαμβάνει κανένα κλινικό όφελος.

Εξατομικευμένη Θεραπεία σημαίνει προσαρμογή θεραπειών σεδιαφορετικές ομάδες ασθενών.

Το μέλλον της ιατρικής βασίζεται σε αυτή τηνπαραμετροποίηση.

Ο στόχος της Εξατομικευμένης Θεραπείας είναι νακαταστήσει τη σύγχρονη ιατρική φροντίδα πιο συστηματική και πιο αποτελεσματική.Δίνει τη δυνατότητα να προσδιοριστούν οι διαφορές μεταξύ των ομάδων ασθενών καινα βελτιωθεί η κατανόηση μας γύρω από τις υποκατηγορίες της νόσου. Αυτή η γνώσημπορεί να χρησιμοποιηθεί (α) για να εντοπισθούν οι καλύτεροι στόχοι για νέαφάρμακα και (β) να προταθούν νέοι βιοδείκτες και διαγνωστικές δοκιμασίες.

Οι ασθενείς, οι ιατροί και οι ασφαλιστικοί οργανισμοίπεριμένουν από εμάς να παρέχουμε νέες, ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες,γεγονός που καθιστά τη συστηματική επιδίωξη της Εξατομικευμένης Θεραπείας ακόμηπιο σημαντική για τη Roche.

Είναι απαραίτητο λοιπόν για μας να

- βελτιστοποιήσουμετην αναλογία κινδύνου/οφέλους και κόστους-οφέλους των θεραπειών

- προτείνουμεεξαιρετικά διαφοροποιημένα φάρμακα που θα επιφέρουν σαφώς καθορισμένα οφέλη γιατους ασθενείς.

Επιθυμία μας είναι να βελτιώσουμε τη βασική κατανόησή μαςγια τις νόσους και τα αίτιά τους. Κατά την ανάπτυξη νέων διαγνωστικώνδοκιμασιών και νέων φαρμάκων στον αγώνα ενάντια στις ασθένειες, εφαρμόζουμε ταπιο πρόσφατα ευρήματα της σύγχρονης μοριακής ιατρικής.

Οι στρατηγικές που εφαρμόζονται από τη Roche προκειμένου να ανταποκρίνεται σε αυτές τις νέες προκλήσεις είναι

- ηκαινοτομία

- ηαξιοποίηση των βασικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μας, στους ΚλάδουςΦαρμάκων και Διαγνωστικών, ώστε να επικεντρωνόμαστε αποκλειστικά στα οφέλη γιατους ασθενείς.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Το ερευνητικό έργο των τελευταίων ετών έχει καταγράψειπολλές σημαντικές επιτυχίες. Σήμερα, πολλοί ασθενείς λαμβάνουν προσωπικέςδιαγνώσεις και στοχευμένες θεραπείες. Η ραγδαία πρόοδος των επιστημών πουσχετίζονται με τη μοριακή βιολογία – γενετική, γονιδιωματική, πρωτεϊνωμική-διευρύνει τα θεμέλια για αυτού του είδους την πρόοδο, ώστε να είναι ασφαλές ναπροβλέψουμε ότι στο εγγύς μέλλον πολλοί περισσότεροι ασθενείς θα ωφεληθούν απότέτοιες νέες προσεγγίσεις.

Η Roche, στη στρατηγική της Εξατομικευμένης Θεραπείας πουεφαρμόζει

- εντοπίζειυποομάδες ασθενών που παραδοσιακά θεωρούνται ότι έχουν το «ίδιο» νόσημα. Αυτή ηγραμμή έρευνας επιτρέπει να διαπιστωθεί κατά πόσο το γενετικό προφίλ των ασθενών με καρκίνο εμφανίζει παρόμοιασυμπτώματα αλλά απαιτεί διαφορετικές θεραπείες.

- παρακολουθείτην επιτυχία μιας θεραπείας, για παράδειγμα τα αποτελέσματα της θεραπείας γιατην ηπατίτιδα C ή την οστεοπόρωση.

- προσαρμόζειτη διάρκεια της θεραπείας στις ατομικές ανάγκες ενός ασθενούς, για παράδειγμαστην περίπτωση της ηπατίτιδας C και Β.

- χορηγείένα φάρμακο (π.χ. ένα αντικαρκινικό φάρμακο) ακριβώς στη σωστή χρονική στιγμή

- αναπτύσσειπροϊόντα (διαγνωστικές εξετάσεις και φάρμακα) συστηματικά και αποτελεσματικά.

Ο διαγνωστικός έλεγχος βοηθά στο να πάρει την κατάλληληθεραπεία ο κατάλληλος ασθενής και συνεπώς έχει τεράστιο δυναμικό να βελτιώσειτην ποιότητα ζωής και να εξοικονομήσει πόρους αναγνωρίζοντας υποομάδες ασθενώνοι οποίοι θα ωφεληθούν από συγκεκριμένες θεραπείες.

Η Εξατομικευμένη Θεραπεία είναι η στρατηγική του μέλλοντος για τον καρκίνοαλλά και για άλλες νόσους

Η Roche, κατά τα τελευταία χρόνια,ανοίγει το δρόμο της Εξατομικευμένης Θεραπείας παρουσιάζοντας ποικίλαπαραδείγματα συνύφανσης της διαγνωστικής και της φαρμακευτικής τεχνογνωσίαςστους παρακάτω τομείς:

  • Ογκολογία: καρκίνος μαστού και στομάχου, μελάνωμα, μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα (NSCLC)
  • Ιολογία: HIV, ηπατίτιδα Β (HBV), ηπατίτιδα C (HCV), ιός ανθρώπινου θηλώματος (HPV)
  • Φλεγμονώδεις Νόσοι: ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Μεταβολικές Νόσοι: διαβήτης, οστεοπόρωση