ΦΑΡΜΑΚO

Φάρμακα: Ας δούμε επιτέλους την ασφάλεια και όχι μόνο το κόστος

Την ώρα που όλη η συζήτηση των τελευταίων ημερών είναιεπικεντρωμένη για ακόμη μία φορά στο κόστος των φαρμάκων, με αφορμή την επίμαχητροπολογία των νέων μειώσεων στα off patent και τα γενόσημα, η ασφάλεια και η ποιότητα των φαρμάκων έρχεται σεδεύτερη μοίρα, για να μην πούμε, ότι απουσιάζει …εκκωφαντικά.
Φάρμακα: Ας δούμε επιτέλους την ασφάλεια και όχι μόνο το κόστος

Την ώρα που όλη η συζήτηση των τελευταίων ημερών είναιεπικεντρωμένη για ακόμη μία φορά στο κόστος των φαρμάκων, με αφορμή την επίμαχητροπολογία των νέων μειώσεων στα off patent και τα γενόσημα, η ασφάλεια και η ποιότητα των φαρμάκων έρχεται σεδεύτερη μοίρα, για να μην πούμε, ότι απουσιάζει …εκκωφαντικά.

Το γεγονός αυτό, δημιουργεί ερωτηματικά σε όλες τις πλευρές,δηλαδή στους πολίτες, στην ιατρική κοινότητα και στους εκπροσώπους τωνεπιχειρήσεων, γιατί πάντα, η συζήτηση να αφορά μόνο λογιστικές πολιτικές καιόχι το μείζον ζήτημα της δημόσιας υγείας που είναι η πρόσβαση των ασθενών σεασφαλή φάρμακα και θεραπείες.

Μάλιστα εκπρόσωποι των υγειονομικών φορέων και Ενώσεων Ασθενών,τονίζουν με έμφαση, ότι δεν είναι διόλου απίθανο με τόσο μεγάλες μειώσεις πουσυνεπάγεται η νέα τροπολογία- η οποία θα συζητηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στηνΒουλή ονομαστικά- να οδηγηθούμε σε χαμηλής ποιότητας φάρμακα και γενόσημα, ταοποία θα έρχονται ανεξέλεγκτα από το εξωτερικό χωρίς ποιοτικούς ελέγχους και διεθνείςπρακτικές.

Να υπενθυμίσουμε ότιδεν έχει περάσει πολύς καιρός (21 Οκτωβρίου) που μετάτο σάλο που δημιουργήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες με τα νοθευμένα γενόσημα της εταιρείας Ranbaxy, και οδήγησε στηναπαγόρευση της εισαγωγής τους, μία ακόμα ινδική φαρμακοβιομηχανία βρέθηκε στοστόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών, αυτή τη φορά της Βρετανίας.

Η Ρυθμιστική Αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου (MHRA) συγκεκριμένα, προχώρησε στηνανάκληση πέντε συνταγογραφούμενων γενόσημων της ινδικής εταιρείαςWockhardt Ltd από τα φαρμακεία, τις κλινικές και φαρμακαποθήκες τηςχώρας. Ο λόγος της ανάκλησης είναι η μη τήρηση των κανόνων ορθής βιομηχανικήςπαραγωγής (GMP) στο εργοστάσιο παραγωγής της Wockhardt στην Chikalthana τηςΙνδίας, όπως διαπιστώθηκε σε πρόσφατο έλεγχο της MHRA. Μάλιστα, η ίδια ηεταιρεία είχε ζητήσει νωρίτερα την προληπτική ανάκληση για άλλα πέντε μησυνταγογραφούμενα σκευάσματά της.

Τα περισσότερα από τα ανακληθέντα φάρμακα χρησιμοποιούνται ως αναλγητικά,ενώ ένα φάρμακο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη Τύπου 2(Gliclazide).

Τα περιστατικά αυτά, αποδεικνύουν περίτρανα, ότι όταν το κόστος πέφτει πολύχαμηλά και όταν η λογική που κυριαρχεί είναι οι διαρκείς μειώσεις προκειμένουνα συνδράμουμε όλοι στην δημοσιονομική προσαρμογή, θα αντιμετωπίζουμε όλο καιπιο συχνά, φαινόμενα με χαμηλής ποιότητας και επικίνδυνα σκευάσματα τα οποία θαθέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία.

Για τον λόγο αυτό, την περασμένη εβδομάδα σύσσωμοι οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας,των γιατρών και των ασθενών, σε κοινή τους συνέντευξη τύπου, επεσήμαναν ότιείναι αδήριτη ανάγκη, η εξωνοσοκομειακή δαπάνη, να μην πέσει κάτω από τα 2,25δις ευρώ το 2014, διότι όχι μόνο θα υποφέρει ο πολίτης αλλά θα πρέπει να δημιουργηθούνοι δικλείδες εκείνες, για την ασφάλεια των ασθενών.

Επιπλέον, ένα άλλο ζήτημα που είναι σημαντικό, είναι ότι οι διαρκείς μειώσειςτων φαρμάκων, δημιουργούν αύξηση της συμμετοχής του ασθενούς. Όπως σημειώνειμάλιστα ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. ΚυριάκοςΘεοδοσιάδης, από 11% που ήταν η συμμετοχή του ασφαλισμένου για ταφάρμακα, έχει αυξηθεί μεσοσταθμικά στο 25%.


Ας κοιτάξουν επομένως οι κυβερνήτες μας καιειδικότερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μαζί με τον αρμόδιο φορέα, τον ΕΟΦ την«καρδιά» του ζητήματος που είναι η ασφάλεια και η ποιότητα των θεραπειών καιόχι μόνο το κόστος, διότι είναι γεγονός ότι κανένας τιςτελευταίες ημέρες από την μεγάλη συζήτηση για το φάρμακο, δεν έχει κάνει λόγογια τα ζητήματα αυτά, ενώ σίγουρο, ότι από τον διάλογο, απουσιάζει η συζήτηση για δημιουργία μιας εθνικής αναπτυξιακήςστρατηγικής, όχι μόνο για το φάρμακο αλλά και για την φαρμακοβιομηχανία, ηοποία αποτελεί ένα βασικό αναπτυξιακό «οχυρό» στην πρωτοφανή κρίση που βιώνουμε.