ΦΑΡΜΑΚO

ΕΟΦ: προβληματισμός για τους ελέγχους & υποστελέχωση

Ερωτηματικά για τους ελέγχους που πραγματοποιεί ο ΕΟΦ, με τόσουποστελεχωμένο προσωπικό άφησε ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Δημήτρης Λιντζέρης.

ΕΟΦ: προβληματισμός για τους ελέγχους & υποστελέχωση

Ερωτηματικά για τους ελέγχους που πραγματοποιεί ο ΕΟΦ, με τόσουποστελεχωμένο προσωπικό άφησε ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Δημήτρης Λιντζέρης

σε συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα.

Βεβαίως πρόκειται για εργαζομένους υψηλής ειδίκευσης μεμεταπτυχιακά, αλλά οι 8 ελεγκτές – από τους συνολικά 160 εργαζομένους και 260που ήταν πριν έναν χρόνο- που πραγματοποιούν τους ελέγχους σε εργοστάσια, δημιουργούνέντονο προβληματισμό για το πώς πορεύεται τελικά ένας τόσο ευαίσθητοςΟργανισμός, υπεύθυνος για την Δημόσια Υγείας. Επιπλέον, σε ερώτησηδημοσιογράφων για το τι έχουν αποδώσει οι συγκεκριμένοι έλεγχοι που έχειπραγματοποιήσει ο Οργανισμός τόσο σε μονάδες παραγωγής όσο και σε σκευάσματα, οκ. Λιντζέρης δεν έδωσε σαφή απάντηση.

Εντονη όμως ήταν και η αντιπαράθεση του κ. Λιντζέρη με εκπροσώπουςτου τύπου σχετικά με την χθεσινή του δήλωση που αφορούσε στην τροπολογία γιατην μείωση των φαρμάκων που ψηφίστηκε σήμερα ονομαστικά στην Βουλή.

Ο κ. Λιντζέρης στην ανακοίνωσή του ανέφερε μεταξύ άλλων «Η δημόσια υγεία σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί ναγίνεται αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης, ούτε να υπόκειται σε πολιτικές σκοπιμότητες,ενώ οι ενστάσεις, ακόμη και καταγγελίες, στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τη λειτουργία,την αξιοπιστία και φερεγγυότητα του ΕΟΦ, εάν δεν εξυπηρετούν ανομολόγητεςεπιδιώξεις, είναι τουλάχιστον άστοχες και αστήρικτες».

Σεερώτηση δημοσιογράφων για το θέλει να πει ο κ. Λιντζέρης όταν αναφέρεταισυγκεκριμένα σε ανομολόγητες επιδιώξεις, ο πρόεδρος του ΕΟΦ πραγματικά δεν είχε τι να απαντήσει.

Σχολιάζονταςτην τροπολογία ο πρόεδρος του ΕΟΦ, τόνισε «ότιβρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν νομίζω ότι θα λύσει μόνιμα τοπρόβλημα». Η τροπολογία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού, θαεπιφέρει μείωση στην τιμή 100 σκευασμάτων εκτός πατέντας (off patent),συμπαρασύροντας προς τα κάτω και τις τιμές των γενοσήμων τους

Αναφορικά με τουςελέγχους, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΦλοιπόν, υπάρχουν 60 εργοστάσια φαρμάκων στην Ελλάδα, 3 κτηνιατρικά και 10αερίων.

«Οκτώ ελεγκτές,πραγματοποιούν πλήρεις ελέγχους κάθε τρία χρόνια και είναι τουλάχιστον ανόητονα λέμε ότι δεν γίνονται έλεγχοι», συνέχισε ο πρόεδρος του ΕΟΦ προσθέτοντας πως«ο,τιδήποτε εισάγεται ή παράγεται στην Ελλάδα, γίνεται με πιστοποιητικά ελέγχουκαι συγκεκριμένων προδιαγραφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το τελευταία τρία χρόνια οΕΟΦ έχει πραγματοποιήσει 171 ελέγχους σε εργοστάσια και εργαστήρια.

Αναφορικά με τους ελέγχουςστα φάρμακα, τα τελευταία 4 χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί 1300,(πραγματοποιούνται περίπου 300-350 έλεγχοι το χρόνο, με στόχο να αυξηθούν σε500, σύμφωνα με τον κ. Λιντζέρη).

Ο πρόεδρος τουΕΟΦ, εξέφρασε ωστόσο την έντονη δυσαρέσκειάτου για τις απόψεις που έχουν διατυπωθεί περί διαλυμένου ΕΟΦ, οι οποίες όπωςείπε, δεν έχουν καμία αλήθεια, εκτιμά όμως, ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμαόποιος θέλει να διατυπώνει τη γνώμη του. «Πάντως ο ΕΟΦ είναι αυθύπαρκτοςανεξάρτητος Οργανισμός και από τις άσπρες τρύπες του προϋπολογισμού», σημείωσεμε έμφαση.